Szabadidő

3 varázslatos úti cél kora őszre

Valami jó kis kulturális programra vágysz? Esetleg egy sörfesztivál színes forgatagában vegyülnél el? Tippjeink között biztosan találsz kedvedre való programot!
 Bécsi dizájnhét

2009. október 1-jétől 11-éig a bécsi dizájnhét keretén belül csodálhatják meg az érdeklődők a termék-, bútor- és ipari dizájn legújabb alkotásait.
Az idén immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő bécsi dizájnhét számtalan eseménnyel várja a dizájn iránt érdeklődőket a város legkülönbözőbb pontjain. A kínálat a történelmitől a kortárs alkotásig, a dizájngalériáktól a múzeumokig, az osztráktól a nemzetközi dizájnig terjed. A 2008-as bécsi dizájnhét alkalmával 18 000 látogató volt kíváncsi a 44 helyszínen megrendezett 64 eseményre. 

Copyright Wittmann Fischka
Copyright Wittmann Fischka

A bécsi dizájnhét egyik attrakciója, a „Szenvedélyek útja” tíz bécsi üzletet köt össze egymással. A fiatal európai dizájnerek és a helyi kereskedők együttműködéséből gyakran jönnek létre igazán gyümölcsöző akciók. A dizájn jegyében tett körséta részét képezi többek között a Wilhelm Jungmann & Neffe posztókereskedés, ahol finom textíliákat, nyakkendőket lehet kapni (Albertinaplatz 3., 1010 Bécs), a Rudolf Scheer & Söhne cipőkészítő manufaktúra (Bräunerstraße 4., 1010 Bécs), az Augarten Porcelán (Stock-im-Eisen-Platz 3., 1010 Bécs) és a Weinberger szűcsműhely (Ausstellungsstraße 37., 1020 Wien).

Időpont: 2009. október 1–11.
Helyszín: Bécs
Bővebben: www.viennadesignweek.at »

 Stuttgarti sörfesztivál

3 varázslatos úti cél kora őszreA világ egyik legszebb sörfesztiválja, a Cannstatter Volksfest 2009. szeptember 25-én nyitja meg kapuit a festői Stuttgart városában. A közel két hétig tartó, október 11-én záró vigadalomra a magyar sörbarátok is könnyedén eljuthatnak a Budapest és Stuttgart között naponta közlekedő közvetlen járatokkal.   

A Cannstatter Volksfest Németország második legnagyobb sörfesztiválja a müncheni Oktoberfest után. A fesztivált minden évben Baden-Württemberg tartomány főpolgármestere nyitja meg egy söröshordó megcsapolásával. A hatalmas, 5000 látogató befogadására képes sörsátrakban hagyományos népviseletbe öltözött zenészek és táncosok, helyi ételkülönlegességek és kiváló sörök gondoskodnak a fesztiváli hangulatról. A város középpontjában elhelyezett óriáskerék és a vásári színes forgatag is a vendégek örömét szolgálja.

A stuttgarti sörfesztivál közel 200 éves hagyománynak örvend. Első alkalommal 1818-ban rendezték meg, amikor a hosszú évek óta tartó ínséges időszak végén Wilhelm király és Katharina királyné egy 24 méter magas, gyümölcsökkel feldíszített oszlopot adott át népének. A gyümölcsoszlopot a hagyomány szerint azóta is a fesztiválnak helyet adó tér közepén állítják fel.

A stuttgarti sörfesztiválról további információ: www.stuttgart-tourist.de »
 

3 varázslatos úti cél kora őszre

Budapestről Stuttgartba a legegyszerűbben a Germanwings közvetlen járataival juthatunk el. A www.germanwings.com honlapon repülőjegyet és szállást egyaránt foglalhatnak az utazni vágyók.  

Restaurált műtárgyak az Esterházy-kincstárban, Fraknó várában

A kincstár 2005. évi megnyitása óta mágnesként vonzza az embereket az ausztriai Fraknó várába. Az erődítmény hatalmas falai mögött rejtőzik a bonyolult zárszerkezettel védett kincstár, mely lenyűgöző élménnyel és vonzerővel hat a látogatókra.

Az európai jelentőségű művészeti és kultúrtörténeti ritkaság szenzációs élményt nyújt. Több mint 1000 értékes és különleges műtárgy rejtőzött az I. Pál herceg által az 1695-ös végrendeletében „Cabinetum”-ként említett termek szekrényeiben. Ezek közül már nem mindegyik található meg a fraknói kincstárban – egy részük 1918 után Budapestre került. További tárgyak, úgymint a történelmi zászlók, papírok, anyagok stb. műtárgyvédelmi okokból nem kerülhetnek be a kincstár helyiségeibe.

 
3 varázslatos úti cél kora őszre
 
3 varázslatos úti cél kora őszre

Az elmúlt három év során több mint 20 különböző bel- és külföldi restaurátorcsapat újabb 271 tárgyat restaurált. Az újonnan helyreállított ritkaságok közül 150 műtárgy gazdagítja a kincstárat.

A vallási imádat, az üvegművészet vagy az iparművészet néhány értékes darabja először kerül a nyilvánosság elé: filigrán kolostori munkák relikviákkal, amelyek között megtalálható Szent Fábián ereklyetartója, vagy egy fából készült feszület, amely művészien egymásba illesztett részekből áll, és egy furfangos rendszer segítségével tartja formáját. Egy másik különleges darab az a bekeretezett rézmetszet, melyen XI. Kelemen pápa portréja látható – eredeti fatokban. Ázsiából származó lakkmunkák, tükör, egy miniatűr írószekrény, berchtesgadeni fadobozok, hátsóüveg-festés vallásos vagy világi témával, valamint oszmán lovasfelszerelés is bemutatásra kerülnek, és üvegből készült flakonok, bögrék, tálak és kelyhek. Említésre méltók továbbá az Eger (Csehország) környékéről származó táblajátékok. Elefántcsont és nemesfém berakásokkal díszített értékes fából készült sakk- vagy malomtáblák, melyek a hozzá tartozó kövekkel és dobókockákkal épségben megmaradtak.

Az új tárgyakkal berendezett kincstár még október 31-ig látogatható. A vezetések mindennap 11.00 órakor, 13.00 órakor és 15.00 órakor kezdődnek.

3 varázslatos úti cél kora őszre

A várral kapcsolatos további információk:
www.burg-forchtenstein.at »
www.esterhazy.at »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top