Szabadidő

5 szuper programtipp a hétvégére

Koncertek, hangversenyek, dumaszínház, Krisna-völgyi búcsú és még rengeteg csajos program vár rád a hétvégén. Válogass kedvedre összeállításunkból!
Veszprémi Ünnepi Játékok, Veszprém

A Bakony és a Balaton között félúton találhatjuk hazánk talán legszebb barokk terét, a Szentháromság teret, ahol ismét varázslatos zenei élményekkel gazdagodhatunk a hét második felében.

A Veszprémi Ünnepi Játékok olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely több zenei műfajban kínál programokat, nem teszi le voksát egy műfaj mellett, de minden produkció kiváló minőséget képvisel. Az egyes napokon mind a klasszikus zene vagy az opera, mind a világzene vagy a dzsessz szerelmesei világhírű csemegék közül válogathatnak.

5 szuper programtipp hétvégére

Ízelítő a programból: West Side Story, Gipsy Kings, Jan Garbarek Group, Candy Dulfer, Maceo Parker.

A Veszprémi Ünnepi Játékok fesztiválja a vár történelmi környezetében valósul meg. A rendezvények háttere, természetes díszlete a püspöki palota gyönyörű barokk épülete.

Időpont: 2009. július 22–26.
Helyszín: Veszprém, vár (esőhelyszín: Veszprém Aréna)
Bővebb információ: www.veszpremfest.hu »

Duma JAM a Dumavölgyben, Nagyvázsony

Tíznapos humorünnep kezdődik pénteken Nagyvázsonyban: a programban a hazai stand-up legnagyobb alakjai lépnek színpadra. A július 24-én kezdődő Dumavölgyben bőven lesz min nevetni, ráadásul július 31-én pénteken 22.00 órától Duma JAM szórakoztatja azokat, akik maratoni hosszúságban is bírják a vicceket.

Litkai Gergely
Litkai Gergely

Az improvizációval fűszerezett Duma JAM hagyományai a Godot kávéházig nyúlnak vissza, ahol a kezdetekkor előfordult, hogy egy hosszúra nyúlt este után akár éjjel kettőig is egymás szavába vágva szőtték a poénok fonalát a színpadon a fellépő humoristák, a zenei világból ismert jam session hagyományait szöveges formában adaptálva. Az este nyolcas előadásra váltott jegyek a tízes előadásra is érvényesek, sőt ez fordítva is igaz!

További információ:
www.dumaszinhaz.hu »
www.nagyvazsony.hu »

Vendégségben Eszterházán, Fertőd

 

Az utazó harangjáték
Az utazó harangjáték

„Vendégségben Eszterházán” címmel a Haydn-év 2009 keretében új komolyzenei sorozat indult. A jeles évforduló alkalmával szerte a világon megemlékeznek Joseph Haydnról, a kétszáz éve elhunyt bécsi klasszikusról. Július 24-e és augusztus 15-e között a hazai közönség Fertődön, az Esterházy-kastélyban hallgathatja meg a legnevesebb európai Haydn-fesztiválok egy-egy koncertjét, valamint a visegrádi országok zenészeinek koprodukcióját.

Július 24-én, pénteken, 19.30 órakor az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok képviseletében a Haydn Quartett lép fel a fertődi kastélyban. Az osztrák kamaraegyüttes Haydn G-dúr vonósnégyesén túl Schubert és Mendelssohn-Bartholdy egy-egy művét is megszólaltatja.

Július 25-én, szombaton a közönség megismerheti a Haydn-Biennale Vlaanderent, Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválját. A nap folyamán a mecheleni Királyi Harangjáték Iskola igazgatója, Jo Haazen kétszer szólaltatja meg a világon egyedülálló utazó harangjátékot, a carillont, majd este 19.30-tól „Haydn és kora” címmel tart koncertet, ahol Haydn, Mozart, Matthias Van Den Gheyn, Josse Boutmy, Ignace Joseph Pleyel, Jean-Philippe Rameau és Luigi Boccherini művei csendülnek fel.

A belgiumi nap nem csak a zenerajongók számára tartogat meglepetéseket! A kastélyba látogatók belga sör- és csokoládékülönlegességeket kóstolhatnak, és kipróbálhatják a csokoládé-szökőkutat is. A valódi „belga” hangulatról a nap folyamán a De Moeffeleer néptánccsoport gondoskodik.

