Szabadidő

Meghökkentő és vicces fesztivál Budapesten

Színes betonkeverők a belváros szívében, kanapé-építés és élő galéria az utcán, hangosan gondolkodó bevándorlók és barlangban daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces.

PLACCC 2009 - Művészet máshogy, máshol. Budapest 2.0A tavaly őszi siker után a Placcc Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet. Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat. Budapest 2.0

A PLACCC Fesztivál 2008-ban indult útjára, hogy népszerűsítse a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. Ennek köszönhetően idén egy kivétellel magyar produkciókat láthat a közönség Budapesten. Az alkotók a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat, és több oldalról járják körül az otthon fogalmát.

Ízelítő a programokból:

Space (NL): The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk)

Az Amszterdamban működő SPACE kollektíva új produkciót mutat be a Placcc Fesztiválon. A magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo dokumentum-színháza a nemzeti identitás kérdését járja körül, és társadalmi problémákat tesz személyessé. Petra ismeretlen járókelők véleményét kéri ki arról, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. Az előadás közönsége a provokatív utcai beszélgetéseket élőben a magasból, egy szálloda üvegablakán át, valamint a színésznőre erősített kamera segítségével monitorokon és fülhallgatókon keresztül követheti nyomon. A Space kollektíva pár éve a Holland Cunami című előadással vált ismertté Magyarországon.

Hotel Mercure Budapest Korona, Bridge Bar – 1053 Budapest, Kecskeméti u. 14.
Premier: október 2. 19.30
További előadások: október 3-6. 17.00, 19.30
Magyar nyelven. Előadások angol szinkrontolmácsolással: október 3. és 4. 19.30
Jegyek kaphatók: a Vista Központi irodájában (1061 Bp., Andrássy út 1.), az InterTicket irodáiban, valamint az interneten, www.jegy.hu és www.placcc.hu


Soharóza Kórus /Göttinger Pál / Halas Dóra: Mindenütt jó

Göttinger Pál színházi rendező és a Halas Dóra vezette Soharóza Kórus különleges helyszínen, a Szemlőhegyi-barlangban mutat be rendhagyó produkciót a Placcc Fesztivál felkérésére. A kísérleti kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. A fiatal rendező – aki maga is húsz éve énekel – színészt lát a kóristákban, akik ezúttal átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát. A közönség a gyönyörűen megvilágított cseppkövek sétálva válik a produkció részéve. A Soharóza tagjainak egy része szerepelt a Göttinger-féle Cupido és a Halál című operaelőadásban, valamint olyan színházi alkotókkal dolgozott együtt, mint Bodó Viktor (Szputnyik) és Schilling Árpád (Krétakör).

Magyar nyelven, angol szinopszissal
Szemlőhegyi-barlang 1025 Budapest Pusztaszeri út 35.
Premier: október 5. 19.00
További előadások: október 5. 20.30, október 6-10. 19.00 és 20.30
Jegyek kaphatók: a Vista Központi irodájában (1061 Bp., Andrássy út 1.), az InterTicket irodáiban, valamint az interneten, www.jegy.hu és www.placcc.hu


Téreltérítés Munkacsoport: Belvárosi Szmogreduktor

Napjainkban a hagyományos városi ökoszisztéma légköri egyensúlya a közlekedés emissziós terhelésének hatására drasztikusan felborult. A klimatikus krízis miatt pusztulnak a városi struktúrák és lassan eltűnnek az utcai járőkelők. A Téreltérítés Munkacsoport fiatal kutatói és aktivistái a városi élettereket akarják megmenteni a Biokatalizációs Szmogreduktorral. A kísérleti állomás a Blaha Lujza téri levegőszennyeződést csökkenti, és hatása azonnal érezhető. A könnyűszerkezetes kupolában működő berendezés eredeti, őshonos balatoni algamassza segítségével alakítja át a szennyező vegyületeket és szénhidrogéneket vízzé és oxigénné. A különleges élőlény az algaszaporítóban fejti ki jótékony hatását. A Blaha Lujza téren dokumentumfilm mutatja be, hogyan fejtik le kézzel az algát a Balaton vízfelszínéről, és hogyan vizsgálják be a laboratóriumban. Paradox módon a roppantul összetett működésű, modern városok lakóinak megmentője az egyik legegyszerűbb felépítésű, igénytelen élőlény lehet.

október 7-11.
Blaha Lujza tér, a szökőkutaknál
Egész nap látogatható. Ingyenes program.

PLACCC 2009 - Művészet máshogy, máshol. Budapest 2.0

Részletek: www.placcc.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top