Szabadidő

7+1 látnivaló a Balaton körül, amit kár lenne kihagyni

A lubickoláshoz még talán korán van, de a magyar tenger szerencsére nem csak hatalmas víztükrével csábítja az arra kirándulókat. A természetjáróktól kezdve a borbarátokig mindenkinek tartogat valami csemegét.

Kéklő víztükör, lankás, szőlőskertekkel díszített dombok, évmilliók óta szunnyadó vulkánok, sűrű erdők és illatos mezők világa várja a „magyar tenger” látogatóit. A tó ezerarcú világában – nemre és korra való tekintet nélkül – mindenki megtalálja a kikapcsolódást ígérő úti célját, hiszen a Balaton nem csupán a strandolás szerelmeseire számít, a természetjáróktól kezdve a borbarátokig mindenki számára tartogat valami csemegét.

1. Egy cseppnyi Afrika a Balaton partján

Nem hagyható említés nélkül a település helyi kuriózuma sem, a dr. Nagy Endre Afrika-kutató nevéhez fűződő, szafariparkkal körülvett Afrika-múzeum. A patinás kúriában berendezett múzeumában az egykori orvos tanzániai eredetű gyűjteménye, vadásztrófeák, afrikai törzsek kultikus tárgyai, népi faragások, használati eszközök kaptak helyet, betekintést engedve egy távoli világ kultúrájába. A múzeum fő vonzereje az épület környékén létesült szafariparkban rejlik. A kis parkban afrikai állatokban – teve, kafferbivaly és zebra – gyönyörködhetünk, de megtalálhatók itt hazánk jellegzetes állatai is. A gyermekeket pónilovaglás és játszótér várja.

Cím: Balatonederics, Vajda major, Kültelek 11.
Telefonszám: 87/466-105
Nyitva: április 1-jétől október 31-ig: 9–17.00
Megközelítés: Balatonederics a 71-es úton vagy vasúton a Balatonszentgyörgy–Tapolca-vonalon közelíthető meg. Autóval Edericsről Keszthely felé a 71-es úton, a Zala megye tábla előtt kell bemenni a parkolóba.
További információ »

2. Elvarázsolt örökzöldek a Folly-arborétumban

Valóban elvarázsolva érezheti magát az, aki ellátogat a Folly-arborétum öt hektáron elterülő faritkaság-gyűjteményének otthont adó parkjába. Az Ábrahám-hegy nyugati oldalában található hatalmas élőfa-gyűjtemény látványa magával ragadó, nem csoda, hogy oly sokan keresik fel ezt a még háborítatlan paradicsomot.
A park „lakóit” zömében örökzöldek alkotják. A lélegzetelállító látványhoz a karcsú ciprusok, az egzotikus ágrendszerű hamvaszöld atlanti cédrusok, a mamutfenyők, a jegenyefenyők, a messziről illatozó pikkely- és tűlevelű borókák vagy a varázslatos alakú hamisciprusok mind-mind hozzájárulnak. S mindehhez egy olyan csodálatos panoráma társul, amit nehéz lenne mással összehasonlítani. A fák lombjai közül kitekintve láthatjuk a megcsillanó Balatont, észak felől az Ábrahám-hegy, nyugatról a Badacsony vonulatait vehetjük szemügyre, tiszta időben pedig a tó túloldalán elterülő Fonyód ikerhegyei is feltűnnek előttünk a varázslatos kertből. Az arborétum magántulajdon, de 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondoskodása alá tartozik.

7+1 látnivaló a Balaton körül

Cím: Badacsonyörs, Arborétum u. 5.
Nyitva tartás: április 1. – október 31., keddtől vasárnapig: 9.00–18.00, hétfő szünnap
Belépődíj: felnőtt – 500 Ft, gyerek – 300 Ft
Bővebben »

3. Hegyestű – Geológiai bemutatóhely

Ha kíváncsiak vagyunk egy lenyűgöző látványt nyújtó geológiai képződményre, akkor vegyük az irányt a Tapolca–Zánka-műúton Monoszló felé. Az itt található természeti érdekesség kimondottan természetjáróknak való csemege, hiszen ide leginkább gyalogosan vagy kerékpárral juthatunk fel.

A településről már jól látszik a szőlőhegy fölé 337 méterre magasodó, félig elbányászott Hegyestű. A magasba törő bányafal kőoszlopai hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak kevés hasonló található. A Hegyestű vulkáni kúpjának oldalában, a régi bányaudvarban természetvédelmi, geológiai és bányászattörténeti bemutató várja az érdeklődőket. A csúcsra vivő egykori bányaút hangulatos, cseres-gyertyános erdőben kanyarog felfelé. A bányán átvezető turistaútra ma már csak belépővel lehet bejutni, ezért cserébe azonban csodaszép kilátóhelyet, szabadtéren elhelyezett tájékoztatót, információs táblákat, fedett pihenőhelyet, egy apró büfét, az egykori kőbányászatról szóló fotókiállítást s végül, de nem utolsósorban egy igazi geológiai múzeumot kapunk.

