Szabadidő

A Da Vinci-kód nyomában, avagy tippek alternatív városnézésre

A legtöbb európai nagyvárosban számtalan izgalmas túrával várják azokat a turistákat, akik a szokványos látnivalókon túl valami másra is kíváncsiak.

Az alternatív túrák célja, hogy a városok kevéssé ismert arcát is megmutassák a látogatóknak, és olyan helyekre is elvigyék a turistákat, melyek a képeslapokról lemaradtak.

Amélie nyomában Párizsban

A Montmartre mindig is a művészek és a bohémvilág kedvelt helye volt. Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Renoir, Cézanne, Manet, Picasso sem tudott ellenállni a Montmartre varázsának, ahogy a turisták sem, akik Amélie csodálatos életének helyszíneit a valóságban is látni szeretnék. Ma már több utazási iroda is kínál Amélie-túrákat, melyek érintik például a Café des Deux Moulins-t, ahol Amélie dolgozott, és ami szinte mindig tele van turistákkal, a zöldségest, ahol Amélie vásárolt, és természetesen a Sacre Coeurt is. Amélie-túrát már sok iroda szervez, de mi magunk is útnak eredhetünk a turisztikai irodákban található prospektusok segítségével. (Amélie-túra: 50 euró/3 óra.)

Városnézés - egy kicsit másképp

Nemcsak Amélie Poulain, de Dan Brown híres könyve, a „Da Vinci-kód” is megihlette a turisztikai szakembereket, akik a történet fontos helyszínein vezetik végig a turistákat, a Ritz Hoteltől a Louvre-on és a Tuileriák kertjén keresztül a Szent Sulpice-templomig, mely a misztikus történet egyik kulcsfontosságú helyszíne. („Da Vinci-kód”-túra: 110 euró/2,5 óra.)

Bővebb információ:
www.parisinsight.com »
www.parismuse.com »

Szellemtúra Zürichben

A Föld egyik legélhetőbb városáról, a nemzetközi pénzügyi élet egyik központjáról talán nem a szellemvilág és a misztikus bűnesetek jutnak legelőször eszünkbe. Egy angol úriember szerint azonban a város történetében elég sok hátborzongató és rejtélyes eset történt, Dan Dent ezért úgy gondolta, fellebbenti a fátylat a titokzatos múltról, és megmutatja Zürich sötét oldalát is. Túráján, mely természetesen sötétedés után indul, hallhatunk például Zürich lefejezett védőszentjeiről, egy zürichi családot zaklató poltergeistről, vagy a város egyik középkori elöljárójáról, aki rejtélyes módon lelte halálát, és a városi legenda szerint később szellemként kísértett.

A túra minden csütörtökön és pénteken este 8-kor indul a Paradeplatzról (15 euró/75 perc).

Városnézés - egy kicsit másképp
Városnézés - egy kicsit másképp

 

Bővebb információ: www.ghostwalk.ch »

Madonna-séta és divatkörút Antwerpenben

A gyönyörű katedrális, a Rubens-ház vagy a flamand építészet remekei mellett valószínűleg Antwerpen büszkélkedhet a legtöbb Szűz Mária-szoborral is. Talán nem túlzás azt mondani, hogy szinte minden házfalon van egy, legyen szó akár egy középkori vagy egy egészen modern épületről. A hagyomány az ellenreformáció idejére vezethető vissza, és a mai napig fennmaradt, néha egészen eklektikus látványt eredményezve. (Madonna-séta: 60 euró/2 óra.)

 
Városnézés - egy kicsit másképp
 
Városnézés - egy kicsit másképp

Antwerpen nemcsak a nemzetközi gyémántkereskedelem egyik központja, de a divatvilág térképén is egyre jelentősebb helyet követel magának. Itt él és alkot az Antwerpen Six néven emlegetett hatos fogat, akik az antwerpeni divatfőiskolán végeztek, és a kilencvenes években üstökösként robbantak be a nemzetközi divatéletbe. A divattúrán a legnevesebb tervezők üzletei, az antwerpeni divatvilág központjának számító Modenatie és természetesen a divatmúzeum is terítékre kerül. Divatőrülteknek kötelező program.

Bővebb információ: www.antwerpen.be »

Képregénytúra Brüsszelben

Brüsszel Európa képregényfővárosa, s ez a jelző ugyanúgy a városhoz tartozik, mint az isteni belga csokoládé vagy a Maneken Pis. Míg nálunk a képregények világa még mindig csak egy szűk kört varázsol el, addig Belgiumban hihetetlen kultusza van, így nem véletlen, hogy külön képregénytúrákat is szerveznek. Tintin és Lucky Luke szülőhelyén nagy hagyománya van a képregények ihlette falfestményeknek is, melyekből jó néhányat megtekinthetnek a túrán részt vevők. Természetesen nem hagyható ki a brüsszeli képregénymúzeum sem, ahol a műfaj történetét, jellegzetes figuráit és kitalálóikat is megismerhetjük. A város számtalan képregényüzletében pedig némi olvasnivalót is beszerezhetünk a hazaútra, akár a legújabb darabokra, akár régi ritkaságokra fáj a fogunk.

Városnézés - egy kicsit másképp
Városnézés - egy kicsit másképp

 

Bővebb információ: www.brusselscomics.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top