Szabadidő

11 szuper könyvújdonság a könyvfesztiválról

Rengeteg vadonatúj könyvvel készültek a kiadók a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A gazdag kínálatból szemezgettünk – böngéssz velünk az újdonságok között!
Fabricius Gábor: Puha neon fejlövés (Ulpius-ház Könyvkiadó)

KönyvfesztiválAz Ulpius-ház Könyvkiadó 2009-ben két olyan könyvvel jelentkezik a 16. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválon, amelyek érzékenyen, frissen és izgalmasan reagálnak az aktuális hazai és nemzetközi történésekre. A két könyv szerzői közül az egyik, Szőcs Géza már neves író. A másik, Fabricius Gábor az ezredforduló utáni magyar kulturális élet és médiatér meghatározó alakja, ismert publicista; ez az első regénye.

Szőcs Géza politikusként mozgatója, tanúja, résztvevője volt annak a több évtizedes politikai, társadalmi, erkölcsi folyamatnak, amely a 2009-es magyar helyzethez vezetett. Könyvében ezt a folyamatot dokumentálja, illusztrálja, magyarázza. Fabricius Gábor elsősorban a reklám, a média világában ténykedett ebben az időszakban. Talán nem véletlen, hogy éppen ő az első, aki nemcsak a globális, de az elmúlt húsz év sajátosan magyar kapitalizmusának a perverzióit is megpróbálja kiírni magából.

Mindkét szerző tehát – eltérő arányokban bár, de – belülről ismeri a hatalom, a média, a pénz világát. Ezen ismereteiket írják meg könyveikben, melyek bemutatója is várhatóan nagy érdeklődésre tarthat számot.

Április 23., 19.00
Fabricius Gábor Puha neon fejlövés című kötetét a Millenáris melletti elhagyatott gyár (jelenleg parkoló) épületében mutatja be Vágvölgyi B. András egy hatalmas parti keretében, melyben a legismertebb magyar kultúrmunkások lépnek fel.

Április 24., 18.00
Szőcs Géza és Farkas Wellmann Endre Amikor fordul az ezred című beszélgetőkönyvét és dokumentumgyűjteményét a Millenáris Park Jövő Háza Amfiteátrumában mutatja be a kiadó egy verbális performance keretében. Ebben közreműködik többek között Duray Miklós és Tamás Gáspár Miklós.

Tony Curtis és Peter Golenbock: Hollywood hercege (Alexandra Kiadó)

KönyvfesztiválTony Curtis, a Van, aki forrón szereti Joe-ja, avagy Josephine-je a 20. század második felének emblematikus filmcsillaga. Barátai között tudhatta John F. Kennedyt, Frank Sinatrát, Cary Grantet és más óriásokat. Viszonya volt Marylin Monroe-val. Elvis Presley tőle „lopta” ikonikus hajviseletét. A kor meghatározó figurájaként fotója szerepel a Beatles együttes lemezének borítóján. A 21. század hírnökeként szakmájában elsőként követelte, hogy Sidney Poitier, afroamerikai filmpartnere vele egyenrangúan szerepeljen közös filmjük plakátján. Szereti az életet, imádja a nőket és a művészeteket. Az emberek iránti toleráns tiszteleténél csak az igazságtalansággal, a diszkriminációval szembeni hihetetlen gyűlölete nagyobb.

És most először elmeséli életét, a bronxi magyar-zsidó srác hihetetlen kalandját, amely a nyomasztó gyermekkorból Hollywood csúcsáig vezet… Kiderül, hogy Tony Curtis „forrón szereti”!

Április 25., szombat
• 15.00–17.00 Tony Curtis Hollywood hercege című életrajzi kötetének dedikálással egybekötött bemutatója.
Közreműködik: Simonyi András.
Házigazda: Alexandra Kiadó.

Rendeld meg a könyvet a Polc.hu honlapon »

Petrik Adrien: A másik kert (Sanoma Budapest Kiadó)

Megjelent az Otthon Könyvek legújabb képes albuma, Petrik Adrien, az Asszony és háza szerzőjének új könyve A másik kert címmel.
A szerző a saját, nem túl kedvező adottságú kertjének kalandos történetét írja le. Az a szándéka, hogy megszerettesse olvasójával a természetet és a kertet, végigkalauzolva őt tavasztól őszig annak zegén-zugán. Több mint hatszázfajta növényt tart számon, melyek vagy kifürkészhetetlen okból nőnek a kertjében, vagy különös történet fűződik ültetésükhöz. A növények kavalkádja meseszéppé teszi a kertet az év minden szakában. Ez a könyv is remek olvasmány több száz képpel, ötlettel, friss, fiatalos, ugyanakkor érett mondandóval, érzelmekkel és tapasztalatokkal, melyek túlmutatnak a kerten, és bepillanthatunk a család nem mindennapi hétköznapjaiba is.
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n »

