Szabadidő

Bizarr és hóbortos rendezvények Nagy-Britanniában

A sajtgurítástól az ember-ló versenyig számos rendhagyó program vár bennünket a szigetországban.

Nagy-Britannia programjai között böngészve rájöhetünk, hogy nem csak április 1-eje számít a bolondok napjának a szigetországban, ugyanis egész évben rengeteg meghökkentő turistacsalogató látványosság vár bennünket.

Ha a különböző népekhez kötődő sztereotípiákra gondolunk, akkor az angolokkal kapcsolatban mindenkinek a „hóbortos” jelző jut először az eszébe. A szigetország lakói a rengeteg, ma is élő ősi tradíciónak köszönhetően valóban bővelkednek a kívülállók számára furcsa, gyakran érthetetlen hagyományokban, szokásokban és rendezvényekben. E rendezvények megtalálására kiváló kiindulópont a ba.com oldal folyamatosan frissülő programajánlója, ahol az eseményekkel kapcsolatos tájékozódás mellett szállásunkat is lefoglalhatjuk és autót is bérelhetünk.

• Április 27. és szeptember 20. között Derbyshirben kerül sor a Well Dressing (Kútöltöztetés) fesztiválra, amely során a környékbeli kutakat öltöztetik díszbe a helyiek. A díszítmények fakeretbe foglalt és agyagba préselt természetes anyagokból, például virágszirmokból, magokból, levelekből, bogyókból, csigaházakból és kagylóhéjakból összeállított mozaikképek. A néhány fős csapatok által készített képek legtöbbször valamilyen vallásos témát dolgoznak fel, de az utóbbi időben a modern kor ihlette alkotások is egyre gyakoribbak. A kútöltöztetés szokása a pogány időkből ered, a rituálé segítségével köszönték meg a falusiak, hogy a kút friss vízzel látja el az embereket. A turisták a fesztivál során több mint nyolcvan alkotást csodálhatnak meg, sőt ha alkalmuk nyílik rá rá, akár be is kapcsolódhatnak a készítésükbe.

Bizarr és hóbortos rendezvények Nagy-Britanniában

 

• Május 26-án a Glouchestershire-ban található Coopers Hillben rendezik meg a hagyományos sajtgurító versenyt. A résztvevőknek egy-egy hatalmas, csaknem négy kilogrammos sajtot kell egy füves lejtőn legurítaniuk, és célbajuttatniuk. A jelentős médiaérdeklődést kiváltó eseményen szigetországbeli és külföldi hírességek is szívesen részt vesznek. A feladat nehézségét az okozza, hogy a meredek lejtőn a sajt mozgása nagyjából kontrollálhatatlan, így a versenyzők futva, esve, bukfencezve próbálják utolérni, és a célba beterelni azt. A győztes a verseny közben szerzett horzsolásokkal és vágásokkal együtt természetesen a sajtot is hazaviheti. Az évről évre több ezer fős nézősereget vonzó rendezvény eredetét egyesek a nyár kezdetét jelző Pán-ünnepre vezetik vissza, míg mások a termékenységet biztosító ősi szertartásokkal hozzák kapcsolatba.

Bizarr és hóbortos rendezvények Nagy-Britanniában

 

• Aki még ennél is bizarrabb szórakozásra vágyik, az június közepén feltétlenül látogasson el a Man vs. Horse Race-re, amely során emberek és lovak kelnek egymással versenyre. A három évtizedes múltra visszatekintő versenyt Nagy-Britannia legkisebb városában, Powysban rendezik meg minden évben. A 22 mérföld hosszú versenypálya tanyasi csapásokat, gyalogutakat, erdei ösvényeket és mocsaras területeket foglal magában. A verseny ötlete egy helyi lakos, Gordon Green fejéből pattant ki, aki egy kapatos hangulatban folytatott kocsmai beszélgetés nyomán valósította meg a rendezvényt.

• Ha valaki a repülőgépmentes repülés lehetőségeire kíváncsi, annak nyár közepén a festői dél-angol tengerparton fekvő Bognor Regisben megrendezett Birdman fesztiválon van a helye. Az eleinte csak a helyiek által látogatott, 1970 óta megrendezett verseny mára nemzetközi hírűvé nőtte ki magát, s a világ minden tájáról érkeznek a vicces küllemű repülőszerkezetekkel szerencsét próbáló csapatok. A harmincezer fontos fődíjat az nyeri meg, aki a tengerparton lévő emelvényről a legmesszebb tud repülni az általa készített szerkezet segítségével.

A British Airways jóvoltából bátran betervezhetjük vakációnkba e rendezvények meglátogatását, ugyanis május 10-től napi négy járat köti össze Budapestet Londonnal.
A minden eddiginél rugalmasabb menetrendnek köszönhetően akár egy hétvégére is érdemes ellátogatnunk a brit fővárosba, a belföldi és tengerentúli járatokhoz való jobb csatlakozási lehetőségek segítségével pedig nem maradunk egyetlen közelebbi vagy távolabbi eseményről sem. A légitársaság emellett a programok kiválasztásában is segítségünkre van: a British Airways közösségi oldalán, a Metrotwinen londoni, a ba.com oldalon pedig egész Nagy-Britanniára vonatkozó rendezvények között válogathatunk.

• A nyárutó sem marad bizarr rendezvény nélkül, Llanwrtyd Wellsben augusztus 31-én ugyanis azok mérhetik össze ügyességüket, akik szeretnek mocsárban úszkálni. A World Bog Snorkelling Championship a helyiek agyszüleményeként jött létre. A rengeteg ritka állat- és növényfajnak otthonául szolgáló tőzegmocsárban két, egyenként hatvan yard hosszú árkot ásnak, a távot a versenyzőknek uszonnyal, búvárszemüveggel és búvárpipával felszerelkezve kell teljesíteniük. Bármilyen úszásforma megengedett, de a fejet csak tájékozódási célból lehet felemelni. Minden résztvevő idejét külön mérik. A több száz látogatót vonzó versenyen 14 évesnél idősebbek vehetnek részt, felső korhatár viszont nincsen, így 2006-ban például egy hetvenéves hölgy is az indulók között volt.

Az sem marad rendhagyó program nélkül, akinek nincs ideje vidéki kiruccanásra, mivel a British Airways által létrehozott metrotwin.com közösségi oldalon rengeteg bennfentes információ lelhető fel. Itt ugyanis a helyiek ajánlanak a bédekkerekből jobbára kimaradó londoni látnivalókat és szórakozási lehetőségeket. (Forrás: British Airways)

Anglia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top