Szabadidő

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

Ősi kastélyok, harsogó zöld táj és végtelen romantika – ez mind Skócia. Eláruljuk, mely látnivalókat nem szabad kihagynod, ha ebben a gyönyörű országban jársz.

Zöldellő völgyek, kalandra csábító havas csúcsok, kristálytiszta vizű patakok, tiszteletet parancsoló várkastélyok, tarkán pompázó hangások, skót duda, romantika és tragédia. Skóciában mindez egyszerre ölt testet. Ellenállhatatlan vonzerejét a párját ritkító tájnak, az ősi hagyományoknak és nosztalgikus hangulatának köszönheti. Összeállításunkban 6 kihagyhatatlan látnivalót mutatunk be nektek.

 Edinburgh Castle

Az Edinburgh látképét uraló, gyönyörű, romantikus kastély a város véres múltjának emléke, nemzeti ikon, egyben Skócia legnépszerűbb turistalátványosságainak egyike. Az Edinburgh jelképének számító Castle Rocknak nevezett bazalttömbre épült várat tökéletesen helyezték el ahhoz, hogy megvédhesse magát a számtalan hódító törekvéstől, mely a római időktől egészen a 18. század közepéig fenyegette. A vár helyén már a 12. században állt egy épület, a kis Szent Margit-kápolna, Edinburgh legrégebbi építménye. Maga a vár a történelem során különböző funkciókat töltött be: volt már erőd, királyi palota, katonai helyőrség, börtön, parlament, ma pedig a skót koronaékszereknek, vagyis a koronának, a jogarnak és a kardnak, valamint a régi skót királyoknak emléket állító Végzet kövének (Stone of Destiny vagy Scone Stone) ad otthont.

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában
 Trossachs Nemzeti Park

A Glasgow-tól északra eső, Dél-Skócia és a felföld határán elterülő Trossachs olyan zabolátlan szépséget zúdít a látogatóra, amilyet csak a még északabbra fekvő területektől várna az utazó. A széles, barátságos hegyek és festői tájak Skócia első nemzeti parkjában ideálisak a kirándulók és a vízi sportok kedvelői számára. A térség hanga borította hegyei és az itt fekvő Loch Lomond, az ország legnagyobb és leghíresebb fjordszerű tava már régóta kedvelt úti cél a turisták körében. Luss a legszebb falu, mely a népszerű Felföldi Játékok otthona júniusban, mellesleg remek teázóit sem érdemes kihagyni. Ezen a vidéken élt a térség Robin Hoodhoz hasonlatos skót népi hőse, Rob Roy, a felföldi pásztorfiú.

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

 

Ben Nevis

1343 méterével a Ben Nevis nemcsak a Nyugati-felföld, hanem a Brit-szigetek legmagasabb hegye is egyben, mely a gyönyörű Glen Nevis-völgyre tekint. A környék a profi és amatőr hegymászók, természetjárók körében egyaránt népszerű. Lényegében egy hatalmas, kopár, sziklás dombról van szó, amelyből a környéken jó pár akad, de a Skót-felföldön ez is tekintélyes magasságnak számít. A hegy kietlen csúcsa sokszor hűvös, áthatolhatatlan ködbe burkolózik, ennek ellenére érdemes meghódítani. A csúcsra vivő gyalogösvény Fort William kisvárostól nem messze indul, jól járható és nem meredek, ám hosszú és kanyargós, de ha kifogunk egy tiszta napot, minden fáradságot megér, hiszen leírhatatlan kilátásban lesz részünk a környék falvaira, tavaira, hegyeire. Ha rosszak a látási körülmények, vigyázzunk nagyon, mert könnyű letérni a szakadék menti ösvényről!

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

 A rejtélyes lény hazája – Loch Ness

Skócia területét, akár a fénylő esőcseppek, számtalan apróbb-nagyobb tó (loch) pettyezi. A Skót-felföld területén elszórtan fekvő tavak közül a legnagyobb hírnévre szert tevő „loch” mégis a Loch Ness. Hírnevét az ír hittérítőnek, Szent Columba szerzetesnek köszönheti, aki először tett említést a hatalmas Loch Ness-i szörnyről – jóllehet az elmúlt több évtized során már számtalanszor feltárták a tó legrejtettebb mélységeit, azonban Nessie-nek mindmáig nem akadtak a nyomára.

