Szabadidő

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

Nagyszabású kiállítások, művészeti és kulináris programok dömpingje vár rátok novemberben. A hónap legjei közül szemezgettünk nektek.

Spa & Wellness – Egészség, Turizmus és Életmód Kiállítás

Ugyan beköszöntöttek a szürke, hideg napok, búslakodásra még sincs okunk. A Spa & Wellness kiállításon mindent egy helyen találunk, amivel feldobhatjuk hangulatunkat és javíthatjuk közérzetünket. A rendezvényen bemutatkoznak a legújabb fitneszirányzatok, mozgásmódszerek, exkluzív medencéket, jakuzzikat és szaunákat lehet megcsodálni, válogathatunk a wellness-szállodák akciós kínálatából, kalandozhatunk a fürdők világában, valamint bioételeket, élelmiszer-kiegészítőket és kozmetikai termékeket vásárolhatunk kedvezményes árakon.
A Spa & Wellness kiállításra szóló belépőjegy érvényes az egy időben megrendezett Hó-Show+Sport, Kaland és Élmény Napokra és az Equifest Nemzetközi Lovas Fesztiválra és Kiállításra.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

 

Időpont: 2009. november 6–8.
Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, D pavilon
Bejárat: I. és III. kapu
Nyitva tartás:
2009. november 6–7., 10.00–19.00
2009. november 8., 10.00–18.00
Belépőjegyek: napijegy: 1500 Ft
Bővebb információ:
www.spahungary.hu »
www.hungexpo.hu »

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton-napi rendezvényeket, a szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ezen a hétvégén a Skanzenben is a hagyományos népszokásokat elevenítik fel, de a látogatók a modern konyha ízeibe is belekóstolhatnak. Persze nem lesz hiány a jóféle nedűkből sem: a fesztiválra tizenhárom neves magyar borász hozza el zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Az újborokon kívül más finomságok is várnak a vendégekre: Bede Róbert konyhájában ízletes lúdfalatokat lehet majd kóstolni, de lesz majd természetesen sült libacomb és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is. A múzeumban működő Jászárokszállási Fogadó szombat este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

 

Helyszín: Szentendre, Skanzen
Időpont: 2009. november 7–8.
Bővebb információ: www.skanzen.hu »

Nagy Őszi Kisállat- és Növénybörze

Idén már tizennyolcadik alkalommal csodálhatjuk meg a bájos kisállatokat és a különleges növényeket a PeCsa Nagy Őszi Kisállat- és Növénybörzéjén. Persze nemcsak nézelődhetünk itt, hanem akár meg is vásárolhatjuk a rég áhított házi kedvencet: az apró kölyökkutyák, macsekok, törpenyuszik, tengerimalacok, madarak között biztosan mindenki megtalálja a szívének legkedvesebbet. Persze lesznek pókok, kígyók, rágcsálók is, valamint meseszép növények színes forgataga, illetve a szervezők soha nem feledkeznek meg a menhelyi állatokról sem, így idén is remélhetőleg nagyon sok kutya és cica talál majd gazdira. A leendő gazdik nemcsak ingyenes állatorvosi tanácsadásban részesülhetnek, de a börzén kedvezményes áron szerezhetik be az állattartáshoz szükséges eszközöket, játékokat is.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

 

Helyszín: Pefőfi Csarnok, 1146 Budapest, XIV. kerület, Zichy Mihály út 14.
Időpont: 2009. november 8. (Szakítva a hagyományokkal idén csak egynapos lesz a börze.)
Nyitva tartás: 10.00–17.00
Bővebb információ: www.pecsa.hu »

A Ló Ünnepe

November 6-8. között második alkalommal rendeznek lovas kiállítást A Ló Ünnepe – Equifest néven a Budapesti Vásárközpontban. A kiállításon ezúttal is a lótenyésztők, a szakemberek, a kellékek és felszerelések gyártói, a lovas turizmus képviselői, azaz a lovasvilág vevői és eladói kapják a főszerepet, de a 7–8-án zajló világpremier a nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat. A 7-én és 8-án este tartott Horse Evolution előadásokon minden idők legszebb és leglátványosabb lovas show-műsorát tekintheti meg a közönség. November 7-én délelőtt gyereklovas ügyességi verseny, huszárbemutató és csikósbemutató várja a közönséget, délután a lovassport különböző ágait – a díjlovaglástól a fogathajtásig – a hazai legeredményesebb bajnokok és sportolók mutatják be. Este a program lovagi tornával zárul.

Az Equifest kiállításra a helyszínen is lehet jegyet vásárolni, s a jegy érvényes az egy időben zajló HÓ-SHOW+ és a Spa & Wellness kiállításokra is.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

Időpont: 2009. november 7–8.
Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont
Bővebb információ: www.hungexpo.hu »

Múzeumok Őszi Éjszakája 2009 és Márton-napi mulatság

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Éjszakáján a Magyar Mezőgazdasági Múzeum zenével és tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézművesprogramokkal, tollfosztóval, fantasztikus zenészekkel és lampionos felvonulással vár kicsiket és nagyokat Márton-napot ünnepelni. Kóstolhatunk ludas falatokat (libacomb, ludaskása, libanyak leves), hagyományos ízeket (mézek, lekvárok, sajtok, mangalicatermékek), de lesz borvásár és pincészet bemutató is. A kulináris örömök mellett előadásokat hallgathatunk a régi és mai Márton-napi szokásokról, ételekről, Balogh Kálmán cimbalomművész koncertjén virtuóz játékával varázsol el bennünket, Bognár Szilvia és Zenekara pedig szerelmekről, barátságról, szeretetről, eleve elrendelt sorsokról dalol. Tovább színesíti a programot a kézművesportékák vására, de lesz interaktív népi játszóház gyerekeknek, kézműves-foglalkozások (mézeskalácssütés, tökfaragás, csuhézás, gyékényezés), tollfosztó és népdaltanítás is.

