Szabadidő

Az 5 legjobb kiállítás Budapesten, amit vétek kihagyni

Nincs még programod hétvégére? Királylányok messzi földről, Turner és Itália, megelevenedő trópusi esőerdő, és még sorolhatnánk, mennyi izgalmas kiállítás csábít kiruccanásra. Válaszd ki te is a neked leginkább tetszőt, és irány a múzeum!
Királylányok messzi földről – Katalónia és Magyarország a középkorban
 
Magyar Nemzeti Múzeum

A Barcelonában 2009. május 7. és augusztus 2. között megrendezett, nagy sikert arató kiállítás, mely minden eddigi látogatórekordot megdöntött, Budapesten is kiemelt érdeklődésre tarthat számot. A nemzetközi anyagot bemutató katalán–magyar tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

III. Callixtus pápa dalmatikája, Museu de Lleide Diocesa i Comarcal
III. Callixtus pápa dalmatikája, Museu de Lleide Diocesa i Comarcal

Magyarország és a nyugati mediterráneum között napjainkig ritkák és esetlegesek a kapcsolatok. A két térség népei egymás múltjáról, jelenéről, kultúrájáról rendkívül keveset tudnak, annak ellenére, hogy jelenleg ugyanazon közös európai politikai és kulturális egység tagjai. A tárlat célja, hogy segítse egymás jobb megismerését, megértését, s újabb nézőpontokat kínáljon a hasonlóságok felfedezésében.

A kiállításon kiemelkedő műtárgyak és modern multimédiás eszközök felhasználásával mutatják be a két ország létrejöttét, a köztük fennállott – többnyire dinasztikus – kapcsolatokat, valamint azokat a főbb sajátosságokat, amelyek a két nép gazdaságát, társadalmát, kultúráját jellemezték. Mindez segíthet a mai kor emberének eligazodnia abban, hogy megértse: e két, egymástól távoli terület népei nagyjából ugyanabban az időben miféle alapokról indulva, milyen változásokon keresztül jutottak el a mai valóságig.

Padlórekonstrukció a nápolyi Aragóniai-ház és Hunyadi Mátyás emblémáival a budai királyi palotából, Budapesti Történeti Múzeum
Padlórekonstrukció a nápolyi Aragóniai-ház és Hunyadi Mátyás
emblémáival a budai királyi palotából, Budapesti Történeti Múzeum

 

A barcelonai és a budapesti kiállításokon 8 ország 38 kulturális intézményének 303 műtárgyát mutatják be, azonban a két helyszínen megtekinthető anyag összetételében eltéréseket mutat. Ennek egyik oka, hogy a pergamenből készült műtárgyak esetében a nemzetközi szabályozás szerint ugyanazt a műtárgyat 3 éven belül 4 hónapnál hosszabb időtartamra nem lehet kiállítani. Így a szakemberek a rendezés során azt az elvet követték, hogy a kérdéses tárgyakat azonos kvalitású anyagokkal helyettesítik: pl. míg Barcelonában Aragóniai Beatrix végrendeletét tekinthette meg a nagyközönség, addig Budapesten Beatrix és Mátyás házassági szerződését mutatják be. A hazai megnyitóra olyan különlegesség is érkezik, mint a Veszprém-völgyi apácamonostor 900 éves kiváltságlevele, mely most először hagyja el a Magyar Országos Levéltár falait (az 1009-es eredeti 1109-es, Könyves Kálmán általi átírása).
Ha ellátogatsz a kiállításra, mindenképp vigyél magaddal meleg holmit, mert tekintettel a kiállított darabokra, a termek erősen klimatizáltak.

A kiállítás megtekinthető: 2009. szeptember 5. – november 29., hétfő kivételével naponta 10–18 óráig
Cím: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.
Bővebb információ:
www.mnm.hu »
www.kiralylanyok.hu »

Turner és Itália
 
Szépművészeti Múzeum

 

Joseph Mallord William Turner (1775–1851) a 19. század egyik legjelentősebb tájképfestője. Hatalmas életművét a tematikai gazdagság és a szüntelen technikai újítás jellemzi. Festett valósághű város- és tájképeket – különösen kedvelte a tenger ábrázolását –, történelmi és mitológiai jeleneteket, kortárs eseményeket, de képzeletét jelentősen ösztönözte az irodalom is.

Első alkalommal csodálhatjuk meg Turner műveit önálló kiállításon a Szépművészeti Múzeum tárlatán. A több mint 80 alkotást felvonultató, Turner és Itália című tematikus kiállítás időrendben mutatja be a művész pályáját a korai tájképektől kezdődően egészen utolsó korszakának már-már absztrakt képeiig. A különleges kiállítás, amelyet a művész legkiválóbb angol ismerői állítottak össze, Ferrara és Edinburgh után, némi módosítással érkezik harmadik helyszínként Budapestre.

