Szabadidő

Országos örömzenélés a Zene Világnapján

Ismert zenészekkel és amatőr előadókkal is találkozhatnak azok, akik október 1-jén Budapest utcáin sétálnak.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Zenei Nemzetközi Tanácsa alapította 1975-ben, a hegedűművész ötlete alapján: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája szó szerint veszi a neves zenész felszólítását, ezért október elsején mindenkit arra hív, hogy fakadjon dalra, csapjon a húrok közé, zenéljen egy kicsit. Bárki jelentkezhet: szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok is megmutathatják, mit tudnak és bármilyen zenei stílust szívesen látnak – illetve hallgatnak – a szervezők. A lényeg, hogy szokatlan helyen történjen mindez, és minél többen lássák – forgalmas utcán, vendéglátóhelyen, közintézményben, vagy munkahelyen.

Az október 1-jei előadás videó-dokumentációját a youtube-ra lehet azután feltölteni. A youtube-linket a www.azenevilagnapja.org oldalon keresztül juttathatja el bárki a szervezőknek, és jelentkezni is ezen a honlapon lehet. Az idén két különleges kategóriában is indulhatnak a vállalkozó kedvűek: „Játssz át!”Játssz Haydn Papát mottóval a Haydn Év 2009-hez kapcsolódóan a nagy bécsi mester valamelyik művének előadásával. A legötletesebb, legérdekesebb előadásokat nyereményekkel díjazza a zsűri: a lelkes résztvevők MP3 zenelejátszókat, stúdióidőt, értékes hangszereket, utalványokat, belépőjegyeket, kottákat és CD-ket nyerhetnek. címen crossover – azaz a különböző zenei stílusokat ötvöző, azokon átívelő – produkciókkal, illetve a

Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd számos forgalmas budapesti helyszínen. A Zene Világnapját 11 órakor a 2009-es Világnap arca, Szalóki Ági „énekli be” az Opera előtt, aki utána több iskolába és szociális intézménybe is ellátogat, és ott rövid koncerteket ad. A Nyugati téren estig tart az örömzenélés. Délben Lajkó Félix kezdi a sort, őt a Qiumby követi. A Filharmóniai Társaság Zenekar öt koncertet is ad majd városszerte, különböző köztereken, míg 16 órakor a Blaha Lujza téri aluljáróban az Új Generáció Zenekar ismétli meg tavalyi elsöprő sikerű utcai fellépését, de minden arra járó érdeklődő zeneszót hallhat a Batthány és a Vörösmarty téren is. A koncertek pontos helye és ideje a www.azenevilagnapja.org honlapon található.

Trio LaKriA
Trio LaKriA

 

Este 19.30-kor a Müpa nyitja meg kapuit a zenerajongók előtt, akik – szintén a „Hallgass át” mottó jegyében – különböző zenei stílusok találkozásának lehetnek szem-, és fültanúi. A bicentenáriumi Haydn-crossover koncerten fellép majd a komolyzenét játszó Trio LaKriA és az Accord Quartet, a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon megszólaltató Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes, vagy a kortárs jazz olyan nagyságai, mint a Lantos Zoltán Mirrorworld együttes és Dés László. A koncert végén a közönség együtt is zenélhet majd a világhírű előadókkal, hogy mindenki számára aktív zenei élménnyel végződhessen a Zene Világnapja.

A Zene Világnapja nagyköveteinek tervezett programja 2009. október 1-jén

Szalóki Ági tervezett programja
10.00-10.30 Fővárosi Gyakorló Óvoda, Városliget Fasor
11.00-11.30 Opera előtt (Megnyitó)
12.40-13.10 Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona
14.00-15.00 Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium

Opera
11.00-11.30 A Zene Világnapja MEGNYITÓJA (Szalóki Ági, BFTZ kamarazenekara, beszédek)

Nyugati tér
12:00-13:00 Lajkó Félix
13:00-14:00 QUIMBY
14:00-14:30 Budapesti Operettszínház
15:00-15:30 DRUMS ütőegyüttes
16:00-16:45 Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO)
17:00-17:30 Fellegini Klezmergipsy Band
18:00A kutya vacsorája (Varga Líviusz/Quimby zenekara)

Blaha Lujza tér
16:00 Új Generáció Zenekar
17:00 Lajkó Félix

Batthány tér
17.45-19.00 Szárma Tamburazenekar

Vörösmarty tér
16.00-16.45 Corvinus Saxofon Quartet
17.00-18.00 Győri Noémi és Madaras Gergely – fuvola

zene.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top