Szabadidő

3 szuper termálfürdő a Dunántúlon

A kényeztető fürdőzésekről a hűvösebb őszi időben sem kell lemondanod. Három remek fürdőt ajánlunk a dunántúli térségből, amelyek borongósabb napokon is élményteli kikapcsolódással csábítanak.

Rába Quelle gyógy-, termál- és élményfürdő, Győr


Győr, az ezeréves püspöki székhely három folyó, a kényelmes Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekszik – nem véletlenül kapta tehát a „folyók városa” elnevezést. De a Kisalföld fővárosába látogatóknak nem csupán a folyóvizek nyújtanak kellemes felüdülést, hanem a 2003-ban megnyílt Rába Quelle gyógy-, termál- és élményfürdő is kitűnő kikapcsolódással kecsegtet. A győri vizet már a középkori krónikák is jegyezték, ugyanis számos betegségre igen jótékony hatással bír. A 2000 méter mély termálkútból feltörő 67 °C-os vizet 1978-ban minősítették gyógyvízzé.

 

A fürdőt a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál kialakult félszigeten találjuk, ahonnan festőien szép kilátás nyílik a történelmi belvárosra. A fürdő öt lubickolásra alkalmas élményfürdővel, egy 64 és egy 38 méteres óriáscsúszdával áll a vendégek rendelkezésére, ezenkívül pedig negyven élményelem, sodrócsatornák, fekvőmasszázsok, gejzírek, vízköpők, masszírozófúvókák, vízesések, barlangok teszik még élvezhetőbbé a kikapcsolódást.

A kisgyerekeket külön játszóházas medence várja. A fürdőben két szaunakert is található gőzkabinokkal, finn szaunával, jakuzzival, aromaterápiás szaunával, sóbarlanggal, masszázsfotellal, infrakabinnal. A fürdő különlegessége, hogy a fedett medencében a mennyezeten fénylő parányi égőknek köszönhetően nappal is éjszakai hangulatban lehet részünk.

A testet felfrissítő fürdőzés után bóklásszunk egyet a kellemes, barokk hangulatú belvárosban. A fürdőtől csak pár lépésre található a város legjelentősebb sétálóutcája (Baross utca), amely számos üzlettel, étteremmel, kávézóval csábítja a városba érkezőt. A várostól távolabb a madarakban és természeti szépségekben gazdag Szigetköz nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Tipp: november 6-án különleges akcióval várják a fürdő vendégeit. Féláron fürdőzhetünk a győri Rába Quelle gyógy- és élményfürdőben, minden belépő 900 Ft lesz (az 1950 Ft-os felnőtt- és az 1550 Ft-os árú gyermekbelépő helyett).

Cím: Győr, Fürdő tér 1.
Telefon: 96/514-900
Nyitvatartás: vasárnap–csütörtök: 9.00–20.30; péntek–szombat: 9.00–21.00
Bővebb információ: www.gyortermal.hu »

Hévíz – Tófürdő


A Balaton északnyugati csücskénél fekvő Hévíz az egyik legismertebb magyarországi fürdőzőhely, amely télen-nyáron kellemes kikapcsolódást ígér. A zsúfolt nyári hónapok elmúltával október végétől békésebb, nyugalmasabb fürdőzésre számíthatunk. A Hévíz határában elterülő tó a világ egyik legnagyobb kiterjedésű természetes termálvizű tava, amely elsősorban mozgásszervi betegségek enyhítésére kínál gyógyírt. A tó vizének hőmérséklete még télen is 22-23 °C körüli, s kén-, radon- és magas ásványianyag-tartalmú vizét a tó alatt 38 méter mélyen nyíló barlangban fakadó források táplálják. A kellemes környezet, a fákkal zsúfolt parkok, a tavon ringatózó indiai tündérrózsák mind-mind hozzájárulnak a tökéletes feltöltődéshez. A környék bőséges szálláshelyválasztékkal vár, szállodák, panziók, a környéken lovaspanziók, sőt Alsópáhokon is több szálló és kemping várja a pihenni vágyókat.

