Szabadidő

3 szuper kiállítás Bécsben

Az osztrák főváros három izgalmas kiállítással is kecsegtet – az Albertinában például Vincent van Gogh 170 mesterművét csodálhatod most meg, de több nagyszabású tárlat vár még felfedezésre.
Vincent van Gogh az Albertinában

Az Albertina a holland expresszionista, Vincent van Gogh 170 mesterművét mutatja be a „Vincent Van Gogh. Rajzolt képek” című kiállítás keretén belül. A tárlat középpontjában az a sajátos kapcsolat áll, amely Van Gogh munkásságának utolsó éveiben Párizsban és Arles-ban keletkezett rajzai és festményei között figyelhető meg.

Van Gogh az expresszionizmus úttörői közé tartozik. Sajátos festési technikájának köszönhetően könnyedén felismerhetők a művei. Ki ne ismerné híres festményét, a „Napraforgók”-at? Az Albertinában rendezett kiállításon olyan alkotások is megtekinthetők, mint az „Aratás” az amsterdami Van Gogh Múzeumból és az „Auvers-nél fekvő Vessenots falucska látképe” a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból.

Csendélet hagymákkal, 1889
„Csendélet hagymákkal”, 1889

A gyors és spontán ecsetvonásainak, valamint a vászonra vastagon felhordott festékrétegnek köszönhetően Van Gogh festményei rendkívül intenzívek. Ugyanez a kifejezőerő mutatkozik meg a rajzaiban is, amelyek részben a festmények előkészítését szolgálták, részben pedig egy-egy festményhez kapcsolódóan készültek a megfestett motívumok korrigálása érdekében, bár Van Goghra egyáltalán nem volt jellemző, hogy képeit korrigálta vagy átdolgozta volna.
Az állandó pénzhiányban szenvedő művész alkotásai ma milliós nagyságrendű rekordárakat érnek el. A „Dr. Gachet portréja” című olajfestmény a világ tíz legdrágább műalkotása közé tartozik: 1990-ben 82,5 millió amerikai dollárért adták el.

Cím: Albertina, Bécs, 1. kerület, Albertinaplatz 1.
Nyitva tartás: naponta 10.00–18.00, szerdánként 10.00–21.00
Belépőjegy: felnőtt: 9.50 euró
A kiállítás megtekinthető: 2008. december 8-ig
Honlap: www.albertina.at »

Gustav Klimt és az 1908-as művészeti bemutató

Klimt „Csók” című festménye 100 éves jubileumát ünnepli: a képet ugyanis pont egy évszázaddal ezelőtt mutatták be. A Belvedere 2008. október 1-jétől 2009. január 18-ig a Gustav Klimt és az 1908-as művészeti szemle című kiállításának keretén belül a szecesszió nagymesterének és kortársainak remekműveit csodálhatják meg az érdeklődők.

Részlet a Csók című festményből
Részlet a „Csók” című festményből

Az 1908-ban rendezett művészeti bemutatón, egy évszázaddal ezelőtt mutatták be először Gustav Klimt „Csók” című, aranyló festményét a Schwarzenbergplatzon külön erre a célra berendezett Klimt-teremben. A Belvedere a jubileum alkalmából aprólékos részletességgel rekonstruálja szecesszió nagymesterének termét és mutatja be az 1908-ban kiállított portrékat, tájképeket és allegóriákat. A tárlatot grafikák és műalkotások egészítik ki, amelyek az ekkor még csak a szárnyait bontogató modernizmust vetítik előre.
Gustav Klimt a szecesszió nagymesterének és a modernizmus előkészítőjének számít. A „Csók” című alkotása a művészettörténet ikonjának számít. A Belvedere 25 Klimt-alkotással a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményének birtokosa.

