Szabadidő

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Németország negyedik legnagyobb városa lendületes és kozmopolita hangulatú, ahol a sokféleség az emberekre és az épületekre is jellemző. Köln nem annyira német, mint amennyire mediterránosan bohém, ettől pedig igazán vidám és élvezhető hely.

Az egyik legrégibb német várost a Rajna két partján jó 2000 évvel ezelőtt, 50-ben alapították a rómaiak. Eredetileg Claudius császár felesége, Néró anyja után kapta a Colonia Claudia Ara Agrippinensium nevet, ebből alakult ki az idők folyamán a Köln elnevezés. A zöld területekkel teli nagyvárosban ma mindenki találhat kedvére való látnivalókat és programokat, bármi is legyen az érdeklődési területe.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Bővebben: www.koelntourismus.de »

4 kihagyhatatlan látványosság

1. A kölni dóm

A kéttornyú monstrumot a 13. században kezdték el építeni, és végül több mint 600 év alatt készült el: mára Köln szimbóluma, továbbá a világörökség része. Méretein és kidolgozott részletein kívül az is igencsak meglepő, hogy mennyire körbe van építve házakkal; ha nem magasodna ki a városból, megtalálni sem lenne könnyű, így viszont tökéletes tájékozódási pontot jelent. A folyó közelében álló hatalmas, komoran tekintélyes dóm sok különlegességgel büszkélkedhet, de a legszembeszökőbb mégiscsak az egyik legújabb kori üvegablak: a gótikus templom jobboldali hajójának vége felé vallási jelenetek helyett színes pixelhalmazon át dől be a fény.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

 

2. Az illatos ház

Bár mindannyian használunk kölnit nap mint nap, az már ritkán jut eszünkbe, hogy a köznévvé vált szó eredete a kölnivíz, avagy eau de Cologne. A 4711 márka igazi klasszikus, a csodavizet régebben nemcsak parfümként, de gyógyszerként is használták; a receptet állítólag nászajándékba kapta egy szerzetestől Herr Mülhens. Az illatos ház, ahol a vállalkozó kedvű úriember elkezdte készíteni a kölnivizet, az 1700-as évek végén kapta a mai napig világhírű számot: mikor a franciák elfoglalták a várost, utcanevekkel nem vesződtek, de előírták, hogy minden épületet meg kell számozni, így segítve a katonáik tájékozódását. A Glockengassén álló, gyönyörűen felújított épület ma is illatozik: a bejáratnál falikútból folyik a kölni, szemben pedig hatalmas faliszőnyegen látható a ház megszámozásának aktusa. A parfüméria egyben múzeum és tanműhely is, ahol a kölnivíz történetét bemutató kiállítás mellett illatszemináriumokat is tartanak. Ha az orrod netán nem vezetne el a házig, használd a füledet: a homlokzaton minden órában hangos harangjáték kíséretében vonulnak körbe a katonabábok.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Bővebben: www.glockengasse.de »

3. Kölsch

Úgy tűnik, Köln igazán a folyadékokban erős: a Rajna és a kölnivíz mellett nagy büszkeségük a kölsch, amely nem egyszerűen csak sör. Kifejezetten kölni különlegesség, és korsók helyett magas, vékony, 2 decis poharakban szolgálják fel, amiből persze egy pohárral sosem elég. A lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb ízű, aranyszínű italt nem készítheti ám akárki: a nyolcvanas évek óta létező Kölsch-egyezmény azt is szigorúan meghatározza, hogy meddig terjed Köln körül az a körzet, ahol még kölsch néven lehet sört főzni. A több mint tízféle kölsch közül a legismertebbek a Reissdorf, a Gaffel és a Früh sörfőzdék habos nedűi; kölsch természetesen palackozott formában is kapható, de a hangulat kedvéért mégiscsak jobb egy (vagy több) hagyományos sörözőben megismerkedni vele. Bár nem valószínű, hogy félreértések adódhatnának belőle, azért jó tudni, hogy kölsch a neve a kölni dialektusnak is.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

 

4. Csokimúzeum

Kölnben nemcsak a Rajna, a parfüm és a sör folyik, de a csokoládé is. A folyóra épült csokimúzeumban szép méretes szökőkútból csordogál az édes finomság, amivel addig is csillapítható a csokiéhség, míg ki nem jutsz a múzeum boltjáig. Addig viszont keresztülvághatsz pár négyzetméter esőerdőn, hogy érezd, milyen klímán terem a kakaóbab, a minicsokigyárban üvegfalon keresztül nézheted végig lépésről lépésre, hogyan lesz a masszából csokikocka, és sok más érdekesség mellett régi, színpompás csokiautomaták gyűjteményében is gyönyörködhetsz.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Bővebben: www.schokoladenmuseum.de »

+4 kölni kaland

1. Rhein-Seilbahn: Köln a magasból

A Rajna két partja közt átívelő, kötélpályás libegőkabinban ülve teljes panorámaképet kaphatsz a városról.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Bővebben: www.koelner-seilbahn.de »

2. Zoo Köln

A kölni állatkert különlegességei a hatalmas elefántpark és a trópusi esőerdő mellett az óriási akváriumok, amelyekben összesen több mint ötszázféle vízi lény úszkál, a világ minden tájáról.

4+4 kihagyhatatlan különlegesség Kölnben

Bővebben: www.zoo-koeln.de »

3. Kölni karneválok

Köln messze földön híres karneváljairól: február végén, az úgynevezett ötödik évszakban az egész város felbolydul, maskarában és maszk nélkül is milliók hömpölyögnek az utcákon, és minden évben megválasztják a város hercegét, szüzét és földművesét.

4. Karácsonyi vásárok

Advent idején a látványos és nagyszabású karácsonyi vásárok miatt is érdemes Kölnbe utazni; a városban több helyszínen (többek között a dómnál és a régi piactéren) többféle mesevilágba álmodott forgataggal és persze forralt borral várják a nézelődőket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top