Szabadidő

Ki ma a világon a legboldogabb?

Mi kell a boldog élethez? Mi boldogítja az embereket úgy általában? Különleges és ínycsiklandó étkek, hozzá való bódítóan finom borokkal? Egzotikus utazás egy távoli szigetre, és naplemente a tengerparton? Kitartó szerelem, vagy éppen egyéjszakás szenvedély?

A boldog zarándokA nagyvilágot jól ismerő amerikai újságíró (leggyakrabban külföldi tudósítóként) érett fejjel nagy fába vágta a fejszéjét: elhatározta, hogy utána jár a boldogság földrajzi megoszlásának. (A mű eredeti címe ugyanis The Geography of Bliss.) Akit ez a közlés megrémítene, sietek kijelenteni: nem valami száraz tudományos okfejtésről esik benne szó. Annak ellenére sem, hogy érezhetően, sőt tételesen is támaszkodik ilyen vonatkozású politikai, pszichológiai, szociológiai kutatásokra. Közöttük szívesen hivatkozik a személyesen is meginterjúvolt holland Ruut Veenhoven-re, de olyan magyarokra is, mint például Csíkszentmihályi Mihály. Egyáltalán, amerikai létére messzemenően tájékozott a világ dolgairól, és fő jellemvonásai közé tartozik a megismerésre ösztönző személyes kíváncsiság.

Ezért ered neki a nagyvilágnak, és tíz – magát boldognak, vagy boldogtalannak tekintő – országban beszerzett tapasztalatai tükrében elmélkedik a boldogság fogalmáról, elérhetőségéről, az emberi létben betöltött időtlen szerepéről. Mindezt roppant szellemes módon, jól meg- vagy kiválasztott riportalanyok segítségével, sokszor bizarr helyszíneken és körülmények között. Hitelessé leginkább személyessége miatt válik, ami azt jelenti, hogy alkalomadtán maga is részt vesz a dolgok menetében. Így például decemberben, a teljes napi sötétség idején keresi a világelső izlandi boldogság forrását, vagy albérlőként él egy ideig egy moldáviai „boldogtalan” orosz özvegyasszonynál, illetve Indiában egy elvont életművésznél. Sőt, még a Hollandiában büntetlenül fogyasztható „könnyű” drogot is kipróbálja. Megállapításaival ugyan lehet vitatkozni, de korrekt tényfeltáró ambícióival kevésbé. Hiszen a boldogság szubjektív állapot is, kinek-kinek a boldogsága, tehát nehezen, vagy egyáltalán nem számszerűsíthető, annak ellenére, hogy többen is megpróbálkoztak vele. Levont következtetései azonban illessék csak azokat, akik veszik a fáradságot, és végig követik Eric Weiner zarándoklatának boldogságkereső útvesztőit.

Szerző: Eric Weiner
A könyv címe: A boldog zarándok
Fordította: Balázs Laura
A könyv ára: 3499 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó Budapest, 2009
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top