Szabadidő

Kuruzslók hajnala

A Márai-életműsorozat legújabb kötete az író eddig csak a nyomtatott sajtóban megjelent írásait gyűjtötte csokorba.

Márai Sándor írásművészetével 20 év óta ismerkedhetünk. Írásai eredetük szerint ennél jóval hosszabb korszakot ölelnek fel, mégis mindig magukon hordozzák a szerzőre vonatkozó összetéveszthetetlen ismertető-jegyeket. És ezek nem stiláris jegyek elsősorban, hanem gondolati formulák. Márai úgy ír, ahogyan gondolkodik, és úgy gondolkodik, ahogyan ír. Mintha csak belső beszédét vetette volna papírra, ami szinte kivétel nélkül alapos és pontos analízisen alapul, és rendszerint megfellebbezhetetlenül igaz. Lehet mondani, még évtizedek távlatából is. Vagy akkor leginkább. Azt is hozzátehetjük, hogy sokan emiatt nem kedvelik Márait, mint ahogyan azt is, hogy sokan pedig éppen ezért szeretik. Vagyis az éleslátó igazmondásáért.

Ez a szellem hatja át a Kuruzslók hajnala címen megjelentett publicisztika-gyűjtemény minden írását is. Ezek az írások annak idején a nyomtatott sajtóban jelentek meg, nap mint nap, olykor 2-3 alkalommal is. Írói gondossága, választékossága jóvoltából olyan publicisztikai gyűjteményt hagyott ránk, ami esetenként aktualitását vesztve is érdekfeszítő szellemi élmény. Ezt ő maga így látta: …”jobban szeretem azt a fajta újságírást, amely hasonlít a költészethez”… Jelenkori utódai bizony bőven tanulhatnának tőle.

Szerző: Márai Sándor
A könyv címe:
Kuruzslók hajnala – Publicisztika 1928-1930
A könyv ára: 4.990 Ft
Kiadó: Helikon Kiadó, 2008

 

Tipp: rendelj könyvet a Polc.hu -ról »

Márai Sándor.lap.hu »
könyv.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top