Szabadidő

Különleges férfi – különleges képességekkel

Nagy ritkán bukkan fel olyan sorozat, amely egészen más, mint a többi, ám most végre megjelent DVD-n a Halottnak a csók teljes első évadja. A főszereplővel beszélgettünk.

Lee Pace különleges képességeiLee Pace, a Halottnak a csók sztárja Oklahomában látta meg a napvilágot 1975-ben. A Julliard elvégzése után több filmszerepet kapott, ám a legnagyobb sikert egy tévésorozattal, a Halottnak a csókkal (Pushing Daisies) érte el. A színész a napokban beszélt a sorozatban nyújtott alakításáról, élményeiről, benyomásairól. A Halottnak a csók első évadja nemrég Magyarországon is megjelent DVD-n a Fórum Home gondozásában.

 

– Kérlek, mesélj kicsit Nedről, a karakteredről a Halottnak a csókban.

– Lee Pace: Ned pitesütőként dolgozik, mindenki azt hihetné, teljesen átlagos életet él, átlagos emberekkel találkozik. De ez nem teljesen így van: különleges képességének köszönhetően vissza tudja hozni a holtakat az életbe egy érintéssel – majd egy újabb érintéssel újra a halálba tudja őket küldeni. Ha azonban a visszatértek egy percnél tovább maradnak életben, valaki másnak meg kell halnia helyettük… Az első évadban Ned feltámasztja gyerekkori szerelmét, Chuckot, a második érintés azonban elmarad… Chuck így mellette marad, de nem érinthetik meg egymást a szerelmesek. A sorozat maga pedig az élet szeretetéről, az élet felfedezéséről szól, a szerelmi kapcsolatok meghittségéről, arról, hogyan érdemes igazán élni.

– Úgy értesültünk, hogy Bryan Fuller (a sorozat forgatókönyvírója; a Hősök és a Star Trek epizódjait is az ő neve fémjelzi – a szerk.) kifejezetten neked írta Ned szerepét.

– Lee Pace: Igen, valahogy így történt. Hallottam, hogy Bryan írt egy új forgatókönyvet, és felhívtam, hogy szeretném elolvasni. Miután elolvastam, gratuláltam neki, hiszen fantasztikus alkotás volt! Erre ő azt felelte, hogy írás közben igazából rólam mintázta Ned szerepét. Olvasás közben végig azt gondoltam, én nagyszerűen el tudnám játszani Nedet… Ned például teljesen úgy beszél, ahogy én, sokat és gyorsan – rengeteg közös vonásunk van.

Lee Pace különleges képességei

 

– Ned szerepe megváltoztatta az életed?

– Lee Pace: Teljes mértékben. A Halottnak a csók magáról az életről szól. Ahogyan Chuckot, a szerelmét Ned életre kelti az első részben, úgy maga Ned is életre kel, hiszen addigi megszokott élete egyszerre válik izgalmassá és veszélyessé. Különleges képességét mások megsegítésére is használja: bűnügyeket segít felderíteni. Visszahozza az áldozatokat, és megkérdezi tőlük a gyilkosuk nevét.

Én személy szerint minden forgatáson megtanulok újra szerelembe esni az élettel, és maximálisan kihasználni az élet kínálta lehetőségeket. Hiszen soha nem lehet tudni, mit hoz a holnap, ott lesz-e még mellettünk a szerelmünk, vagy hogyan alakulnak a dolgaink…

Nagy lépés volt az is, hogy New Yorkból Los Angelesbe költöztem a forgatások miatt, ráadásul egy ilyen sorozat munkálatai sokban különböznek egy filmforgatástól. Egy film esetében egy héten forgatunk pár napot, utána kapunk pár nap pihenőt. A Halottnak a csók forgatása azonban sokkal keményebb, hiszen napi 17 órát dolgozunk, heti hétszer, több hónapon át. Nincs megállás. De egy percig sem bánom, hogy ilyen keményen kell dolgozni, mert csodás a stáb, és nagyon szeretem a munkámat.

Lee Pace különleges képességei

 

– Mit csinálsz szabadidődben?

– Lee Pace: Igazából elég unalmas életet élek! Ha épp nem forgatok – ami elég ritka -, elviszem a kutyámat sétálni. Nagyon szeretek biciklizni, olvasni. Sok színész unalmas karaktert játszik a filmekben, és közben nagyon izgalmas életet él, nálam ez pont fordítva működik: izgalmas szerepet kaptam a Halottnak a csókban, az életem pedig viszonylag nyugis és unalmas.

– Ha a valós életben is meglenne ez a különleges képességed, mint Nednek, kit hoznál vissza az élők sorába?

– Lee Pace: Ez nagyon nehéz kérdés! Mindig is próbáltam eredeti választ adni erre a kérdésre, hiszen már sokan érdeklődtek, de nem nagyon megy… De ha jobban belegondolok, a nagymamám lenne az, ő mindig is nagyon közel állt hozzám. De az lenne a legjobb, ha másnak ezért nem kellene meghalnia…

Lee Pace különleges képességeiDVD-infók – Halottnak a csók – a teljes első évad

Nagy ritkán felbukkan egy sorozat, amely egészen más, mint a többi. A Halottnak a csók ilyen: „újra elhiteti az emberrel, hogy a tévé képes szórakoztatni, megnevettetni és elvarázsolni” (Matt Roush – TV Guide). Ned, a magányos pitekészítő hasznos képességgel bír: érintésére felélednek a holtak. Csakhogy van egy bökkenő: újabb érintésétől a folyamat visszafordul, ha viszont Ned késlekedik, valaki más harap fűbe a közelben. Mi a teendő? Társulni egy magánnyomozóval, majd feléleszteni gyilkosságok áldozatait annyi időre, amíg elmondják, ki volt a tettes, végül besöpörni a jutalmat. Minden jól is megy, egészen addig, amíg Ned gyermekkori szerelme át nem szenderül a másvilágra, Ned pedig nem bír ellenállni a kísértésnek, hogy visszahozza – és megtartsa saját magának! Szellemes, stílusos és rendhagyó alkotás: ha ezen nem nevetsz, talán Ned látogatására lenne szükséged…

Extrák (eredeti nyelven):
Ínycsiklandozó rövidfilmek ízletes piteszeletek formájában, melyekben a készítők megosztják velünk a sorozat titkos receptjét.
Hangok: magyar (2.0*), angol (2.0*), német (2.0)
Feliratok: magyar, angol, német
Játékidő: 364 perc

Magyar cím: Halottnak a csók
Eredeti cím: Pushing Daisies
Gyártási év: 2007
Rendezte: Barry Sonnenfeld (Men In Black – Sötét zsaruk)
Szereplők: Lee Pace (Zuhanás), Anna Friel (Idővonal), Chi McBride (A kölyök), Kristin Chenoweth (Kés, villa, olló)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top