Szabadidő

3 ok, amiért el kell látogatnod az Alacsony-Tátrába

Szikrázó napsütés, csillámló hó, harapni valóan üde havasi levegő, lélegzetelállító panoráma. Ki ne vágyna arra, hogy szabadidejét ilyen pompázatos körülmények között töltse?

Ha szeretsz síelni vagy túrázni, és nem veted meg a meleg vizű fürdőket sem, de a belföldi lehetőségek tárházát már kimerítetted, akkor itt az alkalom, hogy valamivel távolabb is körülnézz. Nem kell túl messzire utaznod ahhoz, hogy kedvenc téli időtöltéseidnek hódolhass. Látogass el az Alacsony-Tátrába!

 

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. A kb. 80 km hosszú hegyvonulat az ország középső részén, a Vág és a Garam festői szépségű völgyei között húzódik. Legmagasabb csúcsai – a Gyömbér (Ďumbier, 2043 m), a Chopok (2024 m), a Deres (Dereše, 2004 m), a Chabenyec (Chabenec, 1955 m) és a Király-hegy (Kráľova hoľa, 1948 m) – kiváló kilátópontok Szlovákia hegyeire és völgyeire. Az Alacsony-Tátrában találjuk Szlovákia legjobb, legszínvonalasabb síterepeit is, melyeket viszonylagos közelségük miatt a magyar síelők is szívesen választják, hiszen a határtól csupán 2-3 órányi autózással elérhetők.

 

1. Sétálj történelmi díszletek között! – Besztercebánya

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park központjának székhelye, egyben történelmi, kulturális és gazdasági szempontból Közép-Szlovákia legjelentősebb városa Besztercebánya. A város egy festői medencében helyezkedik el, egyik oldalán a Garam folyóval, másik oldalán az Alacsony- és a Magas-Tátrával, valamint a Kremnicai-hegyekkel körülvéve. A város történelmi központja számos látnivalóval kecsegtet, de festői szépségű környéke is rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Besztercebányán található a Felvidék egyik legszebb főtere, több száz éves reneszánsz és barokk épületekkel szegélyezve. A sétában megfáradt vendégeket remek éttermek, kávézók várják. Besztercebánya legfőbb büszkesége a sétánnyá alakított, különleges atmoszférájú Szlovák nemzeti felkelés tér. A város főterére a legszebb kilátás az Óratoronyból nyílik, ahonnan a tér színes kavalkádjában is kedvünkre gyönyörködhetünk.

A Felvidék egyik legszebb főtere (Fotó: Slovakia Tourism)
A Felvidék egyik legszebb főtere (fotó: Slovakia Tourism)

Megközelítés: Budapestről optimális esetben három, de még rossz útviszonyok között is legfeljebb négy óra alatt lehet eljutni Besztercebányára, hiszen alig 180 kilométerre található fővárosunktól.
Javasolt útvonal: Budapest–Parassapuszta–Zólyom–Besztercebánya.

A főtér egyik legszebb épülete, a Thurzó ház
A főtér egyik legszebb épülete, a Thurzó-ház

Még több információ és fotó Besztercebányáról »

Besztercebánya.lap.hu »

2. Síelj, szánkózz, sportolj! A legnépszerűbb síközpont, nem csak a síelés szerelmeseinek – Donovaly

Az Alacsony-Tátra nyugati részén, a Besztercebánya és Rózsahegy között vezető főúton, az Alacsony-Tátra Nemzeti Park védett övezetében található Donovaly, mely egyike a legnagyobb szlovákiai síközpontoknak. Kedvelt hely ez a magyar turisták körében is, ami nem csoda, hisz minden megtalálható itt, amire egy hosszú hétvégén szükségünk lehet. Szállodák, diszkók, éttermek, élelmiszerboltok teszik komfortossá a pihenést. Sőt mi több, a hangulatos, gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsok ölelésében fekvő üdülőfalu Budapesttől mindössze 210 km-re található. Magyarországhoz való közelsége (Budapestről 3 óra autózással elérhető), valamint másik, nem elhanyagolható vonzereje – már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre – miatt sokan választják úti célul.

Az üdülőközpont természetesen nemcsak a síelés szerelmeseinek kedvez, a sportolási és szórakozási lehetőségek tárháza is kimeríthetetlen. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: kutyaszán, lovas szán, meleg vizes akvapark, esti szánkóprogram, snow party, és még sorolhatnánk tovább.

Donovaly - Kutyafogat verseny (Fotó: Slovakia Tourism)
Donovaly – kutyafogatverseny (fotó: Slovakia Tourism)

Donovalytól mintegy félórányi autóútra található Besenova (Besenyőfalu), mely termálfürdőjével teszi magát vonzóvá a kikapcsolódni vágyók körében. Egy egész napos, kimerítő síeléssel töltött nap után pedig a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy egy kellemes, lazító fürdőt veszünk a meleg vizes medencék valamelyikében.

Megközelítés: a síelők által kedvelt hely, Donovaly Budapestről nagyon könnyen és gyorsan megközelíthető, hiszen csupán 210 km-re fekszik.
Javasolt útvonal: Budapest–Vác–Parassapuszta (Šahy)–Zólyom (Zvolen)–Besztercebánya (Banská Bystrica)–Donovaly (kb. még 30 km innen).

PARK SNOW Donovaly síközpont »
Alacsony-Tátra Nemzeti Park »
Szlovákia-sípálya.lap.hu »

3. Csobbanj! Élményteli fürdőzés

Liptószentmiklóstól 2 km-re, gyönyörű hegyek ölelésében található Szlovákia legnagyobb, egész évben nyitva tartó akvaparkja, a Tatralandia, valamint az élményfürdő szomszédságában található, apartmanokból és bungalókból álló Holiday Village üdülőfalu.

Az idelátogatók nem fognak unatkozni, hiszen az élményfürdő széles kínálattal várja a felfrissülni vágyókat. Szerencsére nem kell a túlzsúfolt medencéktől tartani, hiszen termálmedencéből itt nincs hiány, a szaunázni vágyók pedig a téli szaunacentrumban találják meg számításukat. Aki adrenalinszintjét szeretné inkább emelni, annak a nyolc óriáscsúszda valamelyikét ajánljuk. Az akvapark által kínált kikapcsolódáson kívül a környék nevezetességei is gondoskodnak az önfeledt szórakozásról, hisz számos neves síterep, mint pl. Jasná, Rózsahegy, Donovaly vagy akár a Magas-Tátra síközpontjai kocsival egy órán belül elérhetők.

Aquapark Tatralandia (Fotó: Slovakia Tourism)
Aquapark Tatralandia (fotó: Slovakia Tourism)

 

Bővebben a fürdőről és az üdülőfaluról:

Tatralandia – www.tatralandia.sk »

Praktikus információk az Aquapark Tatralandiáról magyarul »
Holiday Village üdülőfalu – www.holidayvillage.sk »

Tátra.lap.hu »
Szlovákia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top