Szabadidő

Provence – Művészet, építészet, táj

Se szeri, se száma manapság a Provence-ról szóló kiadványoknak. Ám teljességben, igényességben, szépségben messze ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet viszi el a pálmát.

Provence – Művészet, építészet, táj „Pedig” túlnyomórészt csak emberi alkotásokról, és az ember- vagy természet által alakított tájról szól. Ám ezek hihetetlen bőségét csak így érdemes bemutatni, ilyesfajta teljességgel, igényességgel. Ezt szolgálják a kifejező, remek fotók és a melléjük rendelt magyarázó és összekötő szövegek is, amelyek egyébként széles történelmi háttérre támaszkodva az ókortól napjainkig terjedően mutatják be Provence ízlésvilágának változását. Mindezt 14 fejezetbe foglalva, amiként Provence látnivalói is ugyanennyi többé-kevésbé jól körülhatárolható térségre vagy témára oszlanak.

Mint például a Camargue, vagy a Paul Cézanne nevéhez kapcsolható Aix-en-Provence, vagy a 100 évig létező avignon-i pápai állam, és Van Gogh „menedéke” Arles-ban. A fejezetek sorrendje egyúttal a legkönnyebben végigjárható útvonalat is kijelöli. A kötet függelékében rövid életrajzokat, név és helynévmutatót, illetve kislexikont is találunk.

A szerzőkről:
• Christian Freigang művészettörténész hosszú évekig élt Dél-Franciaoprszágban; elismert építészeti és művészeti szaktekintély.

• Achim Bednorz építészeti fényképész sok éve vesz részt művészettörténeti témájú könyvek készítésében, különösen a vallási építészet emlékeire specializálta magát.

A könyv címe: Provence – Művészet, építészet, táj
Szerzők: Christian Freigang & Achim Bednorz
Fordította: Borus Judit
Kiadó: Vince Kiadó, 2007
Tipp: Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a Polc.hu weboldalon »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top