Szabadidő

Igazi csajos filmtipp: Görögbe fogadva

Üdítő változatosság a romantikus vígjátékok dömpingjében a Görögbe fogadva: rendkívül szórakoztató, de egyáltalán nem émelyítő.

Ugyanaz a nő kétszer

Egyre elképzelhetetlenebb, hogy Nia Vardalos mást is el tud játszani, mint a szerelemre vágyó görög–amerikai nőt, és a Görögbe fogadva előzetese alapján egészen úgy tűnik, megint annyi történt, hogy a Bazi nagy görög lagzi sikerét meglovagolva a filmgyár előállt egy nagyon hasonló filmmel. Az előítéletek azonban feleslegesek. Nia Vardalosnak jól áll a meg nem értett görög lány szerepe, aki egyáltalán nem él görögösen, és a Görögbe fogadva semmilyen szélárnyékba nem bújik. Persze tovább erősíti az életszerető, nagyszájú görögök általános képét, és a filmért hálás lehet a görögországi országimázs-hivatal. A film után nincs ember, akinek ne fordulna meg a fejében, hogy a tengerparti nyaralást milyen jó lenne ötvözni némi ókori műemlék meglátogatásával. Azonban az már most borítékolható, hogy a film egyetlen Oscar-jelölést sem fog bezsebelni, tipikus popcornmozi, könnyen emészthető és igen szórakoztató, egyértelműen közönségkedvenc.

Görögbe fogadva

 

Milyen az igazi görög nő?

Georgia (Nia Vardalos) Görögországban él, de angol hidegvérrel látja el idegenvezetői feladatait. Karót nyelt tanárnő, aki a turistákat történelmi adatokkal „szórakoztatja”, miközben ők a szellemi magasságok helyett inkább a nyaralók sablonszerű életére vágynak. Vásárolnának pólót és ókori edények másolatait, fényképeznének és strandolnának a tengerparton. Georgia mérhetetlen szeretettel rajong ősei földje iránt, de a kívülállóknak csak a száraz, fantáziátlan tényeket tudja megmutatni. Georgia ugyanis senkinek se adja a lelkét, a kefijét, és csak átmeneti megélhetési forrásnak tartja az idegenvezetést.

Görögbe fogadva

 

Nincsenek véletlenek

Az egyik turistakirándulás alkalmával, amikor a „nehéz eset” turistákat kapja a nyakába, nemcsak Georgia élete változik meg gyökeresen, hanem a csoport minden tagjáé: a buszsofőrtől a napallergiás doktornőn keresztül a csoport mókamesteréig, Irv Gordonig (Richard Dreyfuss) mindenkié. És ha már a filmben olyan nagy szerepet kap a kefi, fontos megjegyezni, hogy a film lelke Richard Dreyfuss. Életet ad a filmnek, és pezsgést. Igazit, nem olyan megjátszottat, mint Nia Vardalos. A film további érdekessége – ami szintén szokatlan a romantikus vígjátékoknál –, hogy a nagy egymásra találás nem a film csúcspontja, hanem mint az élet része, megtörténik, és utána még peregnek az események, olyan klasszikus értékeket előtérbe helyezve, mint a szeretet, a barátság és a hűség. Nem túl direkten és szívbe markolóan, hanem könnyedén és kedélyesen, hogy a moziból kifelé jövet letörölhetetlen legyen a mosolyunk.

A film eredeti címe: My Life in Ruins

Rendezte: Donald Petrie

Szereplők:
• Nia Vardalos
• Richard Dreyfuss
• Alexis Georgoulis
• Alistair McGowan
• Harland Williams
• Rita Wilson

Magyar nyelvű honlap »

Forgalmazza: Fórum Hungary

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top