A kiállítás a művésznek az itáliai utazásai során és azok hatására született alkotásait mutatja be a magyar közönségnek. A tárlat rendezői a témát a lehető legtágabban értelmezték, hiszen nemcsak olyan műveket láthat a közönség, amelyek Itáliában vagy itáliai motívumok felhasználásával készültek, hanem olyanokat is, amelyek az ott dolgozó művészek hatását tükrözik. A nyolc egységre tagolt tárlat így az 1790-es évek végének londoni tanulmányaitól kezdve, amikor Turner a korábbi utazók munkáival ismerkedett, egészen legutolsó alkotói korszakának remekműveiig, időrendben vonultatja fel az alkotásokat. A tematikus megközelítés arra is alkalmas, hogy a művész szinte egész életpályáját végigkísérjük.

A vámház és a Santa Maria della Salute-templom Velencében, 1843, Olaj, vászon, 63 x 93 cm, National Gallery Art, Washington DC
A vámház és a Santa Maria della Salute-templom Velencében, 1843,
olaj, vászon, 63×93 cm, National Gallery Art, Washington D. C.

A kiállítás nyolc részben mutatja be az alkotásokat. Az első rész (Itáliáról álmodozva) azon művészek (Earlom, Woollett, Piranesi, Claude Lorrain) alkotásait mutatja be, amelyeken keresztül Turner már fiatalon felfedezte és csodálta Itáliát. A következő részek (A hegytetőről: Turner megpillantja Itáliát, „Turnernek Rómába kellene jönnie”, Turner útja Rómába) a művész 1802 és 1820 közötti utazásai alatt és azok hatására létrejövő műveket, illetve a Rómába készülődés időszakának munkáit vonultatják fel. Az itáliai napfény bővültében című részben az 1820-as években Angliában született alkotásokat, a Római diadal kiállításrész az 1828-as hosszabb római látogatás során készült műveit, a Velence fénye című rész pedig rövid velencei látogatásainak hatása alatt komponált olajfestményeit és akvarelljeit tárja a nagyközönség elé. Az utolsó, A radikális öregember elnevezésű egység a merész, kísérletezgető Turner utolsó éveinek termésébe ad betekintést.

A kiállítás a művész hagyatékát őrző londoni Tate Britain nagylelkű közreműködésével jött létre, ezenkívül elsősorban nagy-britanniai és amerikai köz- és magángyűjteményekből érkeztek alkotások. Turner ihletőinek munkásságát a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásai szemléltetik a kiállításon.

A kiállítás megtekinthető: 2009. július 15. – 2009. október 25.
Nyitva tartás: kedd–vasárnap: 10.00–18.00 (pénztár: 10.00–17.00)
Páratlan heteken csütörtökön a Múzeum+ rendezvények keretében 22.00-ig tartanak nyitva (17.00 órától belépés kizárólag a Múzeum+ programokra váltott jeggyel).
Cím: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Bővebb információ: www.szepmuveszeti.hu »

Földön innen, Földön túl – Galileitől az űrtávcsőig
 
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

2009-ben ünnepli a világ, hogy Galileo Galilei 400 éve összeállított egy gyűjtő- és szórólencséből álló teleszkópot, s az eszközt az égboltra irányította. Az emberiség egyik meghatározó tudományága mérföldkövének tekinthető felfedezés tiszteletére az ENSZ a 2009. évet a csillagászat nemzetközi évévé (International Year of Astronomy, IYA) nyilvánította.

400 éve, hogy Galileo Galilei 1609. augusztus 25-én bemutatta távcsövét a velencei törvényhozóknak. Ezzel új korszak kezdődött a természettudományokban, Kopernikusz elmélete végérvényesen beigazolódott.

A csillagászat nemzetközi éve tiszteletére rendezett kiállítás bemutatja azokat a tárgyakat, műszereket, amelyek segítségével négy évszázada folyamatosan változnak, megújulnak a világegyetemről alkotott ismereteink. A látogató kipróbálhatja, hogy milyen „éles” képet láthat a Galilei-rendszerű távcsövön keresztül, vagy a naptömeget és a fényévet „mérő” mérleget. Megtudhatja, hogy mikor melyik bolygó látható szabad szemmel az égbolton, akár 100 évre előre is; mi az armilláris szféra, és miért került rá például a portugál nemzeti zászlóra; milyen égi jelenséget látott Shakespeare nyolcévesen.

A legjobb kiállítások

A kiállítás megtekinthető: 2009. augusztus 25. – 2009. november 22.
Nyitva tartás:
kedd–péntek: 10.00–17.00
szombat–vasárnap: 10.00–18.00
Cím: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest XIV., Városligeti krt. 11.
Bővebb információ: www.km.iif.hu »