Könyvfesztivál
Alice Munro: Asszonyok, lányok élete (Park Kiadó)

KönyvfesztiválAz önéletrajzi ihletésű Asszonyok, lányok élete Alice Munro egyetlen regénye, amely egy kislány fiatal nővé serdülését követi nyomon az 1940-es évek kanadai kisvárosában, Ontario tartományban. Az elbeszélő, Dell a város és a bozótvidék határán, ezüstróka-tenyésztő apja farmján éli kisgyerekkorát, ahol öccsével, családi barátjukkal és alkalmazottjukkal tölti ideje java részét. Amikor iskolásként a városban kezd élni, szinte csak nők veszik körül: anyja, egy határozott gondolkodású, a kisvárosi normákat áthágó asszony, aki enciklopédiát árul a helyi gazdáknak, albérlőjük és barátnőjük, a szabados életvitelű postáskisasszony, és Dell iskolatársa, Naomi, akivel megosztja és átéli a kamaszkor félelmeit és féktelenkedéseit.

Velük együtt vagy éppen ellenükben keresi Istent, tapasztalja meg a szerelmet és a szexualitást, próbálja megtalálni a saját útját és szerepét, miközben végig megmarad a kisvárosi élet bölcs és szellemes megfigyelőjének. Dell nyolc története megindító, mégis humoros beszámoló asszonyok és lányok életéről, a társadalmi korlátok elleni kisebb-nagyobb lázadásokról, a női szerepek változásairól, a felnőtté válás naposabb és árnyékosabb pillanatairól.

Alice Munro regényét sokan Joyce Ifjúkori önarcképe női változatának, 20. századi Jane Eyre-nek, a fejlődésregény megújításának tekintik. Az Asszonyok, lányok élete megjelenése után Kanadában elnyerte az Év Könyve díjat, 1994-ben pedig tévéfilm készült belőle.

Kerstin Gier: Férfiak és egyéb katasztrófák (Trivium Kiadó)

KönyvfesztiválNémetország női sikerírója pont azt kínálja nekünk, amiből ma a legkevesebb van: felhőtlen humort, önfeledt vihogást, könnytörölgetős, térdcsapkodós hahotázást. Görbe tükröt tart a magukat istennek képzelő férfiak elé, ugyanakkor segít elfogadtatni velünk saját gyengéinket, és emlékeztet bennünket rejtett értékeinkre.

Judith, a 26 éves, „nyugdíjas” egyetemista elégedetlen az életével. Izomagyú barátja fontossági sorrendjében ő csak a kerékpározás után szerepel, és folyamatos harcban áll a kilóival, pattanásaival. Barátnői helyzete sem rózsásabb: Susanna elsüllyed egy gusztustalan haspók mellett, Katját gátlástalanul csalja a barátja, Bille fejét pedig elcsavarja egy korlátolt, nagyképű alak. Hősnőnket azonban helyzetkomikumokban bővelkedő magánéleti kudarcai nyílegyenesen vezetik az öntudatos önmegvalósítás felé.
A négy barátnő a nagy Ő keresése közben egyik groteszk-humoros kalandból a másikba csöppen, egészen a könyv meglepő végkifejletéig.

Hogy ez leginkább a Családom és egyéb állatfajták újabb kori megfelelője? Mondhatnánk, fiatalkori önmagunkon nevetünk, vagy éppen azon, hogy mi is itt tartunk majd pár év múlva? Legyen akár férfi, akár nő a kedves olvasó, bátran engedje át magát ennek a történetnek, és hagyja kiragadni magát azok közül, akik mindig mindent nagyon komolyan vesznek… Az első sortól az utolsóig garantált szórakozás, ami nem véletlen: Németországban film készült belőle, a könyvet pedig eddig kétmillió példányban adták el.

Magyarország története (Kossuth Kiadó)

Tudományos alapossággal megírt, gazdagon illusztrált 24 kötetes sorozattal rukkolt elő a Kossuth Kiadó. A nagyszabású, hiánypótló vállalkozás népünk történelmét tárja elénk az egyes témák elismert szakértőitől. A sorozat történelmünk kezdeteitől napjainkig összefoglalja a legfontosabb eseményeket, bemutatja a kiemelkedő történelmi személyiségeket. Kitűnő segítség lehet diákoknak, tartalmas és színes olvasmány a magyar történelem iránt érdeklődőknek. A szöveget rendkívül gazdag illusztrációs anyag teszi még szemléletesebbé és érdekesebbé. A neves szerzők a sorozat anyagát a legújabb kutatási eredmények felhasználásával állították össze. A kötetek rendkívül gazdag forrásanyagból merítve, eredeti dokumentumok felhasználásával készültek.

