Szabadidő

Egy természettudós utazásai

Valljuk be, Darwinnal csak a biológia órákon foglalkoztunk, vagy még ott sem. Szüleink ugyan többet és többször hallottak róla, ám olyan történelmi időszakban, és olyan tálalásban, hogy csakis ellenérzések ébredhettek bennük.

Egy természettudós utazásaiPersze tisztelet a kivételnek! Pedig Darwin nagyon is figyelemre méltó személyiség. Ugyanaz a tétova útkeresés jellemezte fiatal korában, mint ami korunk fiataljait is világszerte gyötri. Darwin (és a világ) szerencséjére egy öt évig tartó utazás egyszer ‘s mindenkorra véget vetett a henye életmódnak. Következményeit tekintve pedig annak a világméretű tudományos (vagy tudománytalan) bizonytalanságnak is, ami az élőlények változatosságát, sokféleségét igyekezett megfejteni. Darwin hosszú világkörüli útja nem csak élményanyagot szolgáltatott, de egyre magabiztosabbá váló gondolkodása tudományos tényanyagát is.

A kötet, amit ajánlok, a kalandos utazás hangulati elemein kívül már azokat a gondolatcsírákat is tartalmazza, amelyeket Darwin később magasabb színvonalon, és megalapozottabb módon megfogalmazott. Ugyanakkor olyan olvasmányról van szó, ami a közel 200 év előtti nagyvilágot láttatja velünk, hiteles forrásból. Elámulhatunk azon, hogy mi minden változott meg, vagy éppenséggel nem változott az óta. Olyan olvasmány az Egy természettudós utazásai, amit egyszer minden magára valamit is adó embernek el kell olvasnia az életében. A magyar fordítás is lassan 100 éves, gondoljuk csak el, hányan és hányan élvezték már Fitz Roy kapitány társaságát! Darwin kalauzolásáról nem is beszélve…

Charles Darwin: Egy természettudós utazásai
Fordította: Fülöp Zsigmond
Kiadó: Geographia Kiadó (National Geographic)
A kiadás az 1913-as Révai Kiadás alapján készült.
Ár: 4500 Ft
Tipp: rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top