Szabadidő

A 9 legjobb programtipp hétvégére

Ezen a hétvégén rekordmennyiségű program közül válogathatunk, Budapesten és vidéken egyaránt. A legjobbakból szemezgettünk nektek!
V. Tihanyi Levendula Fesztivál

A levendulafesztivál igazi tihanyi program, hiszen a levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége, és fontos szerepet játszott a település történetében is. A szombati rendezvény célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, a hagyományok felelevenítése, az ember és a természet kapcsolatának bemutatása. A program fontos része a levendulamezőn tett látogatás, ahol az érdeklődők szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg a levendula termesztésének fortélyaival és felhasználásának módjaival is. Ezen túl népművészeti kirakodóvásár, illetve nagy kézművesműhelyi kavalkád várja a Tihanyba látogatókat. Szakavatott vezetők segítségével van lehetőség túrázásra, Tihany természeti szépségeivel való ismerkedésre is.

Fotó: Sz. Zs.
Fotó: Sz. Zs.

Ízelítő a programokból:

7.00 Horgászverseny, tihanyi Belső-tó
9.30 Nordic walking túra
10.00 Rövid túra az Aranyházhoz – bemutatkozik Magyarország 10 nemzeti parkja játékos vetélkedő formájában, kézműves-kirakodóvásár
13.30 A Tihanyi Asszonykórus műsora
14.00 Az új levendulaültetvény megtekintése kisvonatokkal
16.00 Táncház Csizmazia Kenézzel
17.00 A Nyirettyű népzenei együttes műsora
18.00 Kirándulás az Öreglevendulásba

Időpont: 2009. június 20., szombat
Helyszín: Tihany, Belső-tó partja
Bővebb információ: www.tihany.hu »

 Múzeumok Éjszakája

Idén június 20-án rendezik meg a már hagyományossá vált Múzeumok Éjszakája című rendezvényt, amely az évek során sikertörténetté nőtte ki magát. Hogy mi a varázsa? Talán a kellemes idő, az éjszaka titokzatos vonzereje, valamint az a számos program és kiállítás, amellyel egy-egy múzeum verseng a látogatók kegyeiért.
A nagyszabású programsorozaton Budapesten és vidéken több száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők. A gazdag múzeumi programok – tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók – este hattól hajnalig látogathatók ízlés és kedv szerint.

A Múzeumok Éjszakájára a belépőket a BKV pénztáraiban, a budapesti Tourinform-irodákban, illetve a múzeumi helyszíneken lehet megvásárolni. A teljes árú jegy 1300, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül, hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés. A jegyként szolgáló karszalag egyszeri megvásárlásával a látogatók az eseményhez kapcsolódó összes múzeum programjain részt vehetnek, és megtekinthetik állandó és időszaki kiállításaikat is.
Az idei Múzeumok Éjszakáján a belépőjegyként szolgáló karszalagokkal ingyenesen vehetők igénybe a BKV menetrend szerinti járatai 16.00 órától hajnal 05.00 óráig, valamint idén is a közönség rendelkezésére állnak a múzeumbuszok.

A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon, illetve a budapesti programokhoz az Exit magazin ingyenes mellékletet jelentetett meg.

Bővebb információ: www.muzeumokejszakaja.hu »

Strandok éjszakája Budapesten

A két helyszín egyikén idő-, a másikon térbeli utazást tehetünk a vízparti mulatságok között. A Dagályban a 60-as évek világát idéző rock and roll hangulatban zajlanak majd az események, a Palatinus pedig a Duna közepén teremt riói karneváli pezsgést.

A Dagály programja a Hungaria együttes megalakulásáról szóló musicalfilm köré épül – rock and roll, hawaii ing, menő italok és persze Bambi minden mennyiségben. A program este 8-kor KGST DJ-szettel indul, majd a Made in Hungaria című film karaokeváltozata nézhető/énekelhető a medencéből és/vagy a partjáról. Színre lép a Made in Hungaria több csillaga is, mellettük a Nova Kultúr Zenekar koncertje szolgáltat egyórás időutazást. Az est zárásaképp Dévényi Tibor és B. Tóth László csavarja vissza a virtuális rádióhullámokat a strandos-táskarádiós időkre – retró Bambi-partival.

Aki a déli félteke forró karneváli hangulatára vágyik, a Palatinuson útlevél nélkül ugorhatja át a néhány útba eső kontinenst. Este nyolckor a Margit híd szigeti bejárójától indul a karneváli felvonulás. Brazil zenék, Takalaka-koncert MC-kkel és énekesekkel, capoeirashow, batucadadobosok és sok-sok táncos. A Palatinuson este 9-től hajnalig olyan brazil táncokat láthatnak és tanulhatnak az éjszakai fürdőzők, amelyekről még nem is hallottak.
Az egymástól csupán pár száz méterre fekvő helyszínek és hangulatok között könnyűszerrel ingázhatunk, közös belépővel, az időjárástól függően akár vizes hajjal is, el-elcsípve itt is, ott is egy-egy programot. A két helyszínre a közös belépő 4000 Ft-ba kerül.