Április 25., szombat
• 11.00: A nagyszabású, hiánypótló vállalkozást bemutatják: Romsics Ignác akadémikus, történész, a sorozat főszerkesztője és Fodor István történész, egyetemi tanár. Helyszín: Millenáris, Supka Géza-terem.

11 szuper könyvújdonság a Könyvfesztiválról

 

Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács (Magvető Kiadó)

Könyvfesztivál„Én annyiszor kaptam ajándékba az életemet, hogy már nem is volt az enyém, és odaadtam. Mert már egyáltalán nem engem illetett. Értsd meg, én nem bánom, hogy szerzetesi fogadalmat tettem; igent mondtam, és Isten segedelmével életem végéig szerzetesként fogok élni.”

Daniel Stein lengyel zsidó menekült, aki szinte gyerekként a Gestapo tolmácsa lesz a megszállt Litvániában, közben életét kockáztatva zsidókat szöktet a gettóból, aztán partizánnak áll, majd a háború után egy krakkói kolostorban szerzetesi fogadalmat tesz, hogy néhány év múlva Izraelbe utazzon; föltett szándéka, hogy ott az őskeresztény közösségek mintájára föléleszti Jakab, az Úr testvére egyházát. Egész élete csupa hit, csupa szeretet, csupa szolgálat. Ám egy idealistának a Szentföldön sincs könnyű dolga, a világ mindenütt a maga módján bánik az idealistákkal…

Keresztények, zsidók, arabok, hívők és hitetlenek, boldogtalanok és megszállottak – Ulickaja kimeríthetetlennek tűnő fantáziával és emberismerettel népesíti be regényében a Daniel Steint körülvevő világot a 20. század második felének történelmi forgatagában és hétköznapjaiban. Ulickaja lebilincselően mesél, a mese azonban nem fedi el a nyugtalanító kérdéseket sem. És az író válasza mindig egy hős sorsa: ezúttal Daniel testvéré, aki tolmácsként „nyelveken szól”, emberként fáradhatatlanul keresi és meg is találja a fényt – önmagában is, a világban is.

A szerző az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 23–26-ig. Ljudmila Ulickaja programjai a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:

Április 23., csütörtök
• 16.00–17.00: Pódiumbeszélgetés Ljudmila Ulickajával a Millenáris Teátrumban. Az orosz íróval Goretity József irodalomtörténész-műfordító beszélget.

Április 24., péntek
• 14.00–16.00: A megoldhatatlan kérdések regénye – találkozó Ljudmila Ulickajával az ELTE BTK Ruszisztikai Központ szervezésében. Helyszín: ELTE Régészettudományi Intézet, 172-es nagyelőadó (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet).
• 17.00–19.00: Ljudmila Ulickaja dedikál a Millenárison a Jövő Házában, a Magvető/Líra standon (34).

Április 25., szombat
• 15.00–16.30: A Nyelvhatáron konferencia keretében kerekasztal-beszélgetés a Millenárison a Csodák Palotájában, az Osztovits Levente-teremben. Moderátor: V. Gilbert Edit.
Résztvevők: Ljudmila Ulickaja, Dasa Anisimova, Krasztev Péter, Orbán György (a Ráday Könyvesház rendezvénye).
• 17.00–19.00: Ljudmila Ulickaja dedikál a Millenárison a Jövő Házában, a Magvető/Líra standon (34).

Április 26., vasárnap
• 14.00–16.00: Ljudmila Ulickaja dedikál a Millenárison a Jövő Házában, a Magvető/Líra standon (34).
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n »

Bővebb információ: www.ulickaja.hu »

Singer Magdolna (szerk.): Lelke rajta – A tetoválás pszichológiája (Jaffa Kiadó)

KönyvfesztiválLassan-lassan a legmegátalkodottabb ítélkezőnek is észre kell vennie, hogy a tetováltató emberek köre már régen nem a társadalom kirekesztettjeiből áll. Megfordul a szalonokban üzletember, orvos, politikus, postás, könyvesbolti eladó, adminisztrátor, könyvelő – és még sorolhatnánk vég nélkül. Ami pedig a választott ábrákat illeti, nos, hol vannak már az átlőtt szívek,és „Marcsi, szeretlek” szövegek! Az emberi testeken sokszor lélegzetelállító művészi festmények díszelegnek, amelyek többdimenziósak, színesek, élethűek.
A tetoválás napjainkban reneszánszát éli, és azon „mesterkedik”, hogy gyökeresen átformálja az előítéleteket, és arra kényszerít, hogy megvizsgáljuk e jelenség mélyén lévő jelentéstartalmakat.

