Szabadidő

Balhorog a feminizmusnak: Nász-ajánlat

Mit tegyen egy jóképű és ambiciózus férfi, amikor főnöknője arra utasítja, hogy vegye feleségül? Természetesen nősül. Feltételekkel.

Érdekmentes házasság?

Több tucat bőrt lehúztak már a zöldkártyasztoriról. A leghíresebb film az 1990-es Zöld kártya Gérard Depardieu és Andie MacDowell főszereplésével, a legviccesebb azonban a Nász-ajánlat. A sikeres és katonás Margaret (Sandra Bullock) nem veszi komolyan a bevándorlási hivatal leveleit, és odáig sodródik, hogy a munkahelye és az egész élete veszélybe kerül – nesze neked tűsarkú, méregdrága táska, kalóriaszegény étrend és rendezett frizura. Jön egy hivatalnok, aki túl komolyan veszi a feladatát, és romba dönti a gondosan és akkurátusan felépített életet. Na ja, a szigorú hivatalnokok már csak ilyenek, védik az országot és a törvényességet, és hát ilyen az egyenlőség. Margaret azonban nem adja könnyen magát, mentő ötlete támad: összeházasodik az asszisztensével, Andrew-val (Ryan Reynolds), és így kerüli el a kitoloncolást.

Balhorog a feminizmusnak: Nász-ajánlat


A ló túlsó oldala

A Nász-ajánlat legbiztosabb fegyvere a káröröm. Mert nem lehet káröröm nélkül végignézni, ahogy Margaret szépen és pontosan a magas lóról arccal a sárba toccsan. Természetesen Andrew sem hagyja ki az édes bosszút, három év sérelmeiért vesz revánsot, de nincs olyan feminista, aki ne értene vele egyet. Ráadásul a helyzet tovább bonyolódik, ugyanis hiába a nagyszerű ötlet, a házassági papír nem elég, a házasságot és a kapcsolatot bizonyítani kell. Tehát Andrew és Margaret meglátogatja a vőlegény családját, Margaret pedig elkezd felkészülni a férfiból. Ahogy a „boldog pár” célba veszi Alaszkát, a pökhendi és arrogáns Margaret élete a jól kontrolláltból elindul a teljes káosz felé. Semmi sem úgy sikerül, ahogy reméli, és egyre jobban inog tűsarkain. A városi lány vidéken, mint mindig, most is komikus és elképzelhetetlen mélységekkel kacagtat.


Mikor és kinek?

Könnyű és vicces mozi a Nász-ajánlat, szinte tökéletes egy nyári estére, feledteti a hétköznapok nyűgét. Kismamáknak és szakítás után depresszióban gyötrődő nőknek szinte kötelező, illetve Alaszka-imádók se hagyják ki. A hollywoodi sablonokat követő forgatókönyvet vétek lebecsülni. Precíz és szellemes, ráadásul a női főszerepre Sandra Bullock ideális választás. Nem akar fiatalabb lenni a koránál, nem is várják tőle, remekül illik rá az érett és karrierista nő szerepe, ráadásul elvállalt egy pucér jelenetet is, amelyben egyszerre nőies és bájos. Még női szemmel is. Ryan Reynolds színészi képességeit azonban sokkal nehezebb felmérni, mert kockás hasa ellenére jelentéktelen. Asszisztál, amíg Sandra Bullock sziporkázik.

Balhorog a feminizmusnak: Nász-ajánlat

 

Eredeti cím: The Proposal

Rendezte: Anne Fletcher

Szereplők:
• Sandra Bullock
• Ryan Reynolds
• Malin Akerman
• Craig T. Nelson
• Mary Steenburgen
• Denis O’Hare
• Betty White

Forgalmazza: Fórum Hungary

Még több jelenet a filmből »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top