Szabadidő

Egynapos vakáció Győrben

Idén még nem jutottál el nyaralni, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fogsz? Akkor itt az ideje, hogy legalább egy nyúlfarknyi, egynapos kiruccanással kárpótold magad! Kész programot állítottunk össze számodra, ezúttal Győrbe.

Ha azt hiszed, egy napra nem érdemes összeszedni a sátorfád, és kirándulni egyet, nagyon is tévedsz! Bár az egynapos kirándulás kétségkívül fárasztó, hiszen reggel oda-, este visszautazni nem leányálom, ennek ellenére megéri. Megéri, mert nem árt néha a nyüzsgő hétköznapok sablonos rituáléjába egy kis változatosságot csempészni. Nem árt olykor kimozdulni a jól megszokott falak, háztömbök, utcák világából, és valami egészen újat megismerni, még ha csak egy rövid időre is. Ráadásul egynapos kirándulás esetén nem kell előre szállást foglalni, étkezési lehetőséget kutatni, elég csak gondolni egyet, és felkerekedni.

Bécsi kapu tér
Bécsi kapu tér

Na és hogy miért érdemes rögtönzött kiruccanásod úti céljául Győrt, a Nyugat-Dunántúl központját választanod? Mert akár családosan, akár a pároddal, a barátnőddel, netán egyedül indulsz el, a folyók városa biztosan tartogat kedvedre való látnivalót. Lődörgés a barokk stílusú belváros hangulatos utcácskáin, folyóparti séta, múzeumlátogatás, műemlékvadászat, bazárforgatag, élményfürdőzés vagy állatkerti túra – csak néhány lehetséges program, melyek közül bátran válogathatsz. Tulajdonképpen nincs is más dolgod, útitervünkben megtalálod az összes fontos és praktikus információt, hogy egy igazán emlékezetes kirándulásban legyen részed.

Délelőtt: séta a belvárosban

Az autóval érkezőknek a Rába kettős hídtól érdemes kezdeni és a Baross úton befejezni a körülbelül egy kilométeres sétát, míg a vonattal érkezőknek célszerű a pályaudvarnál kezdeni és a kettős hídról megközelíthető Radó sétány hűs lombjai alatt befejezni azt. Mindenképpen érdemes egy, a város ezen részét ábrázoló, részletes térképet magaddal vinni, mert a zegzugos utcácskákban bizony könnyen eltéved az ember.

Ideális helyszín egy romantikus fotóhoz
Ideális helyszín egy romantikus fotóhoz

 

A kettős hídról az óváros kapujához, a barokk stílusú Bécsi kapu térhez érve érdemes lesétálni a folyópartra, ahol a gyerekek nagy örömére a régi vár egykori hadászati szerepét tükröző ágyúsorba botlunk, mely tökéletes háttérül szolgál néhány különleges fotó készítéséhez. A Bécsi kapu téren gyönyörködhetsz a karmelita templomban és a varázslatos hangulatú, barokk stílusú polgárházakban, melyek egész biztosan téged is rabul ejtenek.

Karmelita templom
Karmelita templom

A macskaköves utcákat koptatva mindenképpen sétálj fel a Káptalan-dombra, ahol megnézheted a püspöki palotát, a bazilikát, valamint a Győri Hittudományi Főiskolát, mindhárom különleges építészeti látnivaló. A főiskola előtt elhaladva érkezel a Duna-partra, egészen a piactérig, ahol szombatonként hatalmas bazárforgatag közepette találod magad. A tér sarkán az Adria Gelato csábító olasz főzött fagylaltjaiból válogathatnak az ínyencek. A mi kedvencünk a madártejes, csokis, narancsos „Velencei álom” volt, mely egykor jogosan érdemelte ki az Év Fagylaltja címet.

Kilátás a Kettős hídról: a Püspökvár és a Bazilika
Kilátás a kettős hídról: a Püspökvár és a bazilika

 

Innen bármerre is indulsz, nem fogsz csalódni. Barangolj a hangulatos barokk utcákon, csodáld meg a belváros gyönyörű erkélyes polgárházait, melyekből akad bőven, és egyik szebb, mint a másik. A Jedlik Ányos utcáról kiérsz a szintén barokk Széchenyi térre, mely ottlétünkkor éppen felújítás alatt állt. Az impozáns tér sokáig központi szerepet töltött be a város életében. Itt van többek között a régi városháza, az Esterházy-palota, valamint a kéttornyos Szent Ignác-templom is. Győr „hivatalos” sétálóutcája a Baross út, mely számos csillogó üzlettel, hangulatos teraszos kávézóval és cukrászdával csalogatja a járókelőket. Mi a Matias cukrászda szemet gyönyörködtető, gyümölcsöktől roskadozó süteménycsodáiból válogattunk. A Baross úton végigérve eljutsz a városházáig és a pályaudvarig.

Adria Gelato
Adria Gelato
Matias cukrászda
Matias cukrászda

 

Múzeumok a közelben:

• Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint az Apor Vilmos-emlékkiállítás a Káptalan-dombon: www.egyhazmegyeikincstar.hu »

• Várkazamata Kőtár római kori, közép- és újkori kőemlékekkel (Bécsi kapu tér 5.).

