Szabadidő

3 kihagyhatatlan arborétum

Bódító illatot árasztó virágmezők, ezer színbe öltözött bokrok kavalkádja csábít ilyenkor tavasszal testet-lelket felüdítő kirándulásra. Íme három gyönyörű arborétum, ahol akár egy egész napot is eltölthetsz.

Budai Arborétum, Budapest

A meseszép Budai Arborétumot a Gellért-hegy déli lábánál, a Villányi, Somlói és Szüret utca között találhatod. Területét a Ménesi út két – korban és jellegben is – elkülönülő részre osztja: az alsó és a felső kertre. Habár maga az arborétum nem túl nagy területen fekszik (7,5 hektár), mégis gazdag gyűjteményt tudhat magáénak: megközelítőleg 1500 fás szárú dísznövényfaj, 240-féle hagymás virág és több száz évelő dísznövény él itt. Az arborétum egyik legnagyobb vonzereje kétségkívül a nárciszok és tulipánok tavaszi virágzása, de megkapó látvány a japán díszcseresznyefák és az orgonák virágba borulása is. Nem érdemes persze kihagyni a sziklakerteket és a kedves kerti tavat sem.
A kert elsősorban a kertészeti felsőoktatásnak nyújt segítséget: a területén élő növénygyűjtemény számottevő része a tájépítész- és kertészhallgatók „élő” tananyagát képezi. Megtaláljuk itt az egész hazai díszfaiskolai választékot, sőt az újdonságok honosítása és tesztelése is fontos feladat.

Cím: Budapest XI. kerület, Villányi út 29–43.

Megközelítés: 61-es villamossal a Déli pályaudvar vagy a Móricz Zsigmond körtér felől. Innen gyalog is csak 10 percnyire van a kert.

Nyitva tartás:
hétfő–péntek: 08.00–18.00
hétvégén: előzetes bejelentkezéssel

Folly Arborétum, Badacsonyörs

A több mint 3 hektáros badacsonyörsi Folly Arborétum egy főleg örökzöldeket tartalmazó élőfa-gyűjtemény, különleges helyet foglal el a Balaton-felvidék látnivalói között. Mediterrán hangulatú szépségével csak jelentősége vetekszik, ugyanis a világ fenyőféléinek egyharmada megtalálható benne. Közülük is kiemelkedő jelentőségűek a helyi (inkább száraz) klímát és talajviszonyokat jól tűrő fajok, így cédrusfélék, borókák, de más melegkedvelő fajok is, amelyek jól alkalmazkodtak a „helyi kínálathoz”.

Pedig nem is olyan régen, alig több mint száz éve kezdte csak el telepíteni a kert fáit dr. Folly Gyula pécsi orvos. A leszármazottak a telepítést és a gondozást annak ellenére folytatták, hogy időközben a terület állami tulajdonba került. Napjainkban már újra az egykori tulajdonosoké, akik szeretettel és szakértelemmel várják az idelátogatókat. Az arborétumhoz ugyanis díszfaiskola is tartozik, ahol bárki megvásárolhatja a neki megtetsző örökzöld növényeket.

 

Cím: Badacsonytomaj, Római út 139.

Megközelítés: Az arborétum Badacsonyörs területén a 71. sz. útról gyalogosan vagy kocsival több útvonalon is elérhető.

Nyitva tartás: Az arborétum télen zárva tart, tavasztól őszig azonban hétfő kivételével, keddtől vasárnapig 9–18 óra között látogatható. A szakvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.
Telefon: 87/431-199 és 06-20/927-5001

Bővebb információ »


Alcsúti Arborétum, Alcsútdoboz

Nem is kell messzire utaznunk a fővárostól, hogy belecsöppenjünk a Váli-völgyben rejtőző, nyugalmat sugalló zöld paradicsomba. A Budapesttől bő félórányi autóútra, Tata és Székesfehérvár között fekvő Alcsútdoboz nevű falucska határától pár száz méterre fekszik a település legfőbb vonzereje, az Alcsúti Arborétum. Az arborétum ideális helyszín egy rövidke, ám tartalmas hétvégi kiránduláshoz, romantikus piknikezéshez, hiszen egy-két óra alatt kényelmesen körbesétálhatjuk a parkot, sőt ha kedvünk szottyan, akár le is heveredhetünk valamelyik tisztásra, és élvezhetjük a tücskök szűnni nem akaró ciripelését is.

Az arborétum növénygyűjteménye a XIX. századi növénytelepítés eredményeként jött létre, és mintegy 540 fajt tudhat magáénak. Az angolkert jellegű parkot zömében platánok, vasfák, juharok, tölgyek, vérbükkök, vadgesztenyék, matuzsálemmé lett japánakácok, török mogyorók, óriástuják, mocsárciprusok és mamutfenyők borítják zöldbe.

A robusztus, ősöreg faóriások sorát a bejárattól néhány méterre magasodó, tekintélyes méretekkel büszkélkedő idős platánfa nyitja, amely csak egy kis ízelítő a park belsejében sorakozó további famatuzsálemek példányai közül. Bármerre is kezdjük meg sétánkat, a parkot behálózó és egymást keresztező apró ösvényeken való eligazodást a fából készült táblák könnyítik meg számunkra, a padok és pihenőhelyek pedig felüdülésünket szolgálják.

A kórusban brekegő békák óhatatlanul felhívják a figyelmünket a mesterségesen kialakított dísztó közelségére, így el sem tudjuk véteni a hozzá vezető utat. A tavacska a rajta átívelő kis fahidakkal együtt nagyon hangulatos látványt nyújt, csakúgy mint a partján álló hatalmas mocsárciprus süveg alakú, egymás mellett sorakozó léggyökerei.

A fák közül kibukkanva egyszerre csak elénk tárul az egyik legszebb klasszicista vidéki kastélyunk maradványa, amelynek mára már csak a főbejárata áll, de a fennmaradt falrészlet büszkén hirdeti, hogy egykoron itt párját ritkítóan szép épület állt. Az 1819–1827 között épült kastély Pollack Mihály keze nyomát dicséri, a második világháború viszontagságainak azonban nem tudott ellenállni az épület.

A kastélyrom előtti hatalmas tisztás remek helyszín egy kellemes délutáni sziesztázáshoz. A szúnyogok és a kullancsok ellen azonban nem árt felvértezni magunkat indulás előtt.

Megközelítés: Alcsútdoboz a 811-es, Bicskét Székesfehérvárral összekötő út mentén fekszik, Budapest felől az M1-est (Bicske) és Székesfehérvárt összekötő úton, vagy az M7-es és 70-es út baracskai leágazásától Bicske felé tudjuk megközelíteni.

Cím: Alcsútdoboz, Alcsúti út

Nyitva tartás: mindennap (nem viharos kirándulóidőben) reggel 10.00 órától naplementéig látogatható.

Belépőjegy:
felnőtt: 500 Ft
diák, nyugdíjas: 300 Ft

Parkolási lehetőség: kialakított parkoló sajnos nem áll a látogatók rendelkezésére, parkolni az arborétum bejáratával szemben álló földút szélén lehet.

További információ: telefonon Halász Ferencet hívhatod a 20-424-8995 telefonszámon.

Bővebb információ »

 

Arborétum.lap.hu

Utazás.lap.hu
Dísznövény.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top