Éjszaka az esőerdőben – interaktív kiállítás
 Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az előző évek hagyományait folytatva idén is különleges kiállítással és játékkal várja látogatóit. Kíváncsi vagy, hogyan tájékozódik éjszaka a repülőkutya? Érdekel, hogy hány éjszakailepke-faj létezik a trópusokon? Szeretnéd tudni, miért csíkos a tapírkölyök? Akkor nyisd ki jól a szemed, hegyezd a füled! Olyan utazásra invitálnak, amelyben szükség lesz némi bátorságra is: az esőerdők világát barangolhatod be, méghozzá éjszaka! Sötétben még a megszokott környék is új arcát mutathatja, s ez alól nem kivétel úti célunk sem. Éjjel ugyanis egészen más képet mutat az esőerdő. A nappal aktív állatok behúzódtak búvóhelyükre, vackukra, és az igazak álmát alusszák. De az erdő éjjel sem kihalt: más, éjjel éber állatok veszik át ilyenkor az uralmat. A holdfényben titokzatos zörejek, kiáltások, hörrenések, morgások hallatszanak, a folyó morajlásába néha egy-egy hangosabb csobbanás vegyül. Vajon mi történik az éj leple alatt?

Lajhár
Lajhár
Maki
Maki

Az esőerdők bolygónk leggazdagabb élővilágú vidékei. Több állat élhet egyetlen fán, mint máshol egy egész erdőben! A tudósok egyetértenek abban, hogy még mindig vannak ismeretlen fajok, melyek létezéséről nem is tudunk.

Ez a kiállítás egy apró szeletét mutatja be az esőerdők titokzatos élővilágának. A látogatók különleges környezetben rengeteg kérdésre kapnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a kevésbé ismert, rejtett életmódú állatokat. Emellett válogatást is láthatnak az esőerdő rejtélyeiről és növényvilágáról.

A látogatók játékkártyalapot és kellékeket kapnak belépéskor, melyek segítségükre lesznek, hogy megfejtsék a kiállításban elhelyezett érdekes fejtörőket. Érdemes játszani, mert a jó megoldás ajándékot ér! Indulj hát felfedezőútra! Járd be Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia tájait, találkozz félelmetes vadászokkal, lomha álomszuszékokkal, ugróbajnokokkal és erőművésszel!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
A kiállítás megtekinthető: 2009. szeptember 12. – november 1.
Nyitva tartás: naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap, 2009. október 16-án (pénteken) zárva
Bővebb információ: www.mmgm.hu »

World Press Photo 09
 
Millenáris Fogadó

Igaz, hogy erre a kiállításra még pár napot várnunk kell, de nem baj, ha már most beírod a naptáradba.
A World Press Photo kiállítás jelenkori életünk legátfogóbb tükre. Hétköznapokról, politikáról, sportról, művészetről, természeti változásokról, tudományos eredményekről, valamint azokról az emberekről szól, akik a hírekben szerepelnek. Mindazoknak izgalmas ez a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, hogy mi zajlik körülöttünk a világban.

A World Press Photo idei pályázata minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 124 ország 5508 fotósa indult rajta 96 268 pályaművel. A hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető s ennyire mindenütt jelen levő. A dokumentarista fotográfia él, virul, s mindannyiunkba új életet lehel ezzel a kiállítással, amely beutazza majd a világot. Több mint fél évszázada gyűlnek össze a nemzetközi fotográfia elkötelezett, hivatásos művelői Amszterdamban, hogy zsűriként megkíséreljék a szinte már lehetetlent, s több tízezer fotó közül kiválasszák azt az egy képet, amely az egész világot ábrázolja.

Anthony Suau díjnyertes fotója tökéletes példája annak az összetettségnek, amelyet egy profi képes csak egyetlen képbe sűríteni. A zsűri egyetértett abban, hogy egy igazán nagyszerű sajtófotó gondolkodásra készteti a nézőt, s legalább annyi kérdést vet fel, amennyi válasszal is szolgál – ahogyan ez a fotó teszi. Ez a kép nem sok jót ígér. Itt egy újfajta háború, a gazdaság háborúja, amely feldúlja életünket s otthonainkat.

Anthony Suau díjnyertes fotója, USA, Times
Anthony Suau díjnyertes fotója, USA, Times

 

A 2008-as díjnyertes válogatás emellett bemutatja a már jól ismert harcokat is, emberek és emberek vagy emberek és a természet között. A rettenetes földrengés Kínában, a mianmari ciklon, az orosz–grúz konfliktus, sőt még a chilei, sárkánytűzre emlékeztető vulkánkitörés is feltűnik a képeken. De nem minden fotónak kell megrettentenie bennünket, bár a hírek valóban gyakran ijesztőek. A portré, természet, sport, valamint a művészet és szórakoztatás kategóriákban világunk élénk színei és kultúrái is megjelennek.

A kiállítás 196 képbe sűrítve eleveníti fel az elmúlt évet – a hozzájuk tartozó részletes történetekkel. A tizenhárom tagú nemzetközi zsűri huszonhét ország hatvannégy fotóriporterét díjazta tíz különböző kategóriában.

Cím: Millenáris Fogadó, földszint
A kiállítás megtekinthető: 2009. szeptember 25. – október 25.
Nyitva tartás: naponta 10.00–20.00
Megnyitó: 2009. szeptember 24., 17.00
Bővebb információ: www.worldpressphotohu.info »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top