Szabadidő

Mit csináljunk októberben? A legjobb programok

Októberben elsősorban a kultúra kap főszerepet, de azért a gasztronómia szerelmesei és a zenerajongók is kivehetik a részüket a jóból. Íme a legtutibb programok októberre!

 Falk Art Fórum

A belvárosi Falk Miksa utca és a környező utcákból álló művészeti negyed szombaton ismét a művészetkedvelő gyalogosoké lesz. A hagyományoknak megfelelően továbbra is az utca teljes hosszában (a Kossuth Lajos tértől a Szent István körútig) kitelepülnek a környék régiségkereskedői, kortárs képzőművészettel foglalkozó galériái, és délután kettőtől este tíz óráig színes kavalkáddal, kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Az eddigi hagyományoknak megfelelően most is lesznek tűzzsonglőrök, koncertek, tárlatvezetések, finom falatok, és hogy a megfáradt vendégek kipihenhessék magukat, számos, ismert képzőművész által festett pad áll rendelkezésre.

Mit csináljunk októberben? A legjobb programok

 
Időpont: 2009. október 3., szombat, 14.00–20.00
Helyszín: Budapest, Falk Miksa utca
Részletes program: www.falkart.hu »

 Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál

A főváros legimpozánsabb helyszíne, a budai várnegyed ad otthont a harmadik Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak, ahol nemcsak pálinka- és kolbászkülönlegességek, de remek zenei programok is várják a látogatókat. 

A rendezvény a legjobb pálinkafőzőknek és kolbászkészítőknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, ráadásul ezen a fesztiválon kerülnek először a fogyasztók elé az idei termésből készült pálinkák. Idén igazi kuriózummal lepik meg a vendégeket: egy egyedülálló pálinkaszökőkúttal (a Halászó Fiú tava ezúttal pálinkával lesz tele), amelyből természetesen kóstolót is kaphatunk.

A gasztronómiai élmények mellett a zene sem lesz elhanyagolható. A magyar folk- és dzsesszélet jeles képviselői mellett a világhírű Lajkó Félix húzza a talpalávalót a varázslatos helyszínen.

Mit csináljunk októberben? A legjobb programok

 

Napi belépő: 1900 Ft, mely egy 500 Ft értékű kóstolójegyet és egy pálinkáspoharat tartalmaz.
Bérlet: 3300 Ft, amely egy 500 Ft értékű kóstolójegyet és egy pálinkáspoharat tartalmaz.

Ízelítő a koncertekből:
2009. október 8., csütörtök, 20.30: Lajkó Félix (nagyszínpad)
2009. október 11., vasárnap, 20.30: Pál Utcai Fiúk Akusztik (nagyszínpad)
2009. október 8., csütörtök, 20.30: HS7 Tábortűz version (kisszínpad)
2009. október 10., szombat, 20.00: Takáts Eszter (kisszínpad)

Időpont: 2009. október 8–11.
Helyszín: Budapest, budai Vár, Savoyai terasz és Halászó Fiú-terasz
További információ: www.palinkaeskolbasz.hu »

 Design Hét Budapest 2009

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest című eseménysorozatot 2009. október 2. és 11. között, ezúttal a kreatív energiák tematika köré szerveződve. A rendezvény ismét a főváros egész területén zajlik majd, a nagy múzeumoktól kezdve az apró műhelyekig, a közterektől a különféle szubkultúrák kedvelt helyszíneiig. Több mint 60 különböző rendezvény, kiállítás, divatbemutató, előadás és workshop során ismerhetjük meg a hazai és nemzetközi formatervezés újdonságait, eredményeit. Most sem maradhat el a Magyar Formatervezési Díj kiállítás, de lesz WAMP (Wasárnapi Művészpiac), és speciális Pecha-Kucha Night, no meg persze számos divatbemutató is.

A Design Hét Budapest nyitórendezvénye a Design Terminál Versenyben című kiállítása, amely a magyar tervezők közreműködésével létrejött, a nemzetközi színtéren sikeresen helytálló termékeket vonultatja fel.

Mit csináljunk októberben? A legjobb programok

 

A rangos, nemzetközi vonatkozású dizájnprogramban hangsúlyos szerepet kap a finn és a dán formatervezés. Az idei Design Hét Budapest sztárvendége a finn Harri Koskinen lesz, s mind az Iparművészeti Múzeumban, mind a Néprajzi Múzeumban finn tárlatok és tematikus kísérőrendezvények várják a nagyérdeműt.

Időpont: 2009. október 2–11.
Részletes program, további információ: www.designhet.hu »

 Budapesti Őszi Fesztivál

Az idén 18. alkalommal megrendezendő Budapesti Őszi Fesztivált Európa legrangosabb kortárs művészeti fesztiváljai közé sorolják, nem minden ok nélkül: a rendezvény több helyszínen, színházi előadások, performance-ok, zenei programok és kiállítások közvetítésével próbálja bemutatni a magyar kortárs kultúrát Budapesten. A fesztivál célja, hogy megismertesse a közönséggel napjaink és az elmúlt évtized jelentős progresszív alkotóit és művészeti eredményeit – minden művészeti ágban.

Bár az Európa jelentős kortárs művészeti fesztiváljaival való együttműködésnek köszönhetően most már világviszonylatban is jelentős produkciók igazítják ősbemutatójukat a BOF idejére, vagy teszik turnéjuk egyik első állomásává az őszi fesztivált, azért a fesztivál hangsúlyosan törekszik a kevés lehetőséggel rendelkező, fiatal alkotóművészek bemutatására, valamint a különböző műfajok közti kommunikáció beindítására, katalizálására.

Időpont: 2009. október 9–18.
Helyszín: több helyszín
További információ: www.bof.hu »

 Múzeumok Őszi Fesztiválja

Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját október 1. és november 15. között. Az ország összes régiójából a múzeumok többtucatnyi programmal készülnek a negyedik alkalommal megrendezendő eseményre: míg négy évvel ezelőtt 50-féle program közül válogathattunk, idén országszerte már 160 múzeum közel 800 programja várja az érdeklődőket. 

 
Időpont: 2009. október 1. – november 15.
További információ: www.muzeumokmindenkinek.hu »

 A hónap koncertje: ZZ Top – Double Down Live turné

Már csak néhány nap, és minden idők egyik leghatásosabban dizájnolt rockcsapata Budapestre érkezik. A hosszú szakáll, a napszemüveg és a motorosszerelés azok számára is egyből beazonosíthatóvá teszi a formációt, akik még képen sem láttak Harley Davidsont. Az elmúlt évtizedek egyik legegyedibb blues-rock bandája, a ZZ Top október 15-én végre Budapesten koncertezik. 

A zenekar idén megjelenő albuma negyvenévnyi tapasztalatot felhalmozva visszalép a hetvenes évek ZZ Top-hangzásához, de a frissességre garancia a 2009-ben Amerikát és Európát is turnéjával behálózó blues-rock trió hihetetlen lendülete, mely október 15-én a Papp László Budapest Sportarénát is megperdíti.

Mit csináljunk októberben? A legjobb programok

 

Időpont: 2009. október 15., 19.30.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Bővebb információ: www.showtimebudapest.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top