Szabadidő

Mit csináljunk augusztusban? A legjobb programok

Élvezd ki a nyár utolsó hónapjának minden egyes pillanatát, ehhez gyűjtöttük neked csokorba a legjobb programokat.
Sziget 2009

 

Lily Allen
Lily Allen

Immár tizenhetedik alkalommal, új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával vár minket a Sziget. Lesz mínusz egyedik nap óriási Tankcsapda-koncerttel, nulladik nap egy tízórás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében, nemzetközi sztárok, a hazai élvonal, szenzációs utcaszínház és minden más, ami fülnek, szemnek ingere.

A Sziget nagyszínpada idén első alkalommal színtiszta nemzetközi színpadként várja tombolni vágyó közönségét: öt nap alatt huszonöt külföldi sztárnak csápolhatsz majd itt. Az első nap sztárfellépője Lily Allen, csütörtökön pedig a Fatboy Slim jön, aki idén ötödik stúdióalbumával rukkolt elő. Pénteken találkozhatsz a The Prodigyvel, előttük a Pendulum lép fel ezen a napon, szombaton a Placebo a nagy durranás, s korábban sem kisebb zenekar, mint a világ egyik legnépszerűbb alterrock-csapata, a Manic Street Preachers lép majd fel. Az utolsó napon újra együtt a Faith No More, előttük minden idők egyik legsikeresebb punkzenekara, az old school szemtelenségekkel ötvenmillió lemezt világszerte elpasszoló kaliforniai The Offspring lesz.

A magyar zenekaroknak egy ún. magyar nagyszínpadot állítanak fel a szervezők, ahol a hazai élvonal több reprezentánsa is egy számukra méltó helyen léphet majd fel.

Időpont: 2009. augusztus 12–17.
Helyszín: Óbudai Sziget
Bővebb infó: www.sziget.hu/fesztival »

 

XXIII. Mesterségek Ünnepe

A budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézművesmesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A látogatók megismerkedhetnek különböző mesterségekkel, mint például: fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő. A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. A rendezvényt színesíti a régi budavári vásári hangulat megidézése: egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Az érdeklődők különböző játékos vetélkedőkön mérhetik össze a hagyományokkal kapcsolatos tudásukat.

Főtéma: kosarasmesterség.
Díszvendég: Franciaország.

Jegyárak:
Felnőttjegy: 1500 Ft, gyermekek és nyugdíjasok: 500 Ft
Időpont: 2009. augusztus 20–23.
Helyszín: Budapest, Budavári Palota
Bővebb infó: www.nesz.hu »

Szent István-napi állami ünnepségek – 2009

Augusztus egyik legkedveltebb eseménye a Szent István-nap az elmaradhatatlan tűzijátékkal, mely minden évben tartogat valami meglepetést. Habár részleteket még nem tudunk, az előző évek hagyományaiból kiindulva idén is számos, az állami ünnepséghez csatlakozó színes programra számíthatunk. A szabadtéri programok között biztosan lesz utcabál, kirakodóvásár, és színpadi programokban sem lesz hiány.

Mit csináljunk augusztusban? A legjobb programok

 

Időpont: 2009. augusztus 20.
Helyszín: Kossuth tér, Hősök tere

Madonna Sticky & Sweet Tour

2008-ban a Sticky & Sweet turnét több mint kétmillió rajongó láthatta a világ 58 különböző városában, és minden helyszínen megdöntöttek minden addigi jegyeladási rekordot. Augusztus 22-én este te is részese lehetsz a világ legsikeresebb turnéjának, a pop királynője ugyanis több évtizedes várakozás után végre a magyar közönségnek is megmutatja egyedülálló show-ját.

Mit csináljunk augusztusban? A legjobb programok

 

A koncert előtt Paul Oakenfold melegíti be a közönséget, aki az egyik legelismertebb név a klubéletben. Olyan sztároknak készített remixeket, mint a Rolling Stones, a U2, Madonna, Justin Timberlake, Snoop Dogg, a The Cure, a Massive Attack, sőt még Elvis Presley is a listán szerepel.

Időpont: 2009. augusztus 22.
Helyszín: Budapest, Puskás Ferenc Stadion
Bővebb infó: www.livenation.hu »


SZIN – Szegedi Ifjúsági napok

Kék ég, zöld fű, szőke Tisza – ezt ígéri az év legnagyobb nyárzáró fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok. A SZIN az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik, és nem utolsósorban az első hazai fieszta, mely a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód népszerűsítését tűzte ki céljául.

Ha jó hangulatban szeretnél búcsút venni az idei nyártól, itt a helyed! A fellépők között üdvözölhetjük a 18 éves kora ellenére már igencsak népszerű Gabriella Cilmit, a Guano Apest, a Russkaját, fergeteges bulit várhatunk a nu-roma-mozgalom zászlóshajójától, a !Deladaptól, és végül, de nem utolsósorban itt lesz a soul- és R&B énekes, szövegíró, lemezproducer és színésznő – mindemellett három gyermek anyukája – Macy Gray is.

Macy Gray
Macy Gray

 

Idén egy „mínusz egyedik” nap is csatlakozott a repertoárhoz, amikor is a 41 éves SZIN az idén 40 éves woodstocki fesztiválra emlékezik. Így immár öt napon át bulizhatunk a Tisza-parton, augusztus 25. és 30. között.

Időpont: 2009. augusztus 25–30.
Helyszín: Szeged, Újszegedi partfürdő
Bővebb infó: www.szin.org »

 DINO – Időutazás a dinoszauruszok világába

Mit csináljunk augusztusban? A legjobb programokVegyél részt egy igazi időutazáson, amely 240 millió évvel ezelőtt kezdődik, és a dinoszauruszok életét, fejlődését mutatja be. Ismerkedj meg mindennek a kezdetével, ismerj meg egy eltűnt világot.

A DINO című kiállítás igazi tanulságos, játékos kaland mindenkinek, komoly gyerekeknek és komolytalan felnőtteknek egyaránt. 13 színen összesen 30 dinó várja a kalandra éhes látogatókat – hatalmasak, mozognak, hangot hallatnak, talán kicsit élnek is (de legalábbis úgy csinálnak). Közvetlen közelségbe lehet merészkedni hozzájuk, meg lehet őket érinteni, és közben sok okos dolgot tanulhatunk arról, milyen volt a világ akkor, amikor ők éltek, és miért olyanná fejlődött, amilyen most.

Megtekinthető: 2009. augusztus 30-ig
Helyszín: Hungexpo, G pavilon (bejárat: a III-as kapun át)
Bővebben: www.hungexpo.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top