nlc.hu
Szabadidő
Legyél te is várkisasszony! Pihenj mesebeli kastélyszállókban!

Legyél te is várkisasszony! Pihenj mesebeli kastélyszállókban!

Egy bizonyos életkorban talán még a legkevésbé romantikus lelkületű lányok is eljátszanak azzal a gondolattal, hogy egy kastély úrnőjeként élik hétköznapjaikat, titokzatos toronyszobákban ábrándozva a lovon érkező hercegről, két álmodozás között pedig parkokban sétálgatva vagy kis tavakon csónakázva ütik el az időt.

Ha szíved mélyén még nem mondtál le erről az elképzelésről, akkor Németország északkeleti részén is érdemes körülnézned. Szász-Anhalt tartományban több tucat vár és kastély közül lehet választani, de van legalább két hely, amelyet vétek volna kihagyni.

Wernigerode, nem csak boszorkányoknak

A Harz hegység lábánál fekvő aprócska város hajdan Kelet-Németországhoz tartozott. A 14–18. századból származó, hagyományos favázas házaival már abban az időben is közkedvelt úti cél volt, és most is egész évben rengeteg a látogató. A mindenütt felbukkanó boszorkánymotívum nem véletlen: Goethe Faustja óta tudjuk, hogy a banyák fészke a Harz hegységnek ezen a részén található; a legenda szerint a Walpurgis-éjen a Brocken-hegy (Blocksberg) csúcsán tartják évi rendes összejövetelüket. A környéken ezért a legnagyobb fesztiválokat mind a mai napig április utolsó napján rendezik, de karácsony előtt is különleges hangulatba csöppenhetünk, mikor a piactér egyetlen hatalmas ünnepi vásárrá változik.

Wernigerode, Városháza
Wernigerode, városháza

 

A jövőre 780 esztendős városka rövid sétával bejárható, igazi meseváros, favázas házai túlélték a háborúkat és az NDK-t is. Két szokatlan látványossága az elképesztően düledező Ferde ház (Schiefes Haus) és a több mint 200 éve két normális méretű ház között található Legkisebb ház (Kleinstes Haus), amelynek szélessége a 3 métert sem éri el.

Panoráma a várkastélyból
Panoráma a várkastélyból

 

A hegytetőn magasló várkastélyhoz a város szélétől ősöreg gesztenyefák között vezet a meredeken emelkedő út. Eredetileg a 12. században erődnek épült, de az idők során többször újjá- és átépítették, jelenlegi romantikus-barokk stílusát az 1800-as évek végén nyerte el. Kívülről és belülről egyaránt lenyűgöző az épület, súlyos pompájában és apró részleteiben hosszú órákra el lehet veszni – nem csak a csigalépcső az oka, ha szédelegve bámuljuk a Stolberg gróf által használt, díszes bútorokkal berendezett, monogramos bársonytapétával borított falú termeket. Amikor pedig az ember lánya a borostyánnal benőtt kőfalak magasából kinézve egyszerre látja a szökőkutas udvart és a boszorkányok hegyéig terjedő panorámát, végképp egyértelművé válik, hogy még a barokkos túlzások ellenére is tudna itt élni.

Angolpark az Elba mentén

Normális esetben még egy egyszerű szoknya is távol áll a lelkivilágomtól, Dessau-Wörlitzben viszont komolyan sajnáltam, hogy nem valami csipkés-fodros, szélben meglibbenő, fehér ruhában vagyok. Esetleg egy helyre kis napernyőt is el tudtam volna képzelni a tökéletes összképhez.

Dessau-Wörlitz
Dessau-Wörlitz

 

A 142 négyzetkilométeren elterülő parkbirodalom 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az angol mintára megalkotott kertkomplexum III. Lipót Frigyes Ferenc, a felvilágosodott eszméket valló anhalt-dessaui herceg ízlését és kulturális elkötelezettségét dicséri. A kastélyok, szobrok, kápolnák és kisebb-nagyobb különleges épületek természetes egységet alkotnak a dús növényzettel és a park madaraival. Akár napokat is el lehet sétálgatni az 1700-as évek végén kialakított tájépítészeti remekmű hektárjain, de lóháton ülve is felfedezhető a terület.

A hajókázás kötelező program
A hajókázás kötelező program

 

Ha ennyi időnk nincs, a hajókázást akkor is muszáj belevenni a programba. Miközben a keskeny evezős fa- és kőhidak alatt, színpompás bokrok és vízinövények között siklik, a csónakban megterített asztalon pedig kávé és süti illatozik, joggal érezhetjük úgy, hogy a leányregények hősnői is csak irigykedhetnek ránk. Egy látogatás Dessau-Wörlitzben nem utolsósorban tesztnek is jó: akit ez a környezet sem ejt ámulatba, és nem érzi, hogy a kert minden négyzetméterén harmónia uralkodik, az bátran kijelentheti magáról, hogy cseppnyi romantikus hajlam sincs benne.


Hogyan juthatsz el Szász-Anhalt kastélyaihoz?

• Repülővel Lipcsét, esetleg Hannovert kell megcélozni, innen pedig busszal, vonattal vagy bérelt autóval is neki lehet vágni a felfedezőútnak.

• Budapestről autóval Dessau kb. 850 kilométer Prágán, Drezdán és Lipcsén keresztül, innen Wernigerode további 120 kilométer.

Top 5 kastélyszálló, ahol igazán várkisasszonynak érezheted magad

1. Romanik (igen, t nélkül!) Hotel Wasserschloss Westerburg – Németország legrégibb és talán leggyönyörűbb kastélyszállója, különleges környezetben, egyedi hangulatú szobákkal, tóparti étterem-terasszal és csodálatos faragott oltáros, saját kápolnateremmel (www.hotel-westerburg.de).
2. Schloss Kropstädt – egykori rablólovagvár vizesárokkal és hatalmas parkkal, de családias méretekkel (www.schlosskropstaedt.de).
3. Schlosshotel Schkopau – zöld oázis közepén, vastag kőfalak védelmében (www.schlosshotel-schkopau.de).
4. Hotel Landhaus Wörlitzer Hof – közvetlenül a Wörlitz park mellett, nem messze a Bauhaus Mesterházaktól és a reformáció bölcsőjének számító Lutherstadtól (www.woerlitzer-hof.de).
5. Parkhotel Schloss Meisdorf – udvarház és kastély elegye Dessau és Wernigerode között (www.vandervalk.de/hotel_meisdorf.html).

További szállások:
Szálláskeresés minden kategóriában »

További információk Németországról »

Németország.lap.hu »
Utazás.lap.hu »
Repülőjegy.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top