Időpont: 2009. június 19.
Helyszín:
Dagály és Palatinus strandfürdők

IV. Velencei-tavi Nyári Játékok

A június 19-én induló Velencei-tavi Nyári Játékok rendezvénysorozat idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. A majd két hónapon át zajló fesztivál házigazdája – ellentétben az előző három év hagyományával – immár egyetlen helyszín, a Velencei Vízi Vár rendezvénypark. Minden héten más és más település lesz a díszvendég, ahol csütörtöktől vasárnapig egész napos programok szolgálják az önfeledt kikapcsolódást. Az idelátogatók megismerhetik a Velencei-tó településeinek szellemi, természeti és turisztikai értékeit. A fiatalabb korosztályt képzőművészeti alkotóműhely, gyermekelőadások és játszóház várja. Az idősebb korosztály számára koncertek, kézművesvásárok, turisztikai kvízműsorok nyújtanak remek kikapcsolódást. A rendezvényen való részvétel díjtalan.

A rendezvény új helyszíne:  a Velencei Vízi Vár
A rendezvény új helyszíne: a Velencei Vízi Vár

Időpont: 2009. június 19. – augusztus 8.
Helyszín: Velence, Velencei Vízi Vár, Északi strand
Bővebb információ: www.vnyarijatekok.hu »

Szent Iván-éji vigasságok

Szombathely legszebb zöldövezeti térségében, a Csónakázó-tó környékén rendezik meg a nyári napforduló időpontjához kapcsolódó tradicionális eseményt, a Szent Iván-éji vigasságokat. A kellemes és tartalmas szórakozást kínáló szabadtéri rendezvény a néphagyomány felelevenítésére csábítja az érdeklődőket, az önfeledt szórakozást pedig a koncertek, gyermekprogramok, látványos show-műsorok (zászlóforgatók, tűzfújók, gólyalábasok), népzene, néptánc és éjfélkor tűzijáték garantálják. Az egész napos programot a Csónakázó-tó környékén megrendezett kirakodóvásár teszi színesebbé.

Időpont: 2009. június 20., szombat
Helyszín: Szombathely, Csónakázó-tó és környéke
Bővebb információ: www.agorasavaria.hu »

Családi fesztivál – XVI. Kabóciádé

A veszprémi Kabóciádé a gyerekek és az „örök gyermekek” fesztiválja. A számtalan színvonalas bábelőadás mellett sok más érdekes program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesz itt báb- és díszletkiállítás, koncertek, tájház, kézműves-bemutató és -vásár, játszóházak, interaktív játékok, kalandtúra, kabócás és meghívott előadások láthatók városszerte.

A legjobb programtippek hétvégére

Ízelítő a programokból:

2009. június 19., péntek
15.00 Felvonulás Veszprém belvárosában
19.00 Ákom bákom koncert – Makám együttes (Óváros tér)
21.00 L’AVARE! gólyalábas produkció (Városháza előtti tér)

2009. június 20., szombat
14.00 A három kismalac és a farkasok bábelőadás – Bóbita Bábszínház (Óváros tér)
19.30 Éjszakai kalandtúra – indulás a Kabóca Bábszínházból
22.00–24.00 Camera obscura – mesélő kukucskadoboz (Laczkó Dezső Múzeum)

2009. június 21., vasárnap
09.30 Pom Pom meséi bábelőadás (Óváros tér)
12.00 Királyi audiencia – találkozó Habakuk királlyal és Boróka királynéval (Városháza előtti tér)

Egyéb programok:
• Építsük fel Veszprémet! – Közös játék a térképen (Óváros tér)
• Kézműves-foglalkozások az Óváros téren
• Kabóca Házikó játékai a legkisebbeknek – szombaton 10.00 órától vasárnap 12.00 óráig (MKI-udvar)

Időpont: 2009. június 19–21.
Helyszín: Veszprémben az Óváros téren és a vár kertjeiben
Bővebb információ: www.kabocababszinhaz.hu »

Zánkai lovasnapok

Idén patadobogással veszi kezdetét a balatoni szezon Zánkán. Június 18. és 28. között öt egymást követő lovas- és kulturális rendezvényre invitálják a kikapcsolódni vágyókat, a lovak, a lovasok, a zenei ínyencségek és a magyar tenger iránt érdeklődőket. lyen nagyszabású lovas rendezvénysorozatra évek óta nem volt példa hazánkban. A történelmi lovasmesterségek, -tevékenységek bemutatása mellett a közönség zenei, kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző, sport- és gyermekprogramokon vehet részt, a szórakozás és ismeretterjesztés legszélesebb palettájáról válogathat a nyár legszínvonalasabb lovasfesztiváljának hatalmas műsorkínálatából.

