Szabadidő

3+1 tuti program hétvégére

A Múzeumok Őszi Éjszakáján rengeteg kulturális program vár rátok, de lesz WAMP is, sőt a kézműves-kiállításon a kreativitásodat is kiélheted.
Múzeumok Őszi Éjszakája

 

A Magyar Nemzeti Múzeum is újabb kalandokra várja az érdeklődőket ezen az éjszakán. Az időgép ismét működésbe lép szombaton a múzeumban, ahol a látogatók egészen éjfélig kalandozhatnak a misztikum és a lovagkor világában. Az előadások és a tárlatvezetések mellett, a Királylányok messzi földről című időszaki kiállításhoz kapcsolódva a látogatók elé tárul a középkori Katalónia világa, a legendás Sárkányölő Szent György lovag mellett pedig még a híres Don Quijote is a múzeum vendége lesz. A kalandos játékok és programok mellett Szent Erzsébet életét Kolti Helga pódiumjátékából ismerhetjük meg, és az éjszaka folyamán Csákányi Eszter A hét asszonya című estjét is megtekinthetjük.
Időpont: 2009. november 14., 10.00–24.00

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Éjszakáján a Magyar Mezőgazdasági Múzeum zenével és tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézművesprogramokkal, tollfosztóval, fantasztikus zenészekkel és lampionos felvonulással vár kicsiket és nagyokat Márton-napot ünnepelni.

Kóstolhatunk ludas falatokat (libacomb, ludaskása, libanyakleves), hagyományos ízeket (mézek, lekvárok, sajtok, mangalicatermékek), de lesz borvásár és pincészetbemutató is. A kulináris örömök mellett előadásokat hallgathatunk a régi és mai Márton-napi szokásokról, ételekről, Balogh Kálmán cimbalomművész koncertjén virtuóz játékával varázsol el bennünket, Bognár Szilvia és zenekara pedig szerelmekről, barátságról, szeretetről, eleve elrendelt sorsokról dalol. Tovább színesíti a programot a kézművesportékák vására, de lesz interaktív népi játszóház gyerekeknek, kézműves-foglalkozások (mézeskalácssütés, tökfaragás, csuhézás, gyékényezés), tollfosztó és népdaltanítás is.

3 +1  tuti program hétvégére

Időpont: 2009. november 14.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: 10-től 24 óráig
Belépőjegyárak:
felnőtt: 1300 Ft
gyermek (6-tól 14 éves korig): 600 Ft
Bővebb információ: www.mmgm.hu »

Extra tipp: szombat este a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában csap a húrok közé Jamie Winchester. Az énekes-gitáros-zeneszerző a Múzeumok Őszi Éjszakáján meghitt hangulatú unplugged koncertre készül, amelyen legújabb „protest rock” albuma a The Cracks are Showing számait mutatja be. Az izgalmas, eklektikus 21. századi rocklemez anyagát a zenekar ezúttal intimebb, személyesebb formában játssza majd.

3 +1  tuti program hétvégére


Trópus a télben – a Füvészkertben

Az idei év szezonzáró rendezvényére készül a Füvészkert, ahol a hideg novemberi napokra hamisítatlan trópusi hangulatot varázsolnak a kertbe. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere, a család apraja-nagyja garantáltan jól fogja magát érezni.

3 tuti program hétvégére

A trópusi piactéren megkóstolhatjuk és kedvező áron meg is vásárolhatjuk a legízletesebb, legkülönlegesebb trópusi gyümölcsöket és fűszereket, olyanokat is, melyeket sehol másutt nem láthatunk Magyarországon. A kastélyépület emeleti kiállítótermében a gödöllői Szent István Egyetem jóvoltából kiállításon ismerkedhetünk meg a trópusok hihetetlen gazdagságú növényvilágával. Érdekes előadásokat és izgalmas élménybeszámolókat hallgathatunk meg olyan szakemberektől, akik valóban jártak a trópusokon. Vásárolhatunk továbbá trópusi növényeket és más érdekességeket is.
A gyerekek mászhatnak a kókuszdióért, növény- és gyümölcsfelismerő versenyen mérhetik össze tudásukat. Ha pedig elfáradtunk, kóstoljuk végig a kávé-, tea- és kakaókülönlegességeket a kávé-kakaó házban.
Tipp: a látogatók szakvezetővel járhatják be a pálmaházat és a Füvészkertet.

Időpont: 2009. november 13–15.
Helyszín: Füvészkert
További információ: www.fuveszkert.org »

XII. Kézműves Kiállítás és Vásár

A Kézműves Kiállítás és Vásár rendezvényei igazi családi szórakozást kínálnak a Petőfi Csarnokban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, ráadásul a rendezvényen nem csak vásárolni lehet, hisz a kézművesek egész nap bemutatókat, foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják, esetleg elsajátíthatják a különböző technikákat.

3 tuti program hétvégére

A rendezvényen megtalálhatjuk mind a hagyományos népművészet (bőröző, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb.), mind a modern kézművestechnika (üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, szárazvirág-kompozíció, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagból készült használati és dísztárgyak stb.) képviselőit is. A kiállítás vásárral egybekötött, így lehetőség van a késztermékek, valamint az alapanyagok megvásárlására. A kicsik és a mamák kényelméről a rendezvény alatt térítésmentes játszóház gondoskodik.

Helyszín: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.
Időpont: 2009. november 14–15.
Nyitva tartás: 10-től 18 óráig
Belépő:
felnőtt: 600 Ft
gyermek: 300 Ft
családi: 1200 Ft
Bővebb információ: www.pecsa.hu »

WAMPLITÚDÓ – Pergő látványkockák a WAMP-on

Itt az ideje, hogy a sokak által alulértékelt november visszakapja patinás fényét! Számos láthatatlan dizájnértéke van ugyanis az ősz utolsó hónapjának: lehetővé teszi a téli kiegészítők hordását, az első dérrel beérik az egyik legdizájnosabb magyar gyümölcs, a naspolya, a novemberi zimankó pedig esztétikumban gazdag filmek megtekintésére csábít. A novemberi WAMP ezért a mozgókép jegyében jelentkezik: Szofita jóvoltából egész nap animációsfilm-vetítés vár minden kedves WAMP-olót, hogