Szabadidő

Mozitipp gyerekeknek: Derült égből fasírt

Hamburger, palacsinta, hot dog, spagetti, fasírt, fagylalt. Nem a konyhából, hanem az égből! De tényleg ez a világ legnagyobb találmánya? Étvágygerjesztő mozi minden korosztálynak.

Leporolt, régi történet

1978-ban jelent meg Ron Barrett meséje, a Cloudy With a Chance of Meatballs, amelyet Judi Barrett illusztrált. Tehát a történet nem új, azonban színes, szagos, IMAX 3D-s változatával rukkolt elő a Sony Pictures Animation. Lehetne arról vitatkozni, hogy a harmincéves illusztráció vagy a filmvászonra került animáció a művészibb. Az biztos, hogy a könyv illusztrációja karakteresebb, a film viszont a legújabb technikával készült, a mostani ideáloknak megfelelően: a nők karcsúak, a zsenik jóképűek, a kapzsi polgármesterek Elvis-frizurát viselnek, és minden bájosan tökéletes, még a tökéletlenség is. Az alkotók ugyanis nem tettek mást, mint felcsapták a klisédobozt, és összeraktak egy jól eladható, látványos iparosmunkát. Érték ez is. A film „működik”. Szórakoztató, kellemes, remek családi mozi.

Mozitipp: Derült égből fasírt

 

Kincs a felszín alatt

Bár a Derült égből fasírt ízig-vérig mesefilm, nem nélkülözi a fogyasztói társadalomnak mutatott görbe tükröt. Hiába, a XXI. században nem a királyságot veszélyeztető gonosz mostohák a legfőbb ellenségek, hanem a fogyasztói társadalom túlkapásai. Miközben egy ifjú és meg nem értett tudós óriás találmányának kálváriája zajlik, ott a társadalomkritika, miszerint zabálásból áll az életünk, nem ismerjük a mértéket, és majd elborít minket a szemét. Azonban ez senkinek se vegye el a kedvét a mozizástól, mert a film kedvesen oktat, de elsődleges célja a szórakoztatás, és ezt remekül teljesíti, az égből potyogó harapnivalók pedig olyan étvágyat csinálnak, hogy az anyukák már a kaja gondolatától hízásnak indulnak, a gyerekek meg a film után némi hamburgerre, hot dogra, húsgombócos spagettire és pizzára vágynak majd, meg fagyira és rengeteg cukorkára.

Mozitipp: Derült égből fasírt

 

15 perc hírnév

A film első kockái: Dexter-utánérzés. Adott egy fiú, aki szemüveges, és minden vágya, hogy híres professzor legyen, azonban találmányait senki sem értékeli igazán. Aztán a fiú felnő, és ahelyett, hogy apja csali- és horgászboltjában dolgozna, furcsábbnál furcsább találmányokat szabadít az emberiségre. Világhírt nem a szárnyas patkányokkal, hanem a kajafelhőt gyártó gépével szerez. Reggel ham and eggs hullik az égből, ebédre steak, desszertek, fánk. A városka lakóinak nem kell mást tenniük, csak kívánniuk, és kitartaniuk a tányért. A kaja az égből hullik. A felesleg meg megy a szemétbe. De ahogy már ilyesfajta kísérleteknél lenni szokott, a galiba elmaradhatatlan. A kajagyártó gépezet megzavarodik. Mennyei manna helyett ételtornádókat jósol a meteorológus, aki nem mellesleg gyönyörű, okos nőci és riporter, ráadásul az önjelölt zseni titkos szerelme. Nincs más hátra, meg kell menteni a világot.

Mozitipp: Derült égből fasírt

 

Korodat mutatja, mennyire aggódsz a „mesefilmek” akciójeleneteinél

Katasztrófafilmeket megszégyenítő események peregnek, felnőtt és gyerek egyaránt csendben nézi. A gyerek azért, mert végre valami izgalmas történik, kit érdekel, hogy Piroska hogyan sétál az erdőben, vagy Hamupipőke hogyan válogatja a lencsét, itt végre megelevenedő sült csirkéket és súlyos allergiát kiváltó mogyorótüskéket láthat. A szülők pedig azt a pontot próbálják eltalálni, amikor a „borzalmas” események közepette el kell takarniuk zsenge csemetéjük szemét, de végül nem tesznek semmit, mert a gyerek jobban bírja a gyűrődést, mint ők maguk. Sőt, az érzelmi tetőpontnál saját szemüket törölgetik, a gyerek meg hangosan szürcsöl egyet a műanyag pohárból. Végül mindenki elégedetten távozik, és arról beszélnek, ki mit fog enni a gyorsétteremben.

Eredeti cím: Cloudy With a Chance of Meatballs
Rendezte: Phil Lord, Chris Miller
Magyarországon forgalmazza: InterCom

Mozibemutató: 2009. szeptember 24.
Hivatalos honlap »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top