Cím: Belvedere, Alsó-Belvedere, 3. kerület, Rennweg 6.
Nyitva tartás: naponta 10.00–18.00, szerdánként 10.00–21.00
Belépőjegy: felnőtt: 9.50 euró
A kiállítás megtekinthető: 2009. január 18-ig
Honlap: www.belvedere.at »

Rudolf trónörökös nyomában

Születésének 150. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítással emlékezik a tragikus sorsú trónörökösre az osztrák főváros. A januárig látható tárlat helyszíne a schönbrunni kastély és a Hofmobiliendepot.

Mintegy nyolcvan kiállítási tárgy segítségével kísérhetjük végig Rudolf trónörökös életét – ezek közül többet is most először láthat a nagyközönség.

A Hofburgból és a mayerlingi vadászkastélyból származó bútordarabok és használati tárgyak – köztük a koronaherceg bölcsője és madárgyűjteménye – nemcsak Ferenc József császár egyetlen fiának gyermekkoráról mesélnek, hanem sorra veszik a Habsburgok nagy reménysége életének minden fontos állomását.

A család és esküvő, tudomány, művészetek és kultúra, valamint a politikához kapcsolódó tárgyak, rajzok és fotográfiák mellett a kiállítás egyik központi eleme például Rudolf trónörökös halálos ágya.
A trónörököst 1889. január 30-án ebben az ágyban találták holtan szeretőjével, a 17 éves Mary Vetsera bárónővel a mayerlingi vadászkastélyban. Hogy egyházi temetést kaphasson, az udvar sosem ismerte el, hogy a trónörökös öngyilkos lett. A hivatalos verzió szerint Rudolf koronaherceg zavart elmeállapotában végzett magával és szeretőjével.

Az évforduló alkalmából először járhatja be ismét a nagyközönség Rudolf trónörökös lakosztályát a schönbrunni kastélyban azóta, hogy restaurálták. A kiállítás középpontjában a koronaherceg vadászszenvedélye és természetszeretete áll. Rudolf trónörökös 9. születésnapja után egy nappal ejtette el első szarvasát. Az élmény hatására egy életre a vadászat lelkes híve lett.

Az 1864-ben a kastély földszintjén berendezett lakosztály hét szobájából négynek a falát egzotikus tájakat idéző motívumok borítják, amelyeket Johann Wenzel Bergl és segédei festettek 1774 és 1778 között. A díszítést a 19. század közepén az osztrák erdőségek állat- és növényvilágának képeivel egészítették ki.

Címek:
• The Crown Prince Apartment at Schönbrunn Palace – Schönbrunn Palace, 1130 Bécs
• Imperial Furniture Collection Andreasgasse 7., 1070 Bécs
Nyitva tartás:
• Imperial Furniture Collection: keddtől vasárnapig 10.00–18.00
• The Crown Prince Apartment at Schönbrunn Palace: naponta 9.00–16.30
Belépőjegy: felnőtt: 9.90 euró (mindkét helyszínen érvényes)
A kiállítás megtekinthető: 2009. január 30-ig
Honlap: www.schoenbrunn.at »
www.hofmobiliendepot.at »

Hogyan juthatsz el Bécsbe?
• Autóval: Budapest–Bécs kb. 240 km. Az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába haladj, onnan tovább az A4-esen (autópálya-matricát ne felejts el beszerezni).
• Vonattal: a MÁV-START járataival. »
• Busszal: OrangeWays vagy Volánbusz. »
Tipp: busszal és vonattal Bécsbe »

Bécs-kártya: a kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatod a bécsi tömegközlekedést, illetve számos további kedvezményben részesülhetsz. Szállodákban, utazási irodákban vásárolhatod meg, a kártya ára: 18,50 euró. További infó »


Bécs-Schönbrunn – fórum » Bécs.lap.hu »
Bécsről mindent – fórum » Bécsi-szállás.lap.hu »
Bécs, de csodás… – fórum » Van Gogh.lap.hu »

 

Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról és Bécsről: www.wien.info és www.austria.info »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top