nlc.hu
Szabadidő
Thai Gasztronómiai Hét Budapesten

Thai Gasztronómiai Hét Budapesten

Hófehér homokkal borított tengerpartok, a kristálytiszta óceán vize, apró kis szigetek, egzotikus növény és állatvilág, fantasztikus szórakozási lehetőségek, bámulatos építmények... Ilyen és más, szebbnél-szebb dolgok jutnak eszünkbe, ha Thaiföldre gondolunk. De nem csak ezeket érdemes megcsodálnunk. Érdemes a thai konyhaművészetet is felfedeznünk!
Thai Gasztronómiai Hét

Helyszín:

Sofitel Budapest Chain Bridge
Időpont: 2009. szeptember 23-27.

Szeptember 23. és 27. között a Thai Nagykövetség szervezésében a Sofitel Budapest éttermében, a Paris Budapest Restaurant étteremben egy teljes héten át Thaiföldé lesz a főszerep. A Thai Hét menüjének fogásait két thai mesterszakács, Chayanit Prampate és Chutimonporn Tubtimkhew készíti el, akik eredeti thai receptek alapján készült ételekkel kedveskednek vendégeinknek. Érdemes megkóstolni a thai gasztronómia legízletesebb fogásait!

Röviden a thai konyháról:

A thai konyha öt alapvető fűszerezésről ismert, ezek pedig a fűszeres, savanyú, édes, sós és keserű ízek. Más szemlélet szerint az ételek az ország négy fő terültével vannak összhangban: északi, északkeleti, középső és déli. Nem számít, melyik besorolást követjük, a thai ételek számos nyugati országban igen népszerűek. A rizs a thai konyha állandó alkotóeleme – a kitűnő, édes illatú jázmin rizs a thai történelemmel egyidős. Emellett a tészták is népszerűek, de ezeket általában egytálételként fogyasztják.

Thai Gasztronómiai Hét Budapesten

Ételeiket gazdag, ízes fűszerekkel még pikánsabbá varázsolják – ez szárított chili darabkáktól kezdve a rizsecetben érlelt chili borson keresztül a fűszeres chili szószig minden lehet. Az alapanyag, ami Thaiföld összes régiójának majdnem minden ételében megtalálható, a nam pla, egy nagyon aromás és karakteres ízű halszósz, de a rákszósz és a sós darált rák is széles körben elterjedtek. A középső és déli területeken olyan fűszerleveleket használnak, melyek csak nagyon ritkán találhatóak meg nyugaton, mint például a kaffir lime levél, az indiai tamarindusfa gyökere, a pálma- és kókuszcukor, a lime leve, vagy a kókusztej.

Ízelítő a menüből:

Szerda
Khao-hom- ma-li (Párolt Thai Hommali rizs)
Tom-yum koong (Édes-savanyú garnélarák leves)
Kaeng Keow-wan Kai (Csirke zöldcurry)
Tod-mun Koong (Fűszeres garnélarák torta)
Yum-nue-yang (Marhahús saláta)
Phad Pak-ruam (Sült zöldségek)
Kluay-buad-chee (Banán kókusztejben)
Gyümölcsök

Csütörtök
Khao-hom- ma-li (Párolt Thai Hommali rizs)
Kaeng Jud Tang-gha Sod-sai (Töltött uborka levesben)
Kuay-teow Phad thai (Thai Stir-Fried tészta)
Pa-nang Nue (Marhahús Panang Curry)
Som-tum carrot (Fűszeres sárgarépa saláta)
Pla-sam-rod (Ízletes hal)
Sa-ku-peag-khao-phod (Kukorica & sago)
Gyümölcsök

Péntek
Khao-hom- ma-li (Párolt Thai Hommali rizs)
Kaeng Jud Wun-sen (Tiszta cérnametélt-leves)
Kaeng mus-sa-man nue (Marhahús massaman curry)
Yum Yai (Thai saláta)
Koong Tod Kra-tiam Prik-thai (Sült garnélarák fokhagymával és borssal)
Kai-phad-med-ma-muang-him-ma-pan (Sült csirke kesudióval)
Tub-tim-krob (Vízigesztenye szirupban)
Gyümölcsök

www.parisbudapestcafe.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top