nlc.hu
Szabadidő
2+1 kihagyhatatlan kiállítás

2+1 kihagyhatatlan kiállítás

Ha kimozdulnál otthonról, de a kinti programokhoz még nem fűlik a fogad, látogass el egy izgalmas kiállításra! Három tuti tippünk is van neked.

Láthatatlan kiállítás

A kiállítások általában az öt érzékszerv közül a látáson keresztül érzékelhetők. A Láthatatlan kiállítás azonban éppen ezt az érzékszervet fogja vissza, ugyanakkor teret enged a többinek. A Láthatatlan kiállításon nincs semmi látnivaló, ha nem számoljuk az „előcsarnokban” bemutatott néhány tárgyat, viszont főszerepet kap a tapintás, a hallás, a szaglás és az ízlelés.

A kiállítás résztvevői belépnek a puha feketeségbe, és egy vak „idegenvezető” segítségével hétköznapi helyszínekkel ismerkedhetnek meg – egészen új szemszögből. Miközben vakon, tapogatózva sikerül beazonosítani egy-egy dolgot a konyhában, az utcán vagy a bárban, kiderül, hányszor is használjuk a „látom” kifejezést, még akkor is, amikor szó szerint ez nem igaz.

A kiállítás felfogható egy láthatatlan tudás- és alkalmazkodási próbának, ahol saját képességeinkről és határainkról is nagy felfedezéseket tehetünk. Ám nem utolsósorban nagy kaland, és empátiaébresztő, ezért felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt izgalmas élményt kínál.

A kiállítás azonban nem teljesen a való élet másolata, ugyanis a vaksötétben botorkáló érdeklődőknek nem kell szembenézniük éles vágóeszközökkel, türelmetlen embertársakkal és így télvíz idején a végtelen hómezővel. Az „idegenvezető” elmondja, mire lehet számítani a következő lépésnél, és segít tájékozódni. Társasága és helyismerete biztonságot nyújt. Bár első hallásra félelmetesnek tűnik a sötétség, a látogatók többsége élményekben gazdagon és azzal a szent elhatározással távozik, hogy ha legközelebb meglát egy fehér botot, azonnal segíteni fog.

Tipp: A kiállítás speciális része a Láthatatlan vacsora, amely külön tarifával meghirdetett időpontokban próbálható ki. Mindenféle vizuális inger nélkül a vacsora egészen szokatlanná válik. Hiába az ismerős illatok és ízek – ahogy a szem cserbenhagyja az érzékelést, az ízlelés és a szaglás felerősödik, és olyan apróságok felfedezésére nyílik lehetőség, amelyek az ingerdömpingben sokszor alig észrevehetők.

A fehér bábuk tetején apró gomb található, és a fehér mezők mélyebben tapinthatók.
A fehér bábuk tetején apró gomb található, és a fehér mezők mélyebben tapinthatók

 

Cím: Budapest X. kerület, Népliget – E-Klub épülete (táblák segítik a tájékozódást)
Megközelítés: M3-as metróval (Népliget megálló), illetve az 1-es villamossal, a 99-es és a 103-as busszal.
Bejelentkezés: a www.lathatatlan.hu-n keresztül a „Foglalj jegyet!” menüpontban vagy a 20/771-4236 telefonszámon.
Megtekinthető: 2009. június 30-ig
Nyitva tartás:
hétfőtől péntekig: 12.00–20.00, hétvégén: 10.00–20.00
Belépőjegyek:
• Felnőttjegy: 1450 Ft
• Diák- és nyugdíjasjegy: 1200 Ft
Honlap: www.lathatatlan.hu »

Legvidámabb barakk

Nem is volt olyan régen, amikor a kisdobos- és úttörő-igazolványba beragasztották a kék és piros nyakkendős képeket, és hiába voltak fekete-fehérek a képek, a nyakkendő színét tudtuk. A fene se gondolta volna, hogy ilyen hirtelen múlt és ezzel együtt történelem lesz a gyerekkorunkból, no meg szüleink fiatalságából. Lelkesen gyűjtöttük a kártyanaptárakat, utáltuk a szocialista divat szerint gyártott tapétát, és szívünk szerint a Gránit bögréket valami finom porcelánra cseréltük volna.

Fotó: VAM Design Center
Fotó: VAM Design Center

 

A Legvidámabb barakk kiállítás gerincét 200 MTI-fotó alkotja, amely megidézi az ötvenes évektől a szocializmus mindennapjait és divatját. Az MTI fotóarchívumából sport, kultúra, divat, mozgalmi képtár, ipar és mezőgazdaság témakörök korabeli fotói kerültek kiállításra.

Fotó: MTI (Rózsa László)
Fotó: MTI (Rózsa László)

A képek múltidéző emlékhívók azoknak, akiknek élete kisebb-nagyobb része azokra az évekre esik, a fiatalabbaknak pedig élő történelem a „poros padlásról”.

Ugye, már a gondolatra mindenki azon kezd el töprengeni, hogy vajon a lakás melyik rejtett zugában rejtőznek a piros műanyag dobozos Kiváló Dolgozó kitüntetések, az úttörősíp, a bádogjátékok és a sokat látott Rakéta porszívó. A kiállításon lehetőség van személyes tárgyak leadására és ezzel a kiállítás anyagának bővítésére.

Tipp: aki személyes tárggyal járul hozzá a kiállítás anyagához, kedvezményesen nézheti meg a kiállítást.

VAM Design Center

Cím: Budapest VI. kerület, Király u. 26.
Megközelítés: M1-es, M2-es és M3-as metróval a Deák tér megálló, és onnan néhány perces séta a Király utcában.
Bejelentkezés: jegyelővétel ajánlott
Megtekinthető: 2009. március 15-ig
Nyitva tartás: mindennap 10.00–18.00
Belépőjegyek:
• Felnőttjegy: 1500 Ft
• Diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft
Web: www.vamdesign.hu/barakk »

 

Mindenütt hódít… Reklám a Nagy Háborúban (1914–1918)


Igaz, csak február végén nyílik meg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Hadtörténeti Múzeummal közösen rendezett kiállítása, de már most érdemes bejegyezni a “naptárba”. A nagyszerű tárlat a háborús hétköznapokat idézi meg a reklám tükrében. Igazi különlegességek a kor kiváló grafikusainak (Bér Dezső, Bíró Mihály, Bortnyik Sándor, Földes Imre stb.) színpompás plakátjai: árut kínálnak, kávéházba, mulatóba, moziba invitálnak, hadikiállításokat hirdetnek, jótékonyságra és hadikölcsönök jegyzésére buzdítanak. Ma már abszurdnak tűnő újsághirdetésekkel is találkozhat majd a látogató, és meggyőződhet arról, hogy a reklám a háborúban, a legtragikusabb események közepette is reklám maradt.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 15.
Megtekinthető: február 27. – május 31.
Nyitva tartás: kedd kivételével 11–19 óráig
Honlap: www.mkvm.hu »

 

Kiállítás.lap.hu »
Virtuális kiállitás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top