Szabadidő

Tippek egy romantikus hosszú hétvégéhez Ljubljanában

Ez a Budapesttől autóval öt óra alatt elérhető kis ékszerdoboz ideális helyszín egy hosszú hétvégéhez. Bemutatjuk a legfontosabb látnivalókat, utazási tanácsokkal fűszerezve.

Ljubljana 1920 előtt Laibach néven az osztrák Krajna tartomány központja volt, később, a jugoszláv időkben a délszláv állam legnyugatibb, legfejlettebb városának számított. A negyedmilliós szlovén főváros látnivalói a világ nagy része előtt a mai napig ismeretlenek. Kevesen tudják, hogy csinos belvárosában, a Ljubljanica folyó partján a Monarchia közép-európai világa elbűvölő mediterrán bájjal párosul: a folyóparti kávézók és éttermek teraszait már délelőtt ellepi a színes emberáradat, az egymással csevegő helybéliek és a kíváncsi turisták. Nappal a barokk házakkal szegélyezett macskaköves utcák és érdekes múzeumok hívogatnak városnézésre, míg este a finom szlovén sör jutalmát élvezhetjük.

Látnivalók

Hosszú hétvége LjubljanábanLjubljana központja a Ljubljanica folyó partján fekvő Prešernov trg. A kávézóteraszokkal tarkított, nyüzsgő tér évszázadok óta központi szerepet tölt be a város életében, és ma is a ljubljanaiak egyik legkedveltebb találkozóhelye. A tér északi oldalán, a rózsaszín ferences templom előtt France Prešeren, a legnagyobb szlovén költő szobra látható. A tér közelében találjuk Ljubljana legtöbbet fényképezett hídját, a Hármas hidat (Tromostovje), amelyet a város híres építésze, Jože Plečnik tervezett (a bécsi szecessziós Otto Wagner tanítványa volt). Az egymáshoz épült három hídon keresztül az óvárosba jutunk.

Bal kéz felé, a folyó partján álló fedett oszlopsor (Jože Plečnik eredetileg vásárcsarnoknak szánt alkotása) mellett elhaladva jutunk a méltóságteljes Szent Miklós-székesegyházhoz (Cerkev sv Nikolaja, nyitva mindennap 6.00–12.00, 15.00–18.00). A templom belső falait barokk freskók díszítik, és figyelmet érdemelnek a bronzajtók 1996-ban készült domborművei is. A templom előtti téren és a szomszédos Vodnikov trg téren hétfőtől szombatig piac működik.

Érdemes rövid kitérőt tenni a keleti irányban található Sárkány hídhoz, majd induljunk tovább nyugat felé, a Mestni trg téri barokk stílusú városházához. Az épület előtt álló, 1751-ből származó szökőkút allegorikus szobrai Krajna tartomány három folyóját testesítik meg.

Az óváros macskaköves utcáin délnek haladva a vasárnapi bolhapiac helyszínére érkezünk. A ljubljanai várhoz (Ljubljanski grad; nyitva mindennap máj.–szept.: 9.00–21.00, okt.–ápr.: 10.00–18.00, belépő: 2 ) az Ulica Na Grad utcán sétálhatunk fel, illetve a Krekov trg térről siklóval (3 €) vagy a Prešernov trg térről városnéző kisvonattal is feljuthatunk. Az impozáns középkori épület tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra, a vármúzeumban pedig 3D-s vetítés keretében ismerkedhetünk meg a város történetével.

Hosszú hétvége Ljubljanában

A folyó szemközti partján fekvő árnyas Kongresni trg téren az egyetem épülete és a Szlovén Filharmonikus Zeneakadémia (Slovenska filharmonija) látható. Ettől délre található a Városi Múzeum (Mestni Muzej; nyitva k.–vas.: 10.00–18.00, belépő: 4 ), ahol Ljubljana történetébe nyerhetünk betekintést. A város északnyugati részén egy első világháború előtti épületben és a hozzáépített modern szárnyban kapott helyet a Nemzeti Galéria gyűjteménye (Narodna Galerija; nyitva k.–vas.: 10.00–18.00, belépő 7 ). A kiállításon egyebek közt a szlovén impresszionizmus kiemelkedő festőinek, Ivan Groharnak és Ivana Kobilcának az alkotásait tekinthetjük meg. Innen nem messze, a Tivoli park üde zöldjében húzódik meg a Cekin-kastély és benne a Modern Történeti Múzeum (Muzej Novejše Zgodovine Slovenije; nyitva k.–vas.: 10.00–18.00, belépő: 3,50 ), amely Szlovénia 20. századi történelmét mutatja be.

 

Szállástippek


€€€
Grand Hotel Union Miklošiceva 3., tel.: (01) 308 1170
A Grand Hotel a város legelegánsabb szállodája. Népszerűségét központi fekvésének és várra néző szobáinak köszönheti.