Időpont: 2009. november 14.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: 10-től 24 óráig
Belépőjegyárak:
felnőtt: 1300 Ft
gyermek (6-tól 14 éves korig): 600 Ft
Bővebb információ: www.mmgm.hu »

Diana Krall Budapesten

Diana Krall november 18-án lép színpadra a Budapest Sportarénában. Eddig egyetlen alkalommal koncertezett nálunk, 2004 decemberében, kirobbanó sikerrel. A közkedvelt dzsesszelőadó albumai milliós nagyságrendben fogynak, díjak tucatjait nyerte meg, a közönség imádja. Elsőrendű zongorajátéka, mély hangja és jellegzetes énekstílusa teljesen egyedi előadásmóddal párosul. Idén 12. albumával, a Quite Night című anyaggal tért vissza, amely több országban a slágerlista élén kezdett, köztük hazánkban is. A brazil zene előtti tisztelgés és a férjéhez írt romantikus dalok keverednek új albumán, melynek turnéja hazánkat is érinti. Miután a művésznő híres arról, hogy jobban szeret kisebb helyeken játszani, így nálunk is úgynevezett színházi kialakítású Aréna-terembe lehet a belépőket megvásárolni.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

Időpont: 2009. november 18., 20.00
Helyszín: Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
További info: www.livenation.hu »

XII. Kézműves Kiállítás és Vásár

A Kézműves Kiállítás és Vásár rendezvényei igazi családi szórakozást kínálnak a Petőfi Csarnokban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, ráadásul a rendezvényen nem csak vásárolni lehet, hisz a kézművesek egész nap bemutatókat, foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják, esetleg elsajátíthatják a különböző technikákat.

A rendezvényen megtalálhatjuk mind a hagyományos népművészet (bőröző, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb.), mind a modern kézművestechnika (üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, szárazvirág-kompozíció, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagból készült használati és dísztárgyak stb.) képviselőit is. A kiállítás vásárral egybekötött, így lehetőség van a késztermékek, valamint az alapanyagok megvásárlására. A kicsik és a mamák kényelméről a rendezvény alatt térítésmentes játszóház gondoskodik.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

 

Helyszín: Petőfi Csarnok, Budapest, 1146 Zichy Mihály út 14.
Időpont: 2009. november 14–15.
Nyitva tartás: 10-től 18 óráig
Belépő:
felnőtt: 600 Ft
gyermek: 300 Ft
családi: 1200 Ft
Bővebb információ: www.pecsa.hu »

Budapest Art Fair 2009

A tavaly 15 éves születésnapját ünneplő, és az évek során nemzetközi szinten is egyre elismertebb, külföldi művészeti portálok és szakmai fórumok által is jegyzett kiállításon megtalálható minden, ami művészet egy időben és egy helyen: a klasszikus és modern remekművek, magyar és nemzetközi alkotások, világhírű művészek és feltörekvő ifjú tehetségek, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásai mellett értékes bútorok, különleges műtárgyak várják a látogatókat. Emellett persze rengeteg izgalmas és szórakoztató program: tárlatvezetések, dokumentumfilm-vetítések ősbemutatóval, szakmai beszélgetések, képregény és karikatúraaukció, képzőművészeti játszóház gyerekeknek és egy különleges karitatív művészeti projekt várja a Budapest Art Fair 2009 antik és kortárs kiállítás és vásár látogatóit a Műcsarnokban.

Mit csináljunk novemberben? A legjobb programtippek

Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Időpont: 2009. november 19–22.
Nyitva tartás: 10.00–19.00
Jegyek: 1500–2500 Ft (katalógussal 4000 Ft)
Bővebb információ: www.budapestartfair.hu »

Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei

Az itáliai reneszánsz eddigi legátfogóbb hazai kiállítását nézhetjük meg a Szépművészeti Múzeumban. A több mint 130 festményt felvonultató tárlaton a címben kiemelt alkotók mellett több mint nyolcvan festő, köztük Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival találkozhatnak a látogatók. A 15–16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség ne csupán a legnagyobb művészegyéniségek alkotásaival találkozzék, hanem nyomon követhesse a legjelentősebb kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését is.
A kiállításon olyan művekkel találkozhatunk, amelyeknek budapesti szereplése önmagában is szenzációnak számít: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfiképmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio „La Bellá”-ja kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

Emblematikus mű a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása, amelyet a képnek otthont adó krakkói Czartoryski Múzeum mellett Európában csupán olasz múzeumokban és Washingtonban láthatott eddig a nagyközönség.

Hölgy hermelinnel (Leonardo da Vinci, Kraków, Czartoryski Alapítvány, © Joseph S. Martin/ARTOTHEK)
Hölgy hermelinnel (Leonardo da Vinci,
Kraków, Czartoryski Alapítvány,
© Joseph S. Martin/ARTOTHEK)

Helyszín: Szépművészeti Múzeum
A kiállítás megtekinthető: 2009. október 28. – 2010. február 14.
Bővebb információ: www.szepmuveszeti.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top