Szabadidő

5+1 érdekes látnivaló, amit ne hagyj ki, ha Genfben jársz

Genf fekvése, talán nem túlzok, ha azt mondom, tökéletes. Svájc második legnagyobb városa természeti adottságait tekintve finoman szólva is el van kényeztetve.

A gyönyörű Genfi-tó már önmagában is nagy adomány, de ráadásként itt van még a megszelídült Rhône folyó, a Jura hegység hófehér mészkőszikláival, és ha még ez sem lenne elég, a tó partján álldogálva még a Mont Blanc hófödte csúcsában is gyönyörködhetünk.

1. Az óváros

5+1  érdekes látnivaló, amit ne hagyj ki, ha Genfben járszGenf története szorosan összefonódott a reformáció történetével és Kálvin személyével. Az óvárosban járva mindenhol a reformáció és Kálvin életének fontos helyszíneibe botlunk. A St. Pierre-katedrális gyönyörű épülete az óváros legmagasabb pontján áll. A XII. századi alapokon épült katedrális 1536-tól protestáns templom, ahol Kálvin maga is prédikált a szószékről. A híres reformátor széke még ma is látható. A Grand Rue az óváros legjobb állapotban megmaradt utcája, ahol az antik üzletek és hangulatos kávézók mellett a város leghíresebb szülöttének, Jean-Jacques Rousseau-nak a szülőházába is betérhetünk.

Az óváros egyik leghangulatosabb tere a Place du Bourg-de-Four, mely mindig is fontos szerepet töltött be Genf életében. A középkorban a kereskedők árulták itt portékáikat, ma a genfiek egyik kedvelt találkozóhelye, ahol a XVIII. századi szökőkút mellett hangulatos teraszokon lehet múlatni az időt. Az óváros tövében, a Szent Magdaléna-templom melletti téren egy öreg körhinta szórakoztatja a gyerekeket, s varázsol igazi francia hangulatot az ódon kis térre.

Még több infó »

A Reformáció Múzeuma: www.musee-reforme.ch »

A katedrális északi tornyából fantasztikus panoráma nyílik a városra és környékére.
Belépő a toronyba: 2 CHF

2. Promenade des Bastions

Az óvárosban tett séta után érdemes egy kis pihenőt tartani a várfal tövében elterülő parkban. A Bastion park eredetileg Genf első botanikus kertje volt, melyet 1817-ben alapítottak, és ahol még ma is több mint ötven különleges fafaj található. A bejárat mellett óriássakkot játszó öregurak töltik délutánjaikat, a hatalmas fák árnyékában pedig igazán kellemes környezetben hűsölhet a megfáradt utazó. A parkban áll a város egyik legismertebb emlékműve, a több mint 100 méter hosszú Reformátorok fala, mely a reformáció nagy alakjainak állít emléket.

3. Jet d’Eau

Genf legismertebb látványossága eredetileg nem a turisták kedvéért, hanem praktikus, vízügyi okokból született meg, a túlnyomás csökkentése volt a célja. Akkoriban talán senki nem gondolta, hogy a magasba szökő vízoszlop egyszer még a város jelképe lesz. 1866-ban még csak 30 méter magasra lövellt a vízsugár, a mai 130-145 méteres átlagmagasságát 1947-ben érte el. A szökőkút kb. 200 km/h sebességgel másodpercenként mintegy 500 liter vizet pumpál a magasba. A szökőkút a tó északi partjáról különösen szép látványt nyújt, ahogy a szivárványszínekben pompázó vízfüggönyön átsejlik a Mont Blanc hófödte csúcsa.

5+1  érdekes látnivaló, amit ne hagyj ki, ha Genfben jársz

 

4. Jardin d’Anglais

Genf egyik emblematikus látványossága a virágóra, mely a Jardin d’Anglais bejárata mellett található. A genfi óragyártást szimbolizáló, 4 méter átmérőjű óra hét hónapon át pompázik különböző színekben, több ezer, az évszaknak megfelelő virággal borítva. Aki különleges perspektívából szeretné látni a Jet d’Eau szökőkutat, az Angolkertből egy rövid sétával egészen a szökőkút közelébe juthat, s még az égbe törő vízoszlop hűsítő vízpermetét is magán érezheti.

5+1  érdekes látnivaló, amit ne hagyj ki, ha Genfben jársz

 

5. Nemzetek Palotája

Genf nyitott és toleráns város, ahol menekültek tízezrei leltek új otthonra. A város utcáin sétálgatva mintha kisebbfajta bábeli zűrzavarba keverednénk, szinte nincs olyan nyelv, amelyet ne hallanánk itt. Genfben számos nagy nemzetközi szervezet székhelye is megtalálható. Itt van például a Nemzetközi Vöröskereszt, a WHO központja is, és természetesen a genfi ENSZ-központ, a Nemzetek Palotája, mely a New York-i ENSZ-székház után a szervezet második legnagyobb központja. Az impozáns épület mérete vetekszik a versailles-i palotáéval, legnagyobb konferenciatermébe kétezren férnek be. Az épületet körülölelő 45 hektáros Ariana parkban ciprusok és cédrusok között sétálgathatunk, és a terasz legmagasabb pontjáról az előttünk elterülő tó és a nem is olyan távoli Mont Blanc fantasztikus látványában gyönyörködhetünk.
Tipp: a Nemzetek Palotájában vezetett túrák is indulnak (a belépő 10 CHF).

Bővebben: www.unog.ch »

5­+1. Carouge

Genf kedves elővárosába, Carouge-ba mindenképpen érdemes egy rövid kis kiruccanást tenni. A városkában hangulatos vendéglők, kávézók, nyüzsgő kis utcák és árnyas terek várják a turistákat. Carouge mai arculatát 1754 után nyerte el, amikor is a település a Szardíniai Királyság kezébe került. A várost olasz építészek tervezték, sakktábla alaprajzú utcahálózattal, alacsony, belső kertre néző, mediterrán stílusú, galériás házakkal. A Carouge ma a művészek és bohém lelkek kedvelt helye, amelyet London után szabadon Genf Greenwich Village-nek is neveznek.

Még több Genf »

Svájc.lap.hu »

Még több hasznos információ Svájcról: www.myswitzerland.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top