Szabadidő

A 10 legjobb program hétvégére

Kertészeti kiállítás, turisztikai vásár, Moziünnep, szüreti fesztivál, sütőtökverseny, és még folytathatnánk, mennyi izgalmas program vár rátok hétvégén. Íme a legjobbak!
Hortus Hungaricus
Dísznövény- és kertészeti kiállítás –

Magyarország legnagyobb dísznövény- és kertészeti kiállítása, a Hortus Hungaricus szeptember 18–20. között a szigetszentmiklósi Flora Hungaria Virágcsarnokban várja a látogatókat. Három tematikában több mint 200 kiállító mutatja be a magyar és európai kertészet színe-javát: nemcsak a szakma képviselői, de a növényeket szerető érdeklődők is megtalálnak itt mindent, amit a virágokról, virágkötészetről, a kertről, kertépítésről, a gyógy- és fűszernövényekről és a kertészeti háttér-technológiáról tudni kell. A virág- és dísznövénystandokon több tízezer szál és több ezer fajta dísznövény pompás látványában gyönyörködhetnek a látogatók.

A 10 legjobb program hétvégére

A faiskolák és növényárudák bemutatkozása mellett idén az első magyar kertépítő versenyre is sor kerül a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége rendezésében, bemutatva a gondos tervezés előnyeit és a legaktuálisabb kivitelezési eljárásokat, kerti stílusokat.

Szombaton és vasárnap látványos virágkötészeti programok, kreatív virágkötészeti játszóház, kerttervezési és -fenntartási tanácsok várják a közönséget. A virágköltemények mellett cserepes dísznövények és a szükséges kellékek is megvásárolhatók a vásár 15 ezer m²-én a műtrágyáktól, növényvédő szerektől a kertészeti gépekig. A jól ismert és szeretett növényfajtákon kívül az igazi különlegességek is egyenesen a termesztőktől vásárolhatók meg, egy-egy jó tanáccsal, gondozási tippel kiegészítve.

A kiállítás közönségnapjain ingyenes BKV-járatokat indítanak a Móricz Zsigmond körtérről és Nyugati pályaudvarról a rendezvény helyszínére.

Időpont: 2009. szeptember 18–20., 9.00–18.00
Helyszín: Szigetszentmiklós, Flora Hungaria Virágcsarnok
Belépőjegy: 1250 Ft
Bővebben: www.hortushungaricus.hu »

Főszezon ’09
Belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze –

Immár hagyomány, hogy nem telhet el úgy az ősz első hónapja, hogy a WestEnd City Center Millennium tetőkertjén ne mutatkozna be Magyarország sokszínű turisztikai kínálata. A III. Főszezon belföldi turisztikai kiállítás ismét remek családi programokkal és kihagyhatatlan akciókkal csalogatja a közönséget szeptember 18–20. között.

A kiállítás főszereplője természetesen Magyarország, csodálatos tájaival, városaival, falvaival, turisztikai látnivalóival – a rendezvényen valamennyi turisztikai régió képviselteti magát. A kiállítók idén is számtalan kihagyhatatlan akcióval készülnek a rendezvényre, így akár 50 százalékos árkedvezménnyel is foglalhatunk szállást az őszi–téli hónapokra, sőt akár tavaszra is. A kínálatban mindenki megtalálja majd az igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelő lehetőséget a négy-öt csillagos szállodáktól a vidéki szálláshelyekig.

A 10 legjobb program hétvégére

 

A kiállítás három napjára valóra válik a szlogen: „Falu a város felett.” A szokásos standok helyett csinos faházak idézik fel a vidék hangulatát, s külön „utcában” mutatkoznak be a falusi vendéglátók és a kézműves élelmiszer-termelők az ország minden tájáról. A kulturális turizmus évében a rendezvény díszvendége nem is lehet más, mint Pécs és az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat.

A színpadokon mindhárom nap sport- és táncbemutatók, táncház és népzenei koncertek, hagyományőrző együttesek szórakoztatják a látogatókat, a kisebbeknek az ÖkoTér lelkes csapata tart érdekes, környezettudatos szemléletre oktató játékos foglalkozásokat.

A kiállításra a belépés ingyenes!

