Szabadidő

10 év után újra él a Kék-túra vonal a Káli-medencében

Lelkes kirándulók lepték el Salföldet, hogy nekivágjanak a Theodora Szépítő Túrának. Az önkéntesek Salföldtől Kékkútig festették újra a turistajelzéseket, visszakapcsolva az útvonalat az országos Kék-túra vérkeringésébe. A tavasszal megszépült Theodora ásványvíz a Szépítő Túrával köszönti a nyári szezont a Káli-medencében.

A Kékkúti Ásványvíz Zrt. dolgozói, a Veszprémi Természetbarát Szövetség önkéntesei, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai indultak neki a kb. 4 kilométeres távnak pénteken, hogy megszépítsék a Káli-medencét is érintő Kék-túra vonal egy szakaszát. A Theodora Szépítő Túra nyomán a lekopott, sok helyen alig látható kék jelzéseket 10 év után újrafestették, így ez a vonal visszakerült az országos Kék-túra vérkeringésébe. A Természetbarát Szövetség, amelynek Veszprém megyében 667 tagja van, ebben az évben kiemelten figyel a Balatoni Kék-túra szakaszainak felújítására. Az önkéntesek azonban nemcsak ezen a tájon, hanem az egész ország területén végzik a csaknem 13 ezer km jelzett turistaút tisztítását és karbantartását.

Kék-túra útvonal a Káli-medencében
Kék-túra útvonal a Káli-medencében

A túrajelzések festése mellett a bakancsos turisták tájrendezést is végeztek: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának iránymutatásai alapján a résztvevők a tájidegen ecetfa sarjakat vágták vissza.

A túrával a Kékkúti Ásványvíz Zrt. a Theodora ásványvíz szülőhelyének szépségeire, és védelmére kívánja felhívni a kirándulók figyelmét.

 
Túrajelzések festése
Túrajelzések festése
 
Salföld
Salföld

A cég környezetvédelmi missziójának részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben építette ki 2004-ben Theodora Tanösvényt, valamint 2006-ban a Theodora-Kékkő Tanösvényt. A két, egyenként nyolc kilométer hosszú, önmagába visszatérő túraút a Káli-medence természeti kincseit, vízbázisát és kőzettani érdekességeit, valamint az itt élő népek hagyományait mutatja be a turistáknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top