Szabadidő

Könyvtipp a pasidnak: Instant dohány

Hazájában bombaként robbant Jens Lapidus svéd alvilágról szóló krimije. A szerző nem csupán büntetőjogi védőügyvéd, a legkeresettebb a területén, de egy svéd divatmagazin 2007. legjobban öltözött férfijává is megválasztotta.

A bűnök nem a semmiből pattannak elő. Mindegyiknek megvan a maga története, szerkezete. Az egyiket a pénz, a másikat a bosszú, a feltörekvés vágya vagy éppen a kirekesztettség mozgatja. Jens Lapidus zavarba ejtően sokat tud erről. Talán ezzel magyarázható, hogy az Instant dohányt egyetlen nekifutásra olvastam el. (Réz András)

Jens Lapidus: Instant dohány Bosszú, hajrá, hajsza

Három férfi. Egy latino drogdíler, egy rebellis jugó bandafőnök és egy ambiciózus vidéki svéd egyetemista. Gazdagok akarnak lenni. Nagyon. Minél könnyebben és gyorsabban. Amikor összehozza őket a véletlen, rádöbbennek, hogy van még egy közös céljuk: revánsot venni azon az emberen, aki így vagy úgy tönkretette az életüket. De akkor már késő. Történik mindez Stockholmban, a második évezred első évtizedének végén.

Instant dohány Bosszú, hajrá, hajszaRészlet a könyvből:

„JW néha unta Putte passzátszélfingó stílusát, ha zenéről volt szó. A srácnak több mint nyolcezer mp3 száma volt otthon a vinyóján, és mindenki más ízlését leszólta.

– Muszáj rinyálni? – kérdezte JW. – Kurva szép ez az este.

Nippe tükröt tett a lehajtott vécétetőre. Azon már mutatkoztak a pusztulás jelei, a barna égésnyomok, amiket a sutyiban dohányzók ottfelejtett cigarettái hagytak, míg valami mással voltak elfoglalva. Például: kokót szippantottak, mint most a srácok, mobilon beszéltek, pisáltak, szopatták magukat. Ha JW hunyorogva nézte, olyan volt, mintha mazsolával lett volna telehintve. JW elővett egy bélyegtartó zacskót, és óvatosan kiszórta tartalma egyharmadát három kis kupacba a tükörre.

Nippe meglepődött: – Ezen a héten is te vettél?

– Persze, de most mástól.

– Aha, jobb árut adott, mint a török?

JW hazudott. – Nem sokkal, de rendesebb manus. Az a füstös nagyon irritált. Sok van nálam ma este. Ha tudsz valakiről, aki kér, szólj! – Vigyorgott. – Csajoknak szívesen, persze.”

Jens Lapidus (Fotó: Jorgen Ringstrand)
Jens Lapidus (Fotó: Jorgen Ringstrand)

A szerzőről:

Az 1974-ben született Jens Lapidus Svédország egyik legfiatalabb és legkeresettebb védőügyvédje a közismert alvilági figurák körében. Munkája révén egy olyan világ működését ismeri belülről, amelynek a legtöbbünk még csak a létezéséről sem hallott soha.

Trilógiájának első kötete, az Instant dohány Svédországban több mint 400 000 példányban kelt el, és néhány hónap alatt felkerült a nemzetközi bestsellerlistákra is. Stockholmban él ügyvéd feleségével és kisfiával.

Szerző: Jens Lapidus

Fordító: Papolczy Péter

A könyv címe: Instant dohány

Ár:
3900 Ft

Kiadó:
Park Kiadó

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top