€€ City Hotel Dalmatinova 15., tel.: (01) 239 0000
A Prešernov tér közelében lévő modern szálloda az üzletemberek kedvelt szálláshelye. Erőssége a bőséges reggeli.

Celica Metelkova 8., tel.: (01) 230 9700
Egy katonai börtönből kialakított ifjúsági szálló. Kettő- vagy többágyas „celláiban” stílusos és kényelmes szobák fogadnak.

Evés-ivás

Gostlina As Copova 5.
A romantikus hangulatú halétterem boltíves termében gyertyafényes asztalok várják a vacsorázókat, vagy leülhetünk a platánfák árnyékában is. Állandó étlap helyett friss napi ajánlatból és a pincér által javasolt borok közül választhatunk.

Špajza Gornji trg 28.
A helybéliek által is kedvelt hangulatos vendéglő félhomályos termeiben kitűnő mediterrán fogásokat fogyaszthatunk.

Gostlina Sokol Ciril Metodov trg 18.
Labirintusszerű, hatalmas étterem, amely csak úgy vonzza a turistacsoportokat; konyháján ízletes szlovén ételek készülnek, például friss pisztráng a Júliai-Alpokból, kolbász és zsemlegombóc.

Abecediarium Café Ribji trg 2.
A népszerű kávézó a város legrégebbi házában, a szlovén irodalom atyjának, Primož Trubarnak az egykori otthonában működik. Remek reggelik, saláták és hideg húsételek kaphatók.

Zvezda Café – Wolfova 14.
A jó nevű kávézó finom torták és sütemények széles választékát kínálja. Terasza a Kongresni trg tér zöld parkjára néz.

Szórakozás

Nyáron a Ljubljanica folyó partját szegélyező szabadtéri kávézók és bárok zsúfolásig megtelnek. Az élet a zenés szórakozóhelyeken éjfél körül indul, az egyik legnépszerűbb a Global klub (Tomšiłeva 1.), amelyhez egy szép terasz is tartozik. A tehetősebbek kedvence az elegáns Opera Bar (Cankarjevo cesta 12.), ahol kényelmes kanapékon finom koktélokat iszogathatunk.

Koncertek – Július és szeptember között a szabadtéri Krizanke színházban rendezik meg a Ljubljanai Nyári Fesztivált, amelynek keretében hétvégenként dzsesszkoncerteket és a Szlovén Filharmonikusok előadásait hallgathatjuk meg.

Utazási tanácsok

Érkezés Ljubljanába – A ljubljanai repülőtér [tel.: (04) 206 1000] a várostól 23 kilométerre található, innen hétköznap óránként indul busz a városba, a buszpályaudvarra; az út 45 perc (4,10 €). A taxi a városba 39 euróba kerül. Budapestről napi két vonat megy Ljubljanába (kilenc és fél óra).

Városi közlekedés – Ljubljana gyalog is kényelmesen felfedezhető. Kerékpárt (ápr.–okt.) a City Hotelben (Dalmatinova ulica), az óvárosi Krekov trg téren vagy a főpályaudvarnál bérelhetünk. Buszjegyek 1 €-ért kaphatók az újságárusoknál, a napijegy ára 4 €.

Információ
A központi irodában (Adamic-Lundrovo nabrezje 2., tel.: (01) 306 1215, nyitva jún.–szept., mindennap 8.00–21.00; okt.–máj., mindennap 8.00–19.00) szállásfoglalásra is lehetőség van. Ljubljana-kártyával (Ljubljana Card; 3 napos, 12,52 ) ingyenes a tömegközlekedés, és több múzeum belépőjéből is kedvezményt kaphatunk.
Ljubljana.lap.hu »

Hosszú hétvége LjubljanábanCikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent Hosszú hétvégék Európában című könyvből közölt részletet.

A több száz színes fényképpel illusztrált, 40 varázslatos hosszú hétvége leírását felvonultató kötet megbízható útitárs Londontól Szentpétervárig. Kedvcsináló ötleteket találsz benne az úti cél kiválasztásához, megismerheted a klasszikus és alternatív látnivalókat, megtalálod benne az ínyencéttermek, bolhapiacok, dzsesszklubok, romantikus helyszínek elérhetőségét, sőt még vásárlási tippekkel is ellátnak.
Néhány további úti tipp a könyvből: Amszterdam, Barcelona, Bécs, Berlin, Krakkó, London, Milánó, München, Nápoly, Párizs, Pozsony, Prága, Riga, Róma, Szentpétervár, Stockholm, Velence, Zürich.

A könyv címe: Hosszú hétvégék Európában
Szerkesztette:
Jo Williams és Sophie Blacksell (Footprint Handbooks Ltd.)
Ára:
3990 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó 2009
www.keletnyugat.hu »

 

Fotó: Shutterstock (Simon Kržič)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top