 

Miután fájós végtagjainkat regeneráltuk a tófürdőben, iktassunk be egy-egy kirándulást a közeli Alsópáhokra, vagy ellátogathatunk Magyarország legnagyobb hegyközségébe, a fűszeres boráról ismert Cserszegtomajra. Érdemes a Hévíztől délre fekvő, a Sármellék és Balatonmogyoród között található Kányavári-szigetre is ellátogatni, amely kísérő nélkül, egész évben szabadon látogatható. A sziget két kilométer hosszú Búbosvöcsök tanösvényét végigjárva megismerhetjük a Kis-Balaton madárvilágát.

Cím: Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Nyitva tartás: november: 8.30–17.00 óráig, december: 9.00–17.00 óráig
A pénztár 1 órával a fürdő előtt bezár.
Belépőjegy: a 3 órás belépő ára 1900 Ft
Bővebben a fürdőről: www.spaheviz.hu »

Szigetvári termálfürdő

A Baranya megye legnyugatibb pontján, az Almás-patak mentén hosszan elnyúló város, Szigetvár ma már nem csupán történelmi múltjával, török kori emlékeivel csábítja a látogatókat. A dél-zselici tájegység legjelentősebb települését a nemrégiben teljesen felújított fürdője is érdemessé teszi a látogatásra. Az impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény Szigetvár szívében, a híres Zrínyi-vár közvetlen szomszédságában található. A gyógyfürdő vizét 1997-ben minősítették gyógyvízzé, majd 2007 szeptemberében a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.

 

A gyógyfürdő hét medencével, gyógyászati részleggel és színvonalas vendéglátó szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Legnagyobb vonzereje azonban kétségkívül a kiváló minőségű, 62 °C-os, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos vize, amely számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik – a szigetvári gyógyvíz kiválóan alkalmas számos mozgásszervi betegség kezelésére. De ne elégedjünk meg csupán azzal, hogy belemerülünk a gőzölgő meleg vízbe, használjuk ki a fürdő egyéb csábító szolgáltatásait is – a gyógyszolgáltatások mellett masszázs, finn és infraszauna, jakuzzi és gőzkabin is hozzásegít a tökéletes kikapcsolódáshoz.

A páratlanul hangulatos kisvárosban sétálva lépten-nyomon találkozhatunk a történelmi múlt máig megmaradt értékeivel, bármerre nézünk, török kori emlékekre bukkanunk. Mégis, talán a szigetvári vár a város egyik legfőbb nevezetessége. Az egyik legismertebb magyar hőstett színhelye ma az egyetlen magyar földi török végvárnak tekinthető. A látogatót a kapu előtt Tinódi Lantos Sebestyén énekmondó szobra fogadja.

Kissé távolabb a várostól találjuk a nyelvtörő mondókából jól ismert Ibafát, a kicsiny zselici települést, amelyet a pipamúzeuma miatt érdemes felkeresni.

Cím: Szigetvár, Tinódi u. 1/1.
Nyitva tartás:
8.30–19.00 óráig
2008. december 24–25.: a gyógyfürdő és a tanuszoda is zárva tart
2009. január 1-jén nyitás: 14.00
Belépőjegy:
felnőtt: 1800 Ft, kedvezményes (nyugdíjas és diák 6–16 év között): 1200 Ft
Bővebben a fürdőről: www.szigetvarigyogyfurdo.hu »


További cikkeink:
Gyógyfürdőtippek hideg napokra »
Gyógyvizek Eger környékén »

Hasznos linkek:
7. Spa&Wellness kiállítás: Kényeztetés minden mennyiségben »
Wellnesshotel-katalógus a WellnessCafén »
Vizek éve 2008 »

Spa.lap.hu »

Wellnesshotel.lap.hu »
Gyógyturizmus.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top