Szabadidő

Bestsellerek az ételek és az étkezés világából

Igazi gourmet vagy? Szívesen olvasol gasztroregényeket? Íme négy könyv, melynek írói nemcsak a konyhában remekelnek, de az írógép mögött ülve is megállják a helyüket.

Ruth Reichl: Egy álruhás étteremkritikus titkos élete

Ruth Reichl olyan foglalkozást űz (vagy űzött), amelyre nálunk ez idő szerint senki sem adna megbízatást. Mert hát ki is látott már közülünk akár egyetlen eleven étteremkritikust? Vagy talán tévedek? Hiszen ha étterembe megyünk, valamennyien óhatatlanul kritikussá válunk. Akár a világ többi étterem-látogatója, bárhol a nagyvilágon. Ám a véleményünket csak a szűkebb ismeretségi körünkben nyilváníthatjuk ki, és nemtetszésünk esetén a lábunkkal szavazunk – vagyis messzire elkerüljük a leszereplő éttermet.

Nos, a nagyobb, gazdagabb és racionálisabban gondolkodó országok megengedik maguknak, hogy étteremkritikust foglalkoztassanak. Az ötlet minden bizonnyal a francia Michelintől származik, ahol az autósokat segítő évkönyvben évről évre megjelenítik a felkeresésre érdemes éttermeket, csillaggal jutalmazva a legkiválóbbakat. Amerika – a jelek szerint – nemcsak az alkotmányát és a Szabadság-szobrot kapta a franciáktól, de az étteremkritikus iránti szükségérzetét is. Ezúttal a New York Times étteremkritikusa tárja fel a megalopolisz-dzsungel étteremvilágának és egyúttal a saját életfelfogásának titkait. Mi tagadás: mindegyik szórakoztató. Hiszen a tizenötmilliós New Yorkban elképesztően sok és sokféle étterem található (ahová is ezúttal csak a legrangosabbak számítanak), a szerző pedig bonyolult személyiség, színészi képességekkel és allűrökkel. Amire nagy szüksége is van, mert az éttermek nem is titkolják, vadásznak a kritikusra. Elvégre a megjelent kritikán áll vagy bukik további fennmaradásuk, netán sikeres előremenetelük. Így aztán az étteremkritikus igyekszik inkognitóban maradni. Mindez hogyan is történik? Hát erről szól ez a lebilincselő beszámoló. És hogy a kalandoknak az olvasó is tevőleges résztvevője lehessen, a szerző jóvoltából néhány amerikai recepttel is gazdagodhat, amelyet azonnal ki is próbálhat.

Bestsellerek az ételek és étkezés világából
Bestsellerek az ételek és étkezés világából

 

Kiadó: Kulinária Kiadó, Stahl Könyvtára sorozat
Fordította: Dezsényi Katalin
A könyv ára: 2890 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, 2023 Ft-ért a Polc.hu honlapon! »

David Shalleck – Erol Munuz: Mediterrán nyár

David Shalleck szakács karrierje New York és San Francisco legjobb éttermeiben indult el, ezúttal azonban egy európai kulináris kalandtúrára viszi el az olvasót. Kimerítő, ám szakmailag igen hasznos tanulmányútja során Provence-ban és Olaszországban megtanulja, mit jelent igazán séfnek lenni. Négy év után, amikor már azt fontolgatja, hogy visszatér az Államokba, hogy egy kevésbé megerőltető dologba vágja a fejszéjét, ritka lehetőség adódik számára: séf lehet a Serenityn, egy klasszikus vitorlás jacht fedélzetén, mely Olaszország egyik leghíresebb házaspárjának a tulajdonában van. Nagy kihívás elé állítják Shallecket: egész nyáron főznie kell a házaspárra és vendégeikre. Nem készítheti el kétszer ugyanazt az ételt, és minden kikötőhelyen kizárólag a helyi hozzávalókból dolgozhat, amelyek visszaadják az ottani ízvilágot. Az elkészített ételeket luxuskivitelben kell tálalnia az ínyenc pár kifinomult ízlése szerint. Nem kevés megoldásra váró feladat egyetlen embernek a tenger közepén…

A Serenity öt hónapos útja a francia Riviéráról indul. A hajó végighalad Olaszország nyugati partja mentén Amalfiig, átszeli a Tirrén-tengert Szardínia felé, felmegy Korzikára, majd visszatér Saint-Tropez-ba a szezon végi vitorlásversenyre.