Fotó: www.zanka.hu
Fotó: www.zanka.hu

Június 19. és 21. között A kategóriás fogathajtó és B kategóriás kettesfogat-hajtó országos bajnokság VI. fordulóján versengenek. A lovasversenyek kiváló szórakozást és látványosságot ígérnek minden korosztálynak. A fogathajtóverseny célja, hogy megmérettetési lehetőséget teremtsen a versenyzők és lovaik részére, a lovak versenyzési rutinszerzése. A maratonhajtásra 20-án délelőtt 10 órakor kerül sor, a két verseny eredményhirdetését 20-án este 20 órakor izgulhatják végig a résztvevők. Az akadályhajtás június 21-én 9–15 óráig tart.
Június 21-én hagyományteremtő szándékkal hirdetik meg az I. zánkai gyermeklovasnap programját, amikor is a párhuzamosan futó lovasversenyek mellett az ifjúságé a főszerep. Sok játékkal, ingyenes programokkal várják az érdeklődőket, lesz állatsimogatás, pónizás, Kassai Lajos lovas íjász bemutatója, díjugratás és fogathajtás. A lovak nyelvén „Suttogó” lóidomítás gyakorlatából tart bemutatót Csontó Zoltán, aki az amerikai musztángok között tanulta tudományát.

Időpont:
2009. június 18–28.
Helyszín: Zánka
Bővebb információ: www.zanka.hu/lovas »

X. Tabáni Nemzetközi Népzenei Fesztivál

A tabáni népzenei fesztiváloknak hagyománya volt az 1990-es években, amely azonban 2001-ben megszakadt. Ezt a hagyományt éleszti fel a Budavári Művelődési Ház, különösen azért, mert a népzene, a néptánc iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik Budapesten, illetve a budai kerületekben.
A fesztivál a táncházi „holtszezonban” kínál igazi családi programot: gyerekeknek koncertet, mesét, táncházat, felnőtteknek közös éneklést, koncertet.

A 2009-es jubileumi Tabáni Nemzetközi Népzenei Fesztivál alapvető célkitűzése, hogy a természetes beszédre és az őszinte énekhangra helyezze a hangsúlyt. Olyan előadókkal várjuk a Virág Benedek-ház udvarára látogató közönséget, akik őrzik az ősi tradicionális beszédet, dallamvilágot.

Ízelítő a programokból:

10.00–11.00 Táncház gyerekeknek, zene: Téka, tánc: Bartók Táncegyüttes
16.00–16.45 Söndörgő együttes
17.00–18.15 Sebő-együttes
18.30–19.30 Magyarpalatkai Banda (RO), táncol: Tóth Ildikó, Fecske
20.00–21.00 Bognár Szilvia és zenekara

Időpont: 2009. június 20., szombat, 10.00–21.00 óráig
Helyszín: Virág Benedek-ház udvara (I. kerület, Döbrentei utca 9.)
A fesztivál ingyenes!

 Horgászat Orfűn – Alterfeszt a tóparton

Tizenhárom kilométerre Pécstől és száznyolcvanöt kilométerre Budapesttől, június 18-án indul és három napon át tart Magyarország legbarátságosabb fesztiválja, a Fishing on Orfű Alterfeszt. Háromszáz forintos sör, nyolcvan fellépő a három nap alatt a hat színpadon, közös horgászat, nagy kirándulások, bio-karaoke, bio-chill-out és egy szörnyvadászat – Baranya megye festői kis falujában, Orfűn immár másodszor várja a fesztiválozókat a Fishing on Orfű Alterfeszt.

A nagyszínpadon a hazai élvonal adja egymásnak a mikrofont Péterfy Boritól a Kiscsillagig, a Heaven Street Seventől a Kistehén Tánczenekarig, és fellép majd a műfaj két zászlóshajója, a Kispál és a Borz, valamint a Quimby zenekar is, de a fellépők között lesz még a NemJuci, a Kaukázus, a Vad Fruttik, az Amber Smith, a Bëlga, a Ludditák, a Zagar – csak néhány név a felhozatalból.

A műfaji sokszínűségbe ugyanúgy belefér majd a filmvetítés, a karaoke, de lesz beat-boksz show és nem utolsósorban a hazai stand-up komédiások nagyágyúi, Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán, Hadházi László és sokan mások. Hajnalig pedig DJ Paplan szórakoztatja a bulizókat.

Időpont: 2009. június 18–20.
Helyszín: Orfű
Bővebb információ: www.fishingonorfu.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top