Jegyvásárlás: a kastély jegypénztárában, illetve a Ticketportal oldalán és értékesítési hálózatában.
A 2009. július 25-i programokra a belépés ingyenes.
Bővebb információ: www.haydn-2009.hu »

Campus Fesztivál, Debrecen

 

The Rasmus
The Rasmus

A Campus Fesztivál négy napján több mint kétszáz program közül csemegézhetünk. Nemcsak a hazai zenei élvonal képviselteti magát, de külföldi világsztárok is színpadra lépnek: a finn The Rasmus és a nemzetközi összetételű, bulizós világzenét szolgáltató Shantel csütörtökön, a norvég Madcon és az angol Chumbawamba szombaton gondoskodik az egyedi hangulatról, hiszen ezek a zenekarok sehol máshol nem játszanak idén Magyarországon, csak a Campus Fesztiválon.

Igazi különlegességnek ígérkezik idén az utcai mutatványosok találkozója, melynek keretében gólyalábasok, zsonglőrök, tűztáncoltatók műsorát egyaránt megcsodálhatjuk, de a víztorony lounge-bárjából éjféltől megtekinthető mozifilmek is garantáltan vonzzák majd a fiatalokat.

Egyedi kezdeményezés az 1800 forintos „korzójegy”, hogy azok is kivehessék részüket a Campus Fesztivál hangulatából, akik amúgy nem mennének el a nagyszínpados fellépők koncertjeire, de mégis meg szeretnék tapasztalni a rendezvény atmoszféráját. Ezzel a belépővel a stadion és a víztorony színpadain kívül az összes többi helyszín látogatható, beleértve a debreceni zenekarokat felvonultató Debrecen-színpadot és a hajnalig tartó szórakozást ígérő FOKK-minipódiumot, de a mini-pálinkafesztivál programjain szintén részt vehet a közönség.

Időpont: 2009. július 22–26.
Helyszín: Debrecen
Jegyek: a Ticket Express hálózatában és az ismert jegyirodákban
Bővebb információ: www.campusfesztival.hu »

Krisna-völgyi búcsú, Somogyvámos

5 szuper programtipp hétvégéreNem ez lesz az első alkalom, hogy bepillantást nyerhetünk a Krisna-völgy misztikus világába. A színes, izgalmas programok között szerepel a hagyományos indiai zene, tánc, színdarab és pantomim is, és természetesen nem maradhat el a búcsú talán leglátványosabb attrakciója, a védikus esküvő. Idén hat pár fogad egymásnak örök hűséget tűzceremónia kíséretében. Az esküvő mindhárom napon pontosan délben kezdődik.

Ha már itt járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a hatalmas tehenészetet, valamint a botanikus kert különleges – hazánkban ritka – növényeit. Ismerkedjünk meg továbbá a fenntartható fejlődés európai éllovasával, az Ökovölgy programmal, és hallgassunk előadást az ősi, indiai gyógyászatról, az ájurvédáról is.

A búcsú ideje alatt helyben termelt gabonából készült különleges süteményekkel kényeztethetjük magunkat, megvásárolhatjuk a Krisna-völgyi méhészet termékeit, de megtalálhatók lesznek itt az India legkedveltebb történeteit tartalmazó könyvek, valamint a legkülönfélébb kézművesportékák – vagyis minden, ami a természetes, egészséges és kiegyensúlyozott élet alapköve.

Szeretnél te is részese lenni a valóságshow-nak? Ölts szárit vagy dhótit (a férfiak ruhája), fesd a homlokodra a Krisna-hívők jelét, aztán tanulj meg purit sütni, és meditálni. A búcsú ideje alatt is negyedóránként indul vendégvezetés a templomépületben magyar és idegen nyelven. A gyermekeket íjászat, arcfestés és hennatetoválás várja.

Tipp: az idei fesztivál kuriózuma, hogy a rendezvényre látogat egy 22 főből – indiai táncosokból, jógamesterekből és harcművészekből – álló csapat, amely évek óta a lengyel tengerparti városokban tart indiai fesztiválokat sok ezer ember előtt.

Időpont: 2009. július 24–26.
Helyszín: Somogyvámos
Bővebb információ: www.bucsu.krisnavolgy.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top