Szabadidő

Fenyő Iván a Gyerekkori Álmok Klubjában

Bácskai Júlia és Fenyő Iván a Gyerekkori Álmok Klubjában mesélnek arról, nem szerettek-e volna űrhajósok, postások, vagy rockzenészek lenni. Hogy miért fontos is ez? Mert az időnk véges, és nem szabad veszni hagyni gyerekkori álmainkat!
„…hisz csak az időnkkel rendelkezünk, és egy nap ráébredhetünk, hogy kevesebb van belőle, mint képzelnénk.” (Randy Pausch)
Fenyő Iván a Gyerekkori Álmok Klubjában

A Gyerekkori Álmok Klubját Randy Pausch Az utolsó tanítás című könyvének megjelenésének alkalmából szervezi a Jaffa Kiadó tavaly november óta, olyan vendégekkel, mint Szendi Gábor, Fejős Éva, Karafiáth Orsolya, Pécsi Ildikó, Badár Sándor, Kiss Tibi a Quimbyből, Palya Bea, Pálfi Norbert író és még sokan mások.

Áprilisban kétszer is Gyerekkori Álmok Klubja

• Április 22-én este 7-kor Bácskai Júlia pszichológus és Fenyő Iván színész beszélnek arról, hogy mennyire fontosak nekik az álmaik.

A háziasszony Szily Nóra lesz az Alexandra Könyvesházban (Budapest, Károly krt. 3/c)

Bácskai Júlia és Fenyő Iván a Gyerekkori Álmok Klubjában mesélnek arról, nem szerettek-e volna űrhajósok, postások, vagy rockzenészek lenni. Hogy miért fontos is ez? Mert az időnk véges, és nem szabad veszni hagyni gyerekkori álmainkat!

• Április 25-én Dr. Csernus Imre és Dér Heni a Gyerekkori Álmok Klubjában!

Egy helyről jöttek mégis más irányba tartanak! Egy gimnáziumba jártak, de mások voltak a gyerekkori álmaik? Vajon miért sodorták mégis mindekettejüket Budapestre?

A Könyvfesztiválon, 25-én szombaton 11 órától Szily Nóra kérdezi őket!

Randy Pauscht a Time magazin 2008 májusában beválasztotta azon száz ember közé, akik az elmúlt években legnagyobb hatást gyakoroltak a világra. Előadását több millió ember látta az interneten. 2007. november 19-ét Pittsburgh önkormányzata Randy Pausch-napnak nyilvánította. Könyve, amely most jelent magyarul is, pillanatok alatt bestseller lett a világon. Nevét szinte az egész világ ismeri. Randy Pausch egy jelenség. De miért?

Randy Pauschnál hasnyálmirigyrákot állapítottak meg. Kemoterápiás kezelések, kisebb sikereket hozó harcok után 2007 augusztásban közölték vele az orvosok, hogy még három-hat hónapot élhet egészségesen. “Utolsó előadását” 2007. szeptember 18-án tartotta a Pennsylvania állambeli Carnegie Mellon Egyetemen (CMU). Ekkor tehát már tudta, hogy meg fog halni. Előadásával három gyerekének, az ötéves Dylannek, a hároméves Logannek és a másféléves Chloénak szerette volna átadni azt, amit ő már személyesen nem lesz képes: azt a végtelen apai szeretetet, amelyet gyerekei tőle nem kaphatnak majd meg, és azt a számára alapvető igazságot, hogy merjenek álmodni, valósítsák meg legféltettebb vágyaikat. Talán patetikusan hangzik ez a sok “tanítás”, Randy Pausch ereje és nagysága azonban éppen abban rejlik, hogy nem az. Végtelen alázattal és racionalitással közelíti meg ezt a kérdést, és – ha lehet ezt mondani – praktikusan próbál szembenézni saját halálával. Hogyan adhatja át gyerekeinek azt, ami benne van, ha már csak pár hónapot tölthetnek együtt? Hogyan fogadja el, hogy a két kisebb gyerek, Chloé és Logan valószínűleg egyáltalán nem fognak emlékezni rá? Hogyan készüljenek fel feleségével arra, hogy meg fog halni?

Randy Pausch és családja
Randy Pausch és családja

Talán nem véletlen, hogy Randy Pausch az egész világot meghódította. Élete – megintcsak minden pátosztól mentesen – mindannyiunk élete, ami vele történt, bármelyikünkkel megtörténhet. Másképp élnénk életünket, ha hónapra, napra pontosan tudnánk, mikor halunk meg? Felkészülhetünk a halálra? Randy Pausch július 25-én halt meg. De itt van a könyve, amely választ ad ezekre a kérdésekre. Vegyük kézbe, érdemes.

Ahogy érdemes a Gyerekkori Álmok Klubjának is egy estét szentelni: hallgassuk meg, kinek mi volt az álma gyerekként, és miként valósította azt meg. Ebből talán ihletet, és erőt meríthetünk magunk is, hogy sose hagyjuk veszni az álmainkat.


könyv.lap.hu »
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top