Egy bizonyos, akár hiszünk a Loch Ness-i szörny létezésében, akár nem, a gleccsertó és a partján magasodó, romjaiban is impozáns Urquhart vára fantasztikus látvánnyal fogad.

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

Tipp: A rengeteg hamisított kép ellenére jelentékeny bizonyítékok utalnak arra, hogy élnek hatalmas állatok a tóban, a tudomány számára a kérdés ma is nyitott. Látogassunk el Drumnadrochitba, ahol valamelyik Loch Ness Monster Centre-ben megnézhetjük, hogy meggyőznek-e bennünket a bizonyítékok!

 Eilean Donan-kastély

Lehetetlen elhajtani emellett a kastély mellett anélkül, hogy elő ne rántanánk fényképezőgépünket. Skócia mesebeli vára grandiózus hegyi kulisszák előtt, három, tengeri kijárattal rendelkező tó metszéspontjában, a Skye felé vezető úton, egy szigeten áll, dacolva az 1220 óta őt ért támadásokkal. A romantikus külsejű, egykori jakobita erődítményt több ívből álló  kőhídon át közelíthetjük meg. A várat az angolok 1719-ben lerombolták, majd a 19. században felújították, jelenleg jakobita kegytárgyakat őriznek falai között.

A Macrae klán ősi otthonát többek közt a Hegylakó című filmből ismerhetjük, amelyet itt forgattak.

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

 

 Európa legzordabb vidéke – Skye-sziget

Romantikus mesék elbűvölő kis helyszíne a Belső-Hebridák szigetcsoport legnagyobbja, Skye szigete. Ez Nagy-Britannia egyik legszélsőségesebb, ám egyben legszebb vidéke. Félelmetes hegyei, erődjei és vallásos közösségei gyönyörű, elvarázsolt szigetté teszik. A kis sziget meredek hegyvonulataival, hirtelen a tengerbe ereszkedő szirtjeivel és mélyen a szárazföldbe nyúló öbleivel csodálatos természeti szépségekben bővelkedik, így az amatőr geológusok, ornitológusok éppúgy megtalálják itt számításukat, mint a hegyi túrázás szerelmesei. Skye szigetén többek közt magas hegycsúcsokban, mocsár­vidékekben, vadregényes völgyekben, tengerparti fövenyekben és mélybe szakadó tengerparti sziklákban gyönyörködhetünk. Az egyetlen nagyobb város s egyben a sziget minifővárosa Portree, remek boltokkal és aranyos, színpompás házakkal díszített csodás kis kikötővel. A szárazföldtől csupán egy kőhajításnyira található szigetet autóval a Kyle of Lochalsht Kylekinnel összekötő hídon át közelíthetjük meg.

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

 +1 tipp: skótwhisky-túra

Nem kérdés, hogy az igazi skót whisky hazája csakis Skócia lehet. Skócia nemzeti italának első írásos feljegyzése 1494-ből való, így valószínű, hogy ekkor már jó ideje gyártották az érlelt gabonapálinkát. A szó a kelta nyelvből származik, és az „usquebaugh”, „uisge beatha” szó angol fonetikus átvételével jött létre, ami azt jelentette, „az élet vize”. A nemes italt több „túraútvonal” mentén kóstolgathatjuk, de a malátawhisky szűkebb hazája a felföld. Az utazókat jelzőtáblák kalauzolják a Keleti-felföld festői tájain, hogy felfedezhessék a maláta titkát valamelyik nagyszerű lepárlóban. Rengeteg világhírű szeszfőzde csalogatja az erre látogatót az útvonal mentén, melyek közül mindenképpen érdemes felkeresni a Glenlivetet, a Glenfiddichet (Dufftown) és a Cardhut (Archiestown) – mindhárom lepárló a legkiválóbb színvonalat prezentálja.
Tipp: bővebben a skótwhisky-túrákról »

6+1 kihagyhatatlan látnivaló Skóciában

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top