Szabadidő

5 szuper Márton-napi programtipp

Igazán színes Márton-napi kínálatból szemezgethetsz, ha programot keresel hétvégére. Elvégre ki tudna ellenállni az ínycsiklandozó libafogásoknak és a finom újboroknak?
Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre

 

Márton-napi hagyományok
Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketingszakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beivódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton-napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.

November 7-én és 8-án Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak a szentendrei Skanzenben. Lesz újborkóstolás, Márton-napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A tökéletes libaétkek elkészítésének titkát Bede Róbert konyhafőnök és lúdspecialista osztja meg a látogatókkal.

A fesztiválra tizenhárom neves magyar borász hozza el zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Az újborokon kívül más finomságok is várnak a vendégekre: Bede Róbert konyhájában ízletes lúdfalatokat lehet majd kóstolni, hiszen a Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is. A múzeumban működő Jászárokszállási Fogadó szombat este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska- és lampionkészítés, töklámpafaragás, gyertyamártás, mézeskalács-készítés. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni.

5 szuper Márton-napi programtipp

Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes és az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes ad közös koncertet a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, a jó hangulatért pedig Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd. Az előadások közti szünetekben a Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben vehetnek részt a látogatók, melynek középpontjában a kukorica és a jókedv áll. Minden alkalommal két 4 fős családi vagy baráti csapat mérheti össze ügyességét. Itt dől el, hogy kik tudnak gyorsabban kukoricát fosztani, morzsolni és darálni, majd a végén egy tál puliszkát megenni.

5 szuper Márton-napi programtipp

Időpont: 2009. november 7–8.
Helyszín: Szentendre, Skanzen
Bővebben: www.skanzen.hu »

Újbor Ünnepe Szent Márton napján – Noszvaj

Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy „mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett”. A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. „Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak” – hangzik a mondás.

A noszvaji Gazdaházban 10.00-14.00 óráig változatos programokkal várják a látogatókat. Lesz „lúdgége”-tészta, kemencében sült tájjellegű sütemények és „lúdnyak”-készítés, illetve kóstoló is. A gyermekek részére kézműves-foglalkozásokat tartanak, a felnőttekre pedig borkóstolási lehetőség vár.
A program ideje alatt a Gazdaház pajtájában várnak bennünket a finom falatok – a menü pedig mi más lehetne, mint kemencében sült libacomb káposztával és burgonyával.
A Magtár Borozóban 12.00-tól 16.00-ig ludaskása, és újborkóstoló, 15.00-tól pedig népzenei előadás lesz. Cím: Noszvaj, Szomolyai út 2/a

Időpont: 2009. november 14., szombat (figyelem: ez a rendezvény nem erre a hétvégére esik!)
Helyszín: Noszvaj, Gazdaház
Bővebben: www.noszvaj.hu »

Borfujtó Szent Márton – Ópusztaszer

Szent Márton Újborfesztivál és LibatorAz emlékpark Márton-napi eseményei is a liba és a bor köré csoportosulnak. A Szent Vince Borrend közreműködésével megrendezett programon az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez. Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik, majd a vállalkozó szellemű résztvevők bevonásával libafogó versenyt rendeznek. Meg lehet kóstolni a libatepertőt és az újbort, de itt még azt is megtudhatjuk, a szépasszony jobb-e feleségnek, vagy a csúnya.

Időpont: 2009. november 7., 11.30–16.00
Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Bővebben: www.opusztaszer.hu »

Márton napi vigasság – Nyíregyháza

E nap régen az új bor és a libákból készült ételek kóstolásával telt. A magyarországi szabadtéri múzeumok közös programja keretében Nyíregyházán is számos libás ételt kóstolhatunk, megízlelhetjük a különféle borvidékek jeles borfajtáit, kipróbálhatjuk a bodnárok mesterfogásait, kézművesportékákat vehetünk a népművészeti vásáron, sőt, még ügyességünket is próbára tehetjük. A vendégeket libatepertő, libazsíros kenyér és újbor várja a bejáratnál.

Időpont: 2009. november 7., 10–15 óra
Helyszín: Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Tölgyes út 1.
Bővebben: www.muzeumfalu.hu »

Szent Márton-napi országos nagyvásár, Vasi Múzeumfalu – Szombathely

Az országos hírű Szent Márton-napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de ahogyan ez lenni szokott az erdélyi kézműipari termékek sem hiányoznak majd a palettáról. A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál jobb borokat kínáló gazdáknál.
Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal, illetve gyermekfoglalkoztatókkal a múzeumfalu egész területén találkozhat a tisztelt nagyérdemű.

Időpont: 2009. november 7–8., 9–17 óráig
Helyszín: Vasi Múzeumfalu, Szombathely, Árpád u. 30.
Bővebb információ: www.savariamuseum.hu »

Szent Márton.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top