Szabadidő

Bor- és pálinkafesztiválok augusztusban a Balaton partján

Számtalan kulturális és gasztroprogrammal csábítanak a Balaton-parti települések – mi ezúttal a borfesztiválokból válogattunk össze egy csokorra valót.

Balatonfüredi borhetek

Balatonfüred ősi bortermelő település, Füred környékén ősidők óta termesztenek szőlőt. A város a Balatonfüred–Csopaki történelmi borvidék központja. 1987-ben Rómában Balatonfüred elnyerte a szőlő és bor nemzetközi városa kitüntető címet. A borvidékhez összesen 6350 ha szőlőterület tartozik, az országos átlagnak megfelelően, ennek mintegy harmada áll művelés alatt. A dűlők túlnyomó többségét az első osztályba sorolja a bortörvény.

Legismertebb borok: olaszrizling, rizlingszilváni, muskotály, tramini, zweigelt.

Bor- és pálinkafesztiválok augusztusban a Balaton partján
Bor- és pálinkafesztiválok augusztusban a Balaton partján

 

Az évente augusztusban megrendezett füredi borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A Balaton-parton húzódó csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák kis faházaikban, hangulatos borsátraikban kínálják legjobb boraikat három héten át az idelátogatóknak. A borhoz kötődő gasztronómiai programok mellett népi és iparművészeti kirakodóvásár várja a látogatókat, emellett esténként gazdag kulturális és folklóresemények várják a kicsiket és nagyokat a Kisfaludy Színpadon. Többek között színvonalas hazai és külföldi együttesek, néptánccsoportok szórakoztatják a közönséget a kellemes augusztusi estéken.

Helyszín: Balatonfüred
Időpont: 2009. augusztus 8–30.
Bővebb információ: www.balatonfured.hu »

Almádi borfesztivál

Az augusztus 7. és 23. között megrendezendő almádi borfesztiválon Magyarország összes borvidékének legízletesebb nedűit kóstolhatja végig az, aki ellátogat a Balatonalmádiba.

A számok is magukért beszélnek: több mint húsz pincészet közel százfajta vörös-, fehér- és rozéborából mindenki megtalálhatja azt, amely leginkább megfelel az ízlésének és a hangulatának. A borbarátok megismerhetik a borhoz kötődő történelmi és kulturális tradíciókat, a borkészítés hagyományait és jelenét. A kóstolgatókat esténként szórakoztató programok várják.

Tipp: ha Almádiban járunk, augusztusban feltétlenül sétáljunk el a Szent Erzsébet-ligetbe, nem fogunk csalatkozni!

Helyszín: Balatonalmádi
Időpont: 2009. augusztus 7–23.
Bővebb információ: www.balatonalmadi.hu »

Balatonalmádi pálinkanapok

A Balaton környékén a lecsótól a gombócig különféle, Magyarországra jellemző ételek és italok ünnepeiben lehet részünk. Ilyenre invitál minket a pálinkafesztivál is. A szálláshelyeken „pálinkás jó reggel(i)t!” kívánnak, az éttermekben „jó ebéd(, ami)hez szól a nóta”, a Wesselényi strand előtti rendezvénytéren pedig neves pálinkaházak kínálják finom nedűiket, emellett az étket adók, borházak, gyümölcstermelők, népi iparművészek, kézművesek kiállítása és vására várja az ínyenc érdeklődőket.

Ízek aranyban, ezüstben, rézüstben… Sőt, pálinkaverseny is lesz 27-én csütörtökön, a szakmai napon. Mindemellett vidám színpadi műsorok, retrodiszkó, a Balatonon pedig lampionos vitorlások felvonulása kíséri a rendezvényt.

Helyszín: Balatonalmádi
Időpont: 2009. augusztus 27–30.
Bővebb információ: www.balatonalmadi.hu »

Hévízi borfesztivál

Bor- és pálinkafesztiválok augusztusban a Balaton partjánEgész napos szórakoztató programok, borkóstolás és finom falatok várják a vendégeket augusztus 19-23. között Hévízen. Az ötnapos programba ágyazódik az augusztus 20-ai megemlékezés, de lesz többek között nemzetközi folklórgála, Ilona-bál, s a hagyományokhoz híven borkirálynőt és bortábornokot is választanak.

Ízelítő a programokból:

Augusztus 20.
Szent István-napi megemlékezés és nemzeti folklórgála
Nemzeti néptáncgála a Deák téren
17.00 Misina Néptáncegyüttes
18.00 Batsányi Kamara Táncegyüttes
20.30 Zenés est Mrakovics Emillel

Augusztus 21.
16.30 Örömzene könnyedén – Klarinétkvartett a Deák téren
17.00 Weszely Ernő harmonikabemutatója
18.00 Chubby Presley – Pál Csaba Elvis-imitátor önálló estje
19.00 Ilona-bál – borkirálynő- és bortábornok-választás, zenél a Roulette együttes

Augusztus 22.
16.30 A 2009. évi borfenségek bemutatkozó felvonulása a sétálóutcából a Deák térre
17.00 Zalai Balaton-part Fúvószenekar és a Pelso mazsorettcsoport a Deák téren
18.00 Veszprémi Városi Fúvószenekar és a Liszt Ferenc kórus közös műsora
19.00 Zenés táncmulatság a Sancred együttessel

Augusztus 23.
17.30 Underground tánccsoport (Deák tér)
17.45 A Gála Társastáncklub latin- és standardtánc-bemutatója
19.00 Fesztiválzáró bál a Helios zenekarral

Időpont: 2009. augusztus 19–23.
Helyszín: Hévíz, Deák tér
Bővebb infó: www.heviz.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top