A Mediterrán nyár intim bepillantást enged egy exkluzív világba, és új köntösbe bújtat lélegzetelállító látványosságokat. A régi világ eleganciája és a tengeri élet emlékezetes portréja tárul elénk receptek és ötletek kíséretében, amelyek segítségével a saját asztalunkra varázsolhatjuk a pompás ételeket.

Bestsellerek az ételek és étkezés világából
Bestsellerek az ételek és étkezés világából

Kiadó: Kelly Kiadó
A könyv ára: 2980 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, 2384 Ft-ért a Polc.hu honlapon! »

Gordon Ramsay: Nem piskóta – A legvagányabb séf élete

A tévés sztárséfként (is) elhíresült szókimondó férfi lebilincselő (és valljuk be, nem „anyuka kedvence” fülének való) őszinteséggel tárja fel gyermek- és ifjúkora, egyszersmind szakácskarrierje történetét. Elmeséli, hogyan lett ő a világ leghíresebb és leghírhedtebb séfje: mesél nehéz gyermekkoráról, öccse heroinfüggőségéről, zsákutcába jutott futballistakarrierjéről, televíziós szerepléseiről, arról, hogy megszállottan törekszik a gasztronómiai tökéletességre – azaz mindarról, amitől mára ünnepelt kulináris tehetséggé és médiasztárrá vált.

Napjainkban az ilyesfajta karriert sikertörténetnek hívják, és bizonyos értelemben véve csakugyan az. Hiszen Gordon Ramsay ma már multimilliárdos, így hát megengedheti magának a kíméletlen őszinteséget. És nemcsak önmagával, de ellenfeleivel szemben is. Mindezek ellenére a szerző még nem vált íróvá (stílus!), de amit elbeszél, az legtöbbször igen érdekes. Igaz, néha taszító is. Ám, hogy hol, azt majd döntse el a kedves olvasó.

Bestsellerek az ételek és étkezés világából
Bestsellerek az ételek és étkezés világából

Kiadó: Alexandra Kiadó
Fordította: Varró Zsuzsanna
A könyv ára: 2999 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, 2399 Ft-ért a Polc.hu honlapon! »

Nancy Verde Barr: Az utolsó falat

Nancy Verde Barr közel húsz évig dolgozott egy amerikai főzőshow vezető szakácsaként, a legnevesebb lapokban jelentek meg írásai, eddig három díjnyertes szakácskönyvet adott ki – volt tehát honnan ötletet merítenie Az utolsó falat megírásához, ami igazi csemege a romantika és a gasztronómia szerelmeseinek.

A huszonkilenc éves Casey Costello, egy reggeli tévéműsor előkészítő szakácsa több félresikerült párkapcsolat után egy életre leírja a férfiakat. Elvégre kinek van ideje ilyen bohóságokra? Casey örül, ha sikerül kézben tartania a zsebkendőnyi méretű előkészítő konyha lármás személyzetét, kedvében járni a hisztis sztárvendégeknek, megfelelni olasz anyukájának (aki szerint a főzés az élet minden problémájára megoldást jelent), illetve rájönnie, hogy Sally Woods – a gasztronómia nagyasszonya és a reggeli tévéműsor rendszeres szakácsa – miért viselkedik olyan különösen, amióta megjelent a színen az új PR-ügynöke. Amikor a szexi, fiatal ír séf, Danny O’Shea vendégszereplésre érkezik a műsorba, Casey elutasítja a férfi közeledését. Ám miután egy olaszországi forgatás idején Danny izgalmas meglepetést főz ki a lánynak, az érzelmek felpezsdülnek, akár a jóféle habzóbor. Az utolsó falat egy kulináris románc története: kalandos, izgalmas és ínycsiklandozó.

Bestsellerek az ételek és étkezés világából
Bestsellerek az ételek és étkezés világából

 

Kiadó: Kulinária Kiadó, Stahl Könyvtára sorozat
Fordította: Bárány Borbála
A könyv ára: 2890 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, 2312 Ft-ért a Polc.hu honlapon! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top