• Xantus János Múzeum a Széchenyi téren, ahol régészeti, helytörténeti, néprajzi, képző- és iparművészeti kiállítások várják az érdeklődőket.
www.xantus.gymsmuzeum.hu »

• Patkó Imre művészettörténész változatos gyűjteménye – Széchenyi tér 4.

• Városi Művészeti Múzeum különböző tárlatokkal – Király utca 17.
www.artmuz.hu »

• Kovács Margit kerámiaművész kiállítása – Apácza u. 1.
www.artmuz.hu »


Étkezési lehetőség:
a belvárosban számos hangulatos étterem közül válogathatsz, de ha inkább gyorséttermet választanál, a sétálóutcában van McDonald’s (Baross G. út 23.) és Pizza Hut (Baross G. út 11.) is.

A mi kedvencünk: Kapucziner kávémanufaktúra.

A Baross útról letérve, a Kazinczy utcából közelíthető meg az eldugott, feltűnően olasz utcácskát idéző Sarlóköz, melyet mindenképpen érdemes megkeresned. Az apró Kapucziner kávémanufaktúra helyben pörkölt kávékülönlegességekkel, változatos teakeverékekkel, kivételes édességekkel és hangulatos kiülős terasszal várja a fáradt utazót.
Bővebben: www.kapucziner.hu »

Kapucziner kávémanufaktúra
Kapucziner kávémanufaktúra

 

Délután: állatkerti túra vagy strandolás

Xantus János Állatkert

Élményekben gazdag délutánban lesz részed, ha úgy döntesz, végigmustrálod a több mint száz faj közel ezer egyedét, melyek között különösen hangsúlyos az afrikai állatok aránya. Állatsimogató, terráriumház és rengeteg kifutó segíti, hogy minél jobban megismerhesd kis barátainkat. Ha belefáradnál a nézelődésbe, a pihenni vágyókat hangulatos erdei sétaút és piknikezőhely várja.

Megközelíthetőség: A győri állatkert Gyárváros városrészben, a Kiskút-ligetben, az ETO-stadion közelében, a Nagy Sándor József utcánál található. Autóval körülbelül tíz perc az út, ugyanakkor busszal sem bonyolult odatalálni. A vasútállomás közeléből félóránként induló 8-as és 8A jelzésű helyi járatok közvetlenül az állatkertnél is megállnak.
Bővebben: www.zoogyor.com »

Jegyárak:
Felnőtt: 1150 Ft
Gyerek: 14 éves korig és nyugdíjas: 850 Ft
Diák: 950 Ft
Családi jegy: 3350 Ft (4 fő)

 

Rába Quelle gyógy-, termál- és élményfürdő

Ha a délelőtti séta után kizárólag pihenésre és kényeztetésre vágysz, a győri élményfürdő tökéletes kikapcsolódás lesz számodra. Változatos szolgáltatásai között minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A teljesség igénye nélkül: szabadtéri és fedett rész, öt medence, két csúszda, számos élményelem, pezsgőfürdő, szaunakert és játszóházas medence várja a látogatókat.
Bővebben: www.gyortermal.hu »

Egynapos vakáció Győrben


Megközelíthetőség:
Az élményfürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült. Az újvárosi oldalon a Rába kettős híd előtt kell letérni balra, innen gyalog néhány perc a strand.

Jegyárak:
Felnőttnapijegy: 2200 Ft
Gyermek, diák, nyugdíjas: 1600 Ft
Családi jegy: 5200 Ft (2 felnőtt, 1 gyerek)

Megközelíthetőség Budapest kiindulóponttal:

Autóval: Az 1-es főúton vagy az M1-es autópályán, ahol több lehajtó közül választhatsz, de mindenütt jól ki van táblázva a „centrum” felirat. Győr belvárosában általában fizetni kell a parkolásért, viszont a belváros déli részén, a Rába-parton, a Petőfi híd alatt ingyenes parkoló áll rendelkezésre. Telt ház vagy magas vízállás esetén pedig a hídon áthaladva bármelyik utcában kereshetsz ingyen parkolóhelyet. Innen már csak néhány perc gyalog a Rába kettős híd, melyről érdemes egy kis kitérőt tenned a festői szépségű Radó sétányra, és körbejárni a Radó-szigetet. A Rába két oldala által közrefogott parkosított övezet közkedvelt séta- és pihenőhely, ahol a terebélyes fák a legnagyobb hőségben is kellemes hűvösséget biztosítanak. Még le sem érsz a hídról, máris a gyönyörű belváros nem mindennapi látványa tárul eléd.

Vonattal: Budapest és Győr között nagyon jó a vonatközlekedés, félóránként indulnak szerelvények. Érdemes gyorsvonatot választani, így az út időtartama csupán másfél óra. A győri pályaudvar közvetlenül a városközpontban van, ami neked tökéletes. Az épületből kilépve és egyenesen haladva, a városháza előtt elsétálva máris elérsz a szépen felújított sétálóutcához (Baross Gábor utca).

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top