Időpont: 2009. szeptember 18–20.
Helyszín: Budapest, Westend City Center, Millenium tetőkert
Bővebben: www.foszezon.hu »

Kulturális Örökség Napjai

Természetesen idén sem marad el az Európa-szerte népszerű Kulturális Örökség Napjai hétvége, melyet hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendeznek meg. Az esemény során országszerte sok száz épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, olyanoké is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak.

De nemcsak itthon, hanem a környező országokban is rengeteg érdekes program vár minket. Számos templom, kastély, műemléki feltárás, tájház, múzeum, középület tárja ki kapuit – nem csak és kizárólag – az építészet iránt érdeklődők előtt, ráadásul a két nap alatt minden látnivalót ingyenesen tekinthetünk meg.

Püspöki Palota, Székesfehérvár
Püspöki palota, Székesfehérvár

 

Központi téma 2009-ben: „szakrális terek” (templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák, kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáró helyek).

A budapesti és vidéki programok száma végtelen, érdemes az esemény honlapján tájékozódni.

Budapesti programok »
Vidéki programok »

Időpont: 2009. szeptember 19–20.
Bővebb információ: www.oroksegnapok.hu »

Moziünnep

Szeptember 17–20. között, négy napon át több mint 200 filmet nézhetünk meg kedvezményes jegyáron, melyek közül idén is lesz számos premier előtti alkotás és magyar film is.

Olyan nagy nyári filmeket pótolhatunk majd be, mint a Jégkorszak 3. A dinók hajnala, a Harry Potter és a Félvér Herceg, a Görögbe fogadva, a G-Force Rágcsávók, a Két szerető című romantikus dráma, mely Joaquin Phoenix utolsó mozifilmes szereplése, vagy Tarantino új filmje, a Becstelen brigantyk, Brad Pitt-tel a főszerepben. Idén olyan filmek is visszakerülnek a vászonra, mint a Gettómilliomos, a Mamma Mia!, a Valami Amerika 2., a Made in Hungaria, a Star Trek vagy A felolvasó.

Premier előtt fut majd Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Megtört ölelések, Penélope Cruz főszereplésével, Keanu Reevesszel, Winona Ryderrel, Julianne Moore-ral és Monica Belluccival a Pippa Lee négy élete című lélektani dráma, a Családban marad című izlandi film, de olyan produkciókat is megtekinthet majd a közönség, mint A csúf igazság csábító vígjáték vagy a romantikus orosz dráma, az Admirális.

Penélope Cruz
Penélope Cruz

 

A Moziünnep idén is több magyar filmet mutat be. A közönség megnézheti például Tóth Barnabás alkotását, a Rózsaszín sajtot is. Természetesen a vetítések mellett idén is lesznek közönségtalálkozók, „felkonf”-ok és sztárjegyszedők, és számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot.

Időpont: 2009. szeptember 17–20.
További részletek: www.moziunnep.hu »

 A Magyar Vidék Napja
Vidékfejlesztési rendezvény –

Immár második alkalommal rendezik meg a budapesti Városligetben a Magyar Vidék Napja vidékfejlesztési rendezvényt. Szeptember 18-án, Budapesten az érdeklődők megismerkedhetnek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP), az Európai Unió LEADER-elvének megvalósulásával, a LEADER Helyi Akciócsoportokkal, a térségek turisztikai kínálatával, hagyományaikkal, művészetükkel és nem utolsósorban az ott élő emberekkel. Az ÚMVP aktuális intézkedéseinek bemutatása, szakmai rendezvények és előadások mellett helyi termelők, iparosok és termékeik bemutatkozására is sor kerül. Parasztolimpia, állatsimogató, neves fellépők várják a látogatókat, a magyar vidék szépségei iránt érdeklődőket.

A 10 legjobb program hétvégére

 

Helyszín: Vajdahunyadvár épületegyüttese – Budapest, Városliget
Időpont: 2009. szeptember 18.
Bővebben: www.umvp.eu »

 

 További programok


Növényünnep az Állatkertben

Ezen a héten növényünnepet tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programok egész héten várják az érdeklődőket, a legtöbb látnivaló azonban hétvégén lesz.

