Szabadidő

Az ismeretlen ismerős: Alfons Mucha

A bámulatos album a világ legnagyobb art nouveau művészének állít méltó emléket, a kötetben közölt eddig kevésbé hozzáférhető Mucha művek pedig igazolják, hogy a művész munkássága egészen rendkívüli módon gazdag és sokrétű volt.

Ha e nagyméretű könyv borítóján nem szerepelne egy légiesen könnyed, szecessziós ihletésű álomszép nőalak, bizony kevesen fordítanának figyelmet a Mucha címzésre. Esetleg a szláv nyelvekben járatosak ajakbiggyesztve könyvelnék el, hogy valakinek „légy” a neve. Pedig ez a „légy” egyáltalán nem akárki a művészetek és művészek világában. Sorsa, művészi pályája, zajos sikerei és teljes elfeledettsége mégis gyakorivá, a művészvilágban majdhogynem megszokottá teszik életútját. Alkotásainak egy részét elfelejtették, a másik részét pedig – egy szűkebb kört leszámítva – soha meg sem ismerték. Csak a 21. század eljövetele tette – teszi lehetővé, hogy ezt a különös művészt a maga teljességében megismerhesse a világ.

A morva nemzetiségű Alfons Mucha az Osztrák-Magyar Monarchia szülötteként Dél-Morvaországban látta meg a napvilágot. Sok-sok Monarchia-beli művészhez hasonlóan Bécsben, Münchenben, Párizsban tanult, és meglett fejjel ez utóbbiban érte el a legteljesebb, már-már nyomasztó siker. Ám amint Párizst elhagyta, egykettőre elfeledték. Amiként az „art nouveau”-nak nevezett művészi irányzatot – ismertebb nevén a szecessziót – is.

A részben Mucha-leszármazottak által létrehozott és támogatott alapítványnak köszönhető, hogy kötetbe foglalva megismerhetjük a világ legnagyobb díszítőművészének tartott Mucha-életművet. Ami – valljuk be – korunk emberére éppen úgy elbűvölően hat, mint az egykori kortársakéra. Egy idealizált világot tár elénk, de a lelkünk mélyen éppen ezt keressük, ezt állítjuk szembe korunk brutális szörnyűségeivel. A Mucha-kötet lapozgatása megnyugvást sugall, és növeli a szépségbe, kiegyensúlyozottságba, békességbe vetett gyakran megrendülő hitünket.

Szerző: Sarah Mucha
A könyv címe:
Mucha
Fordította: Medgyessy Zsófia
Kiadó: Helikon Kiadó Kft. 2008
A könyv ára: 5.990 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n a könyvet kedvezményes áron »

 

Könyv.lap.hu »
Szecesszió.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top