Szabadidő

A világ boratlasza

A világ legtekintélyesebb borszakíró párosa ismét összefogott, hogy elkészítsék minden borkedvelő bibliáját.

A világ boratlaszaGyönyörű és tartalmas könyvet vehet a kezébe az olvasó, ha az Alexandra bőségszarujából A világ boratlaszát választja. Dacára, hogy angolszászok írták, angolszász borízléssel. Amiről személyes tapasztalataim is vannak, és ezek között a legkirívóbb egyik angol ismerősöm esete, aki módfelett elcsodálkozott, hogy nálunk is megterem a szőlő, ráadásul bort is tudunk belőle készíteni. (Amitől aztán elakadt, majd megeredt a nyelve.)

Igen, igen! Változnak az idők: a jó bornak is kell a cégér! Ilyesféle cégér kell (többek között), mint ez a pazar kötet, ami a borkészítés teljes nagyvilági vertikumát tárja elénk. Az is igaz, hogy első kiadása, vagyis 1971 óta a hatodik kiadás már önmagában is jelzi: még a borvilág is változik, tehát a róla nyújtott kép is módosításokra szorul.

Bánkódjunk-e, vagy örüljünk? – de olyan országok és területek, mint Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, Latin-Amerika manapság az élvonalbeli bortermelők közé tartoznak, miközben a mi bortermelésünket – a szerzők szerint – még az osztrákok is megelőzik. Ha így látnak bennünket (márpedig így látnak), annak sokféle oka van. Ne keressük a hibát másokban! Sokáig üldögéltünk a régi dicsőség fényében, miközben a glória elköltözött a fejünk fölül. Azért jó és hasznos többek között e vaskos könyv, hogy okuljunk belőle. Okuljunk és cselekedjünk. Mert az a dicsfény ugyan vissza nem tér magától. A temérdek példa, amivel a kötet szolgál, messzemenően elgondolkodtató. Nem csak a versenytársakra enged rálátni, de arra is, hogy miben is lehet velük versenyezni. Tudom, a magyar borászok a kihívások emberei. Ők azok, akik e könyvből megismerhető és ránk vonatkozó szemlélet megváltoztatásán fáradoznak.

Mi, szorgalmas honi borfogyasztók azzal segíthetünk nekik, ha értőbb módon vallatjuk a poharunkat. Mint egykor Hamvas Bélánk, Márai Sándorunk. Mert azért a borhoz-értés dolgában még nem pipálta le őket senki! És abban sem, hogyan is kell a bort fogyasztani. Persze, ettől még bőven elférhet a könyvespolcunkon ez a boratlasz is. Megboldogult Mendöl Tibor professzor úr egyenesen megkövetelné…

A világ boratlasza

 

A világ boratlasza 1971-ben megjelent első kiadása történelmet írt. Tizennégy nyelven adták ki, és mostanra már több mint négymillió példányt adtak el belőle. A világ legtekintélyesebb borszakíró párosa, Hugh Johnson és Jancis Robinson tehetségüket egyesítve ismét összefogtak, hogy elkészítsék e mestermű hatodik kiadását.

Szerzők: Hugh Johnson & Jancis Robinson
A könyv címe:
A világ boratlasza
A könyv ára: 9.999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2008.

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon, kedvezményes áron, mindössze
7.999 Ft-ért! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top