A kötetben Csernus, Feldmár, Szendi, Buda Béla, Soma mondja el véleményét a tetoválásról, de megszólalnak az érintettek is: tetoválóművész, szalontulajdonos és tetoválást viselők. A vélemények egyes részletekben egyeznek, máskor szemben állnak egymással, ami izgalmassá teszi a könyvet, és teljes szabadságot ad az olvasónak saját álláspontjának kialakításában. Ideje, hogy eloszlassuk azt a ködöt, amely a tetoválás körül terjeng. Próbáljunk a tetoválásra úgy tekinteni, mint egy játékos, bátor önkifejezésre, egy ember individualista törekvésére, legbelső énjének kifejeződésére.

Április 25., szombat
• 11.00: Feldmár András dedikál.
• 12.45: Csernus Imre dedikál.

Április 26., vasárnap
• 14.00: Szendi Gábor dedikál.
• 15.00: Singer Magdolna dedikál.

Domnica Radulescu: A trieszti gyors (Athenaeum Kiadó)

Mona, a regény hősnője, aki még a huszadik életévét sem töltötte be, az 1980-as évek elején kényszerül otthagyni hazáját, tanulmányait és brassói szerelmét. Először Olaszországba menekül, majd végül, több hónapos kalandos úton, politikai menekültként Amerikában telepedik le. Nehezen, de otthont teremt magának, és két gyermeke születik. Ám sosem tudja elfelejteni első szerelmét, akit úgy kényszerült otthagyni, hogy el sem búcsúzhatott tőle. Vajon megtalálja-e választott hazájában a szerelmet és a boldogságot?
Domnica Radulescu Romániában született, és 1983-ban költözött az Egyesült Államokba. A trieszti gyors az első regénye.
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n »

Könyvfesztivál

 

James Webster – Georg Feder: Haydn élete és művei (Rózsavölgyi és Társa Kiadó)

A zenetörténet kimagasló zeneszerzője, a bécsi klasszika jeles képviselője, Joseph Haydn 200 évvel ezelőtt halt meg. A zenei világ idén főleg rá emlékezik. Ebből az alkalomból a kiadó e Haydnnal foglalkozó kötettel kezdi a zenetudomány által nagyra becsült Grove-monográfiák magyar nyelvű kiadását. A kötet első része elemző áttekintés a zeneszerző életéről és munkásságáról, egyúttal olyan, mint egy olvasmányos életregény. A könyv nagyobb része felsorolja Haydn teljes életművét cím, előadói apparátus, kiadás és egyéb szempontok szerint, valamint nagyon részletes Haydn-bibliográfiát közöl.

Április 26., vasárnap
• 16–17 óráig James Webster – Georg Feder Haydn élete és művei című kötetének és a Rózsavölgyi Kiadó Haydn-évfordulóra megjelentetett kiadványainak bemutatója. Részvevők: Somfai László, Malina János és Reviczky Béla. Helyszín: Jövő Háza Márai Sándor-terme.

Könyvfesztivál

 

Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában (Corvina Kiadó)

KönyvfesztiválA Hétköznapi élet című sorozat új kötetében annak az időszaknak – az 1825 és 1848 közötti éveknek – a hétköznapjaiba kapunk bepillantást, amelyet reformkorként szokás emlegetni. A korszak legkiterjedtebb hatású közszereplője gróf Széchenyi István volt, aki változásokat kezdeményezett a mindennapi élet csaknem minden területén, és a nyugat-európai viselkedési minták, szokások elterjesztésében, a magyar nyelv hatókörének kiterjesztésében vagy a közlekedés korszerűsítésében senki máshoz nem mérhető eredményeket ért el.
A szerző, Fábri Anna történész szót ejt a korabeli Magyarország családjairól, öltözködéséről, lakásairól, ételeiről-italairól, szórakozásairól, vallásáról, munkakörülményeiről, kormányzásáról, társadalmi rendjéről vagy a főváros életéről. Az olvasmányosan megírt szöveget korabeli idézetek és mintegy 250 illusztráció gazdagítja, a pontosabb eligazodást pedig időrendi áttekintés és irodalomjegyzék segíti.
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon »

Április 24., péntek
• 15.30–16.15: Könyvbemutató a Kner Imre-teremben (Millenáris/Jövő Háza). A kötetről Bereményi Géza író, rendező, Dobszay Tamás történész és Fábri Anna, a kötet szerzője beszélget.
• 16.15–17.00: Fábri Anna, a kötet szerzője dedikál a Corvina/Líra standon (34) a Jövő Házában.