Egyhetes növényünnepet tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hétfőn megkezdődött, és egészen vasárnapig tartó programsorozat keretében pozsgás és szukkulens növények bemutatójával, kaktuszvásárral, kertészeti szaktanácsadással, csuhébábkészítéssel és más kézműves-foglalkozásokkal, játékos vetélkedőkkel várják az apróbb és nagyobb növénybarátokat. Külön sátrat állított fel a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna–Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület. A fenti programokhoz szombaton és vasárnap továbbiak társulnak: bemutatkoznak a hazai arborétumok és botanikus kertek, a gyermekeket mesesarok és arcfestő program várja, de lesz „zöldségőrület” is. Aki pedig az angoltudását szeretné kicsit csiszolgatni, „növényes” nyelvórán is részt vehet. A növényünnep programjai naponta 9-től 16 óráig tartanak.

Az 1866-ban megnyitott Fővárosi Állat- és Növénykertben már a XIX. században is komoly kertészeti-botanikai munka folyt, az állatkerti funkciók mellé azonban csak 1912-ben társult a növénykerti szerep. Különösen érdekes és értékes a kert dendrológiai, vagyis fás szárú növényekből álló gyűjteménye, de jelentős a Japánkert, a Nemzeti Bonszai Gyűjtemény, a Pálmaház, illetve a mediterrán liget növényállománya is.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert
Időpont: 2009. szeptember 14–20.
Bővebben: www.zoobudapest.com »

Szekszárdi Szüreti Napok

A szekszárdi rendezvényen a szőlészeti hagyományok bemutatása és a szüreti felvonulás mellett folklórműsorok, borudvari vigasságok, koncertek, kézműves-kirakodóvásár is színesítik a programokat. A megyeháza előtti parkolóban az ízek utcája, a múzeum sarkától a Garay-gimnáziumig vidámpark, a Liszt Ferenc téren autókiállítás, a Garay tér–Béla király tér–Bezerédj u. területein ipar- és népművészeti kirakodóvásár várja a látogatókat.

Szeptember 17-én, csütörtökön a Borudvar szélesre tárja kapuját, este Edda-koncert várja a nagyérdeműt. Szeptember 18-án a Bartina Néptáncegyüttes és Bartók Béla Férfikar fellépését követően, 20-án All Stars- és Rúzsa Magdi-koncert lesz.

Időpont: 2009. szeptember 17–20.
Helyszín: Szekszárd
Bővebben: www.szekszardiszuretinapok.hu »

Nemzetközi Sütőtökfesztivál

Nagydobos község minden év szeptemberének harmadik vasárnapján Nemzetközi Sütőtökfesztivált rendez. A nagydobosi tök a XX. század első harmadában világhírt vívott ki magának, öregbítve a kistelepülés jó hírnevét. A régi rang helyreállításáért, a sütőtök termesztésének növeléséért, a piaci háttér biztosításáért rendezik meg évente ezt a fesztivált, na meg azért is, hogy a település lakói falunap keretében egy kicsit kikapcsolódhassanak.

A 10 legjobb program hétvégére

 

Nem maradhat el a legnagyobb tök és a legigazibb nagydobosi sütőtök versenye, de lesznek kulturális műsorok, sütőtökből készült, valamint hagyományos népi ételek kóstolója, fogathajtó-bemutató, különféle agrártermékek bemutatása, nagydobosiak világtalálkozója és tökfejedelem-választás.

Időpont: 2009. szeptember 19–20.
Helyszín: Nagydobos
Bővebben: www.nagydobos.hu »

X. Fehér-tó Napja

Szeptember 19-én, szombaton kerül megrendezésre a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Fehér-tó részterületén a X. Fehér-tó Napja. A jubileumi rendezvény napján díjmentes szakvezetéssel látogathatjuk meg a védett területet, megfigyelhetjük a régi magyar háziállatfajokat, a gyerekek pedig játékos természetismereti vetélkedőn és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt. A szakmai programot számos kulturális műsor, valamint étkezési lehetőség egészíti ki.

Időpont: 2009. szeptember 19.
Helyszín: Körös–Maros Nemzeti Park, Kardoskút
Bővebben: www.kmnp.hu »


Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád

Bőszénfán idén is megrendezik a mára már hagyományosnak mondható Tüzes Lecsó Főzőkavalkádot. Az egyik, nemzetközileg is legismertebb és talán legegyszerűbb magyar étel, a lecsó készítésében szinte mindenki jártasnak érzi magát, így aztán „bográcsmágusok” mérettetnek meg itt e napon, hogy eldőlhessen, idén ki a legjobb.

Időpont: 2009. szeptember 19.
Helyszín: Bőszénfa
Bővebben: www.boszenfa.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top