Szabadidő

Pénztippek az Adrián

A horvátországi családi vagy baráti nyaralások alatt sokszor a hölgyekhez kerül a pénztárca. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogyan tudod jól kezelni a közös kasszát.

Pénztippek az AdriánSokat spórolhatsz, ha utazáskor főszerepet szánsz nemzetközi logós (pl.: MasterCard vagy Maestro) bankkártyádnak.

Ne feledd, hogy szinte az összes Magyarországon kibocsátott bankkártyát elfogadják külföldön is. Nem kell tehát indulás előtt lázasan pénzváltótól pénzváltóig rohangálni a jobb árfolyam után kutatva, hiszen a forintod többet érhet, ha kártyával vásárolsz. Egyrészt a kártyás vásárlás más országokban is a legtöbb helyen díjmentes, ráadásul a valutaváltók jutalékát sem Te fizeted. Sőt sokszor akkor is jobban jársz, ha egy kinti bankautomatából veszed ki a pénzt.

No meg ott van a biztonság nem elhanyagolható szempontja. A vásárlásra szánt készpénzünket legfeljebb a cipőnk talpába, vagy több zseb közt elosztva rejtegethetjük, ám az mindenképpen velünk van. A bankkártya esetében ugyanakkor a pénzünk nem a kártyán van, hanem a bankszámlán.

Igy, még ha el is vesztenénk, vagy ellopnák tőlünk a bankkártyánkat a pénzünk megmarad, ha azonnal letiltjuk a kártyát, amint annak elvesztését vagy ellopását észleltük. Ezért megszívlelendő tanács: a bank éjjel nappal hívható telefonszámát mindig vigyük magunkkal külföldre is, akár a telefonunk memóriájába mentve.

Praktikus, ha SMS értesítőt is kérsz a banktól, így azonnal nyomon tudod követni a számládon történt tranzakciókat.

Pénztippek az Adrián

 

Sokan szeretnek hazahozni egy-egy szuvenírt a nyaralásról. De a numizmatikusok és a pénzt hobbiból gyűjtő olvasóink kivételével mindenkinek bosszantó, ha a szuvenír nem más, mint egy jó adag csörgő fémpénz vagy -rosszabb esetben- egy köteg otthon nem használható, ropogós bankó. Nos, bankkártya esetén nincs ilyen probléma, hiszen bankunk minden esetben fillérre pontosan csak a vásárlás értékét vonja le tőlünk az adott árfolyamon! Több országos körút esetén ez fokozott előnyt nyújthat.

A kártyánk a nyaralás utáni elszámolásnál is segíthet, hiszen a bankkártyás vásárlásról nem csak SMS-t, de tételes bizonylatot is kapunk, így minden művelet szerepelni fog a számlakivonatunkon is. Mindez jól nyomon követhetővé teszi a költéseinket, melyre nyaralás alatt általában kevéssé szoktunk figyelni.

További információért látogass el honlapunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top