Szabadidő

Mit csináljunk júniusban? A legjobb programok

Szuper koncertek, kulináris és kulturális fesztiválok, igazi csajos programok várnak rád júniusban. Kell ennél több nyárindítónak?

A Magyarok Nagy Asztala – Hal a magyar konyhában

Különleges kulináris kalandozásra csábít az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, amely immáron harmadszor rendezi meg A Magyarok Nagy Asztala elnevezésű gasztronómiai fesztivált. A lovagrend feladatának tekinti a magyar gasztronómia országon belüli és nemzetközi színtéren való képviseletét, így a háromnapos rendezvény során megismerhetjük történelmünk kiemelkedő momentumait, ételeit-italait – a honfoglalástól egészen napjainkig.

Az egyes korok kulturális és gasztronómiai bemutatása mellett évről évre egy kiemelt téma kerül a középpontba – idén a halé lesz a főszerep.

A programok között szerepel halból készült ételek bemutatása, őstermelők termékeinek kóstoltatása, de lesz halászcsárda, cigányzene is. Igazi látványosságnak ígérkezik a nemzetiségek főzőpárbaja, illetve a délvidéki, szerb, cigány, sváb és bunyevác lakodalmas csapatok vetélkedése. A programot a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertje és kulturális műsorok színesítik. Akinek pedig ez sem elég, az a vásári kavalkádban és a borutcában biztosan talál kedvére valót.

Mit csináljunk júniusban? A legjobb programok

Időpont: 2009. június 5–7.
Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár
A fesztivál ingyenesen várja az érdeklődőket.
Bővebb információ: www.amagyaroknagyasztala.hu »

Randevúzz a Földdel!

A környezetvédelmi világnapon több ezren láthatják a Nagy kékség rendezője, Luc Besson és a neves légifotós, Yann-Arthus Betrand közös, Home című filmjének ősbemutatóját a Föld több pontján, így a Millenárison is.

A lélegzetelállító légi felvételekben bővelkedő film végigkalauzolja a nézőt a bolygón, bepillantást enged a Föld mindennapjaiba: az egyedülálló alkotás a megőrzés, a fenntartható fejlődés jelentőségét hangsúlyozza azáltal, hogy előrevetíti a bolygó jövőjét. A film vetítését megelőzően levetítik a Luc Bessonnal készült interjút is, melyben a producer megosztja velünk a film készítésének titkait, hangsúlyozva a Föld védelmének fontosságát. A szervezők további programokkal is várják az érdeklődőket, így gitáraláfestéssel, neves színművészek tolmácsolásában Kukorelly Endre, Varró Dániel és Tóth Krisztina klímaverseivel ismerkedhetünk meg, valamint Ferenczi György is színpadra lép. Az est moderátora Novák Péter.

Időpont: 2009. június 5.
Helyszín: Budapest, Millenáris
Bővebb információ: www.millenaris.hu »

Kapcsolat koncert 2009 – Simply Red Budapesten

Idén sem marad el a már hagyományosnak mondható ingyenes Kapcsolat koncert az Ötvenhatosok terén. A 2009. június 27-ei koncert főszereplője a tavaly novemberben új albummal jelentkező, februárban világ körüli koncertturnéra induló Simply Red együttes lesz. A világsztár előtt a 2008-as év hazai megasztárja, Király Viktor is színpadra lép. A nagyszerű élményről a kiváló zenészek mellett a legkorszerűbb technika, kitűnő képminőségű kivetítők és a legjobb hangtechnika gondoskodik.

A szervezők gondoskodnak arról is, hogy a kivetítőknek köszönhetően a tér nagy részén legfeljebb 50 méterről követhető legyen a koncert minden pillanata.

Mit csináljunk júniusban? A legjobb programok

 

Időpont: 2009. június 27.
Helyszín: Budapest, Ötvenhatosok tere

Budapesti Nyári Fesztivál

Kellemes nyáresti programokkal várja a látogatókat a Budapesti Nyári Fesztivál, olyan hangulatos helyszíneken, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vajdahunyadvár, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vagy éppen a bazilika.

A páratlan adottságokkal rendelkező Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén is több látványos megaprodukciónak (Aida, Evita, Freddie Mercury-emlékkoncert, A királynő kalózai) ad otthont. A Városmajori Színpadon gyermekelőadásokat, zenés és prózai darabokat, vígjátékokat és tragikomédiákat mutatnak be, a zenés állatkerti esteken pedig elsősorban a dzsessz, a dixieland, a klezmer zene legkiválóbb képviselői lépnek fel. Hét helyszínen mintegy 100 programmal várják az érdeklődőket – biztosan mindenki megtalálja a kedvére való műfajt.

Helyszín: több helyszín
Időpont: június–augusztus
Bővebb információ:
www.budafest.hu »
www.szabadter.hu »

Pannon Bországgyűlés – 2009

Újra a csúcsboroké és persze a csúcsborászoké lesz a főszerep a Városligeti Borfesztiválon, ahol remek alkalom nyílik a borászok és a közönség személyes találkozójára. Megkóstolhatjuk a töki pompost, a langallót, de lesz buciban sült csülök és kecskesajt, desszertnek pedig kézzel nyújtott házirétes, kürtőskalács és még sok-sok finomság. A borkóstolás mellett cigányzene, népzene, tánczene, kirakodóvásár várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek.

Időpont: 2009. június 12–14.
Helyszín: Városliget, Vajdahunyadvár környéke
További információ: www.pannonbor.hu »

Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivál

A korábbi évek hagyományaival szakítva idén nyáron két hónapon át mozizhatunk díjmentesen a WestEnd tetőteraszán. A filmkínálatban leginkább gyerek- és animációs filmek, tévéjátékok, játékfilmek, illetve este 10 órától zongorán kísért némafilmek szerepelnek. A repertoárt az elmúlt évtizedek itthoni és külföldi filmterméséből állították össze. Az esti „nagyfilm” előtt élő zenés műsorokkal is kedveskednek a szervezők. A filmfesztivál naponta 18–23 óra között várja az igényes szórakozásra vágyó érdeklődőket, minden korosztályból.

Időpont: 2009. június 28. – augusztus 2.
Helyszín:
WestEnd-tetőterasz
Bővebb információ: www.terfilmzene.hu »

Múzeumok Éjszakája

Június 20-a éjszakáján megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt Budapest múzeumai, amelyeket ilyenkor egységes jegyekkel és buszjáratokkal látogathatunk. Minden korosztály minden műfajban találhat magának ezen az éjszakán izgalmas programokat. Az idei év hosszú éjszakájának programjait Arany János elbeszélő költeménye, a Toldi köré építették fel.

Időpont: 2009. június 20.
További információ: www.muzeumokejszakaja.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top