Szabadidő

Bécs, bor és dizájn – 3 ok, amiért érdemes Bécsbe látogatni

Bécs ősszel a bor és a dizájn bűvöletében él. Ausztria fővárosa október 1-jétől november 30-ig "Bécs, bor és dizájn" címmel csábítja az érdeklődőket.
Bécsi dizájnhét

A kreatív szellemiség már régóta otthon érzi magát az Európa szívében található városban. A különböző népcsoportok és kultúrák keveredése termékeny talajt teremtett a művészetekhez és az alkotáshoz. A dizájn iránt érdeklődő vendégeket számtalan felfedeznivaló várja a városban: a kínálat a cipőkészítőtől a porcelánig, a bútoroktól a grafikákig, az ékszerektől az építészetig terjed. A két októberi dizájnrendezvény, a bécsi dizájnhét és a Blickfang dizájnvásár az Iparművészeti Múzeumban a rendezvénynaptár kiemelkedő fénypontjának számít.

Fotó: Wittmann Fischka
Fotó: Wittmann Fischka

A bécsi dizájnhét keretében csodálhatják meg az érdeklődők a termék-, bútor- és ipari dizájn legújabb alkotásait. A kínálat a történelmitől a kortárs alkotásig, a dizájngalériáktól a múzeumokig, az osztráktól a nemzetközi dizájnig terjed. A rendezvény egyik attrakciója, a „Szenvedélyek útja” tíz bécsi üzletet köt össze egymással. A fiatal európai dizájnerek és a helyi kereskedők együttműködéséből gyakran jönnek létre igazán gyümölcsöző akciók. A dizájn jegyében tett körséta részét képezi többek között a Wilhelm Jungmann & Neffe posztókereskedés, ahol finom textíliákat, nyakkendőket lehet kapni (Albertinaplatz 3., 1010 Bécs, www.feinestoffe.at), a Rudolf Scheer & Söhne cipőkészítő manufaktúra (Bräunerstraße 4., 1010 Bécs, www.scheer.at), az Augarten Porcelán (Stock-im-Eisen-Platz 3., 1010 Bécs, www.augarten.at) és a Weinberger szűcsműhely (Ausstellungsstraße 37, 1020 Wien, www.mk-weinberger.at).

Bécsi dizájnhét, 2009. október 1–11., www.viennadesignweek.at »

Blickfang 09, 2009. október 16–18., MAK – Osztrák Iparművészeti Múzeum, Stubenring 5., 1010 Bécs, www.blickfang.com »
www.mak.at »

A bécsi bor

 

Az önálló borvidéknek is számító Bécs dinamikusan fejlődő borászattal büszkélkedhet. A város határain belül összesen 700 hektáron találhatóak szőlőskertek – ezek nagymértékben meghatározzák a városképet, jelentős az ökológiai szerepük, és kedvelt kirándulóhelynek számítanak. A rizling, a fehérburgundi, a többféle szőlőből készült dűlőszelektált cuvée (ún. „Gemischter Satz”) vagy a zweigelt ugyanúgy élvezhető a város szélén található hagyományőrző borozókban, mint a belvárosban található divatos éttermekben, amelyek kínálatában egyre meghatározóbb szerepet játszanak a bécsi borok.
Borozók, borüzletek, borbárok »

Az elmúlt években intenzív együttműködés alakult ki a bécsi dizájn és a bécsi bor között. Ez a különleges szövetség jól megfigyelhető a poharak formájában, a borosüvegek és -címkék kialakításában bekövetkezett változásokon, valamint a borospincéknél használt innovatív építészeti megoldásokban. Mára a bécsi bortermesztés élettel telibb, mint valaha.

A hagyományőrző borozók immár a fiatalabb vendégréteget is megszólítják, akik inkább lazább környezetre, finom borokra és ízletes ételekre vágynak. A bécsi bor minősége eddig soha nem tapasztalt magaslatokba emelkedett, az ambiciózus vincellérek bebizonyították, hogy a rizling és a fehérburgundi az ország legjobb borai közé tartoznak. A bécsi vendéglőkben időközben már szintén megszokottá vált, hogy bécsi bor szerepeljen az itallapon.

Tipikus bécsi borozó (Fotó: WienTourismus)
Tipikus bécsi borozó (fotó: WienTourismus)

Ausztria fővárosa 2009. október 1-jétől november 30-ig „Bécs, bor és dizájn” címmel csábítja az érdeklődőket. Az azonos időben futó nyereményjáték fődíjaként 999 üveg bécsi bort osztanak szét három szerencsés nyertes között. A további azonnali nyereményeket az Albertinaplatzon található Tourist-Info irodában vehetik át a nyertesek.

Fotó: WienTourismus
Fotó: WienTourismus


Tourist-Info iroda: Albertinaplatz, 1010 Bécs, mindennap 9-től 19 óráig; www.wien.info »

További információk a bécsi borról:
Borászati események Bécsben »
www.wienundwein.info »
www.wienerwein.at »

Kulturális tobzódás az osztrák fővárosban

Út az impresszionizmushoz

A bécsi Albertina Múzeum „Impresszionizmus. A fény felkerülése a festővászonra” címmel kalauzolja az érdeklődőket az impresszionisták és a posztimpresszionisták varázslatos világába.

Az Albertinában látható kiállításon 50 remekmű csodálható meg, amelyek a kölni Wallraf-Richartz Múzeum és a Fondation Corboud tulajdonában vannak, emellett az Albertinából, a Batliner-gyűjteményből, valamint neves nemzetközi múzeumokból származó festmények teszik teljessé a palettát. A tárlat középpontjában egy öt évig tartó kutatássorozat eredménye áll, amely egészen új fényt vet az impresszionizmus keletkezésének történetére, technikáira és festési módjaira.
A kiállítás Courbet, Caillebotte, Manet, Monet, Renoir, Cézanne, Pissarro, Signac és Van Gogh példaértékű művein keresztül értelmezi újra az impresszionizmus keletkezésének történetét. Az újszerű megközelítés egyenrangú szinten kezeli a művészettörténetet és a művészi technológiát.

A kiállítás megtekinthető: 2009. szeptember 11. – 2010. január 10.
Cím: Albertina, Albertinaplatz 1., 1010 Wien, www.albertina.at »

Albertina (Fotó: WienTourismus)
Albertina (fotó: WienTourismus)


A Sisi Múzeum új fényben

A bécsi Hofburgban található Sisi Múzeum még több kiállítási darabbal és új teremberendezéssel várja az Erzsébet császárné élete iránt érdeklődőket.

A Hofburg császári lakosztályaiban kialakított Sisi Múzeumban mostantól még átfogóbb képet kaphatnak a látogatók Erzsébet császárné életéről és legendás személyiségéről. Az újjáalakítást követően további eredeti használati eszközök és tárgyak, valamint rekonstruált ruhák csodálhatók meg. A fekete kabát, amellyel Erzsébet császárnét a Genfi-tó partján történt merénylet után letakarták, és amelyben visszavitték a Beau Rivage Hotelbe, állandó helyet kapott a kiállításon belül. A kabát gallérja kócsagtollal díszített, míg a selyembélésbe a császárné nevét hímezték. Az újdonságok közé tartoznak még Erzsébet gyászékszerei. Ezeket az ékszereket a császárné fia, Rudolf tragikus halála után hordta. A hat részből álló szett ónixból és fekete borostyánból készült.

Cím: Sisi Múzeum, Hofburg, bejárat a Mihály-kupola alatt, 1010 Wien
www.hofburg-wien.at »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top