További programok a Könyvfesztiválon


Bernard Lewis, a legelismertebb iszlámszakértő Iszlám – Nép és vallás (HVG Könyvek) című kötetéről Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, dr. Anwar Zsuzsa, valamint Török Hilda, a kötet szerkesztője beszélgetnek a közönség bevonásával.
Időpont: 2009. április 25. (szombat), 10.30–11.30 óráig.
Helyszín: Millenáris Park, Márai Sándor-terem.

Falak… és ami mögöttük van (HVG Könyvek) című, a HVG újságírói által írt kötetet a szerkesztő, Vass Péter, a HVG főszerkesztő-helyettese és Weyer Béla, a HVG berlini tudósítója mutatja be. Moderátor: Falcsik Mari.
Időpont: 2009. április 25. (szombat), 13.30–14.15 óráig.
Helyszín: Millenáris Park, Hess András-terem.

• Dr. Szondy Máté, Popper Péter, Paulinyi Tamás, Balogh Béla: A boldogság nyomában – Utak és tévutak (Jaffa Kiadó)
A Mesterkurzus legújabb kötetében neves pszichológusok és ezoterikus gondolkodók igyekeznek közelebb kerülni az élet legcsodálatosabb állapotához, s hamar felfedezhetjük, hogy a kétféle út egy irányba vezet.
Könyvbemutató: április 25., szombat, 14.00. Utána 16 órától a Jaffa Kiadó standjánál dedikálnak a szerzők.

• Szendi Gábor: Pánik – Tények és tévhitek (Jaffa Kiadó)
A könyv egyik fő célja, hogy lerombolja azt a hamis mítoszt, amelyet a pánik körül a biológiai pszichiátria, a gyógyszeripar és a média évtizedek alatt felépített.
Könyvbemutató: április 26., 15.00. Szendi Gábor 26-án 14 órakor dedikál a Jaffa standjánál.

• Dömötör Adrienne: Van egy hely, a színpad… Beszélgetések a színészmesterségről (Corvina Kiadó)
Április 25., szombat
Könyvbemutató: 15.00–16.00, a Kner Imre-teremben (Millenáris/Jövő Háza). Nagy András drámaíró, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója beszélget a szerzővel és a kötetben szereplő színészekkel.
Dedikálás: 16.00–17.00: Dömötör Adrienne, a kötet szerzője és a kötetben szereplő színművészek dedikálnak a Corvina/Líra standon (34) a Jövő Házában.

• Révai Gábor: Beszélgetések nem csak szexről – Lux Elvirával, Mohás Líviával és fiatalokkal (Corvina Kiadó)
Április 26., vasárnap
Könyvbemutató: 11.30–12.30, a Márai Sándor-teremben (Millenáris/Jövő Háza). Lux Elvira és Mohás Lívia pszichológusokkal Révai Gábor, a kötet szerzője beszélget.
Dedikálás: 12.30–13.30: Lux Elvira, Mohás Lívia és Révai Gábor dedikál a Corvina/Líra standon (34) a Jövő Házában.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Ha szeretsz olvasni, idén se hagyd ki a könyvfesztivált, amely rendezvény nem csupán a nemzetközi könyves világ meghatározó szakmai fóruma, de a nagyközönség számára is nyitott vásár. Évente közel 50 000 kötet és több száz újdonság közül válogathatunk itt kedvünkre. Persze nem csak könyveket vásárolhatunk itt, rengeteg kulturális program színesíti a kínálatot: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A könyvfesztiválon évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország kultúrája, irodalma, könyvkiadása – most Románia kapott meghívást e megtisztelő posztra.

A családokra is gondoltak a szervezők: a gyermekeknek kialakított szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

A fesztivál idén a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen várja a látogatókat.

Időpont: 2009. április 23. és 26.
Nyitva tartás:
2009. április 23., 12.00–19.00
2009. április 24. és 26., 10.00–19.00
2009. április 25., 10.00–20.00

Helyszín: Millenáris, Budapest II. ker., Kis Rókus u. 16–20.
Bővebb információ: www.bookfestival.hu »


Könyv.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top