7+1 látnivaló a Balaton körül

Megközelítés: a bemutatóhelyet könnyedén megközelíthetjük gépkocsival is a 71-es útról Zánkán keresztül, vagy Monoszló, illetve Köveskál felől, s a hegyen parkolóhelyet is találunk.
Cím: Monoszló, Hegyestű
Nyitva tartás: egész évben 9.00 – sötétedésig
Bővebb infó: www.monoszlo.hu »

4. Szent György-hegyi „bazaltorgonák”

A Balaton-felvidék jó részét a vulkánosság „szülte”. A hegyek bazaltsapkáinak oldalában a kiömlő láva (a Hegyestűhöz hasonlóan) oszloposan szilárdult meg, ezek egyik legszebb példája a Szent György-hegy bazaltorgonája. A híres bazaltorgona mellett haladó, csaknem 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény a hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket, de a másfél óra alatt bejárható körúton megismerhető a terület védett állatvilága is.

A 414 m magas csúcson lévő tájékoztató tábla segít beazonosítani az innen látható Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék tanúhegyeit. Az orgonasípok módjára sorakozó kőoszlopok néhol egymás mellett, néhol támaszték nélkül, egyedül állnak. A hegy tetejéről belátható az egész medence, ami gyönyörű látványt nyújt az oda túrázóknak.
Cím: Tapolca, Szent György-hegy

5. Szigligeti vár

A Balaton egyik gyöngyszeme a kialudt vulkánok kúpjától, a zamatos borokat adó domboldalaktól, susogó nádasoktól és a hullámzó tó vizétől határolt szigligeti Várhegy, sziklás csúcsán az egykori középkori várral. A Várhegy csúcsát koronázó, helyreállított 13. századi erődítményből gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre és a hegy lábánál elterülő tóra.

7+1 látnivaló a Balaton körül

Cím: Szigliget, Kisfaludy u. 26.
Nyitva tartás: március 1. – október 30., hétfő–vasárnap: 9.00–18.00

Ha kigyönyörködtük magunkat a lenyűgöző panorámában, akkor tegyünk egy sétát a félsziget belsejében is. A vár alatt lépcsős elrendezésben, félkörívben húzódnak az Ófalu nádtetős házai, kanyarognak girbegurba utcácskái. Itt találhatjuk az írók alkotóházaként működő egykori Esterházy-kastélyt, melynek 12 holdas parkja védett arborétum.

6. Kalandtúra a Csodabogyós-barlangban

Hazánk hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja Balatonederics közelében található. A Keszthelyi-hegység keleti peremén található Csodabogyós-barlang három kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával hazánk egyik legújabb természeti kincse.

A fokozottan védett barlang a bejárata mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A barlangtúra élménydús kikapcsolódást ígér mindazoknak, akik érdeklődnek a barlang létrejöttének története iránt, és szeretnének bepillantani ebbe a gyönyörű és különleges föld alatti világba. A vállalkozó szelleműek kizárólag szakképzett túravezetők kíséretével induló felfedezőtúrán vehetnek részt, s két lehetőség közül választhatnak: az alaptúra résztvevői mintegy másfél-két órát, míg az extrém túrára vállalkozók csaknem négy órát töltenek majd a cseppkövek birodalmában.

Néhány tudnivaló a barlangtúráról:
A barlangban akadnak olyan szakaszok, ahol nem lehet felegyenesedve járni, néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva lehet csak haladni. A tájékozódáshoz, illetve a nagyobb termek és barlangi képződmények megtekintéséhez a nemzeti park biztosítja a speciális felszerelést (barlangászoverallt, fejlámpát és védősisakot). Megfelelő lábbeliről (régi/rossz bakancs vagy gumicsizma) ne felejtsünk el gondoskodni!

A barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni. A bázisépület és a barlang bejárata közötti távolságot gyalog kell megtenni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében.

Megközelítés: személygépkocsival érkezők a 71-es főútról letérve egészen a bázisépületig el tudnak menni, ahol parkolóhely is várja az autósokat.
Nyitva tartás: barlangi kalandtúrák egész évben, naponta indulnak (előzetes bejelentkezés alapján)
További információ, részletek a barlang honlapján »

7. Barátlakások Tihanyban

Tihany nevének említése során két dolog biztosan eszünkbe ötlik: a bencés apátság égbe törő tornyaival, no meg a legendás tihanyi echó. Kétségtelen, hogy az apátság Tihany s egyben az egész Balaton környékének talán legismertebb műemléke, de e helyütt most mégsem erről teszünk említést.

Most ugyanis a szinte egyedülálló, Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben megmaradt középkori remetetelepét – más néven barátlakásokat – keressük fel. Az Óvár keleti oldalán húsz méter magas bazalttufa sziklába vájt barlangok sorakoznak, ezek az ún. barátlakások. Az ortodox görög szertartású remeték a XI–XIV. század között készítették el sziklafalba vájt celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket. A cellacsoportokból ma már csak három barátlakás látható, a többit az 1952. évi sziklaomlás betemette. Ezzel együtt is ez a telep Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe, mely szabadon látogatható.
Cím: Tihany, Óvár-hegy

+ 1 tipp: Babamúzeum, Tihany

Ha már úgyis Tihanyban járunk, ne hagyjuk ki a Babamúzeumot sem, melyben népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babákat, aprólékos gondossággal felszerelt babaszobákat, konyhákat, egyedi eszközöket, játékokat láthatunk. Az 1997-ben megnyílt magángyűjtemény anyaga gyereknek, felnőttnek egyaránt érdekes látnivalót ígér.

7+1 látnivaló a Balaton körül

Cím: Tihany, Visszhang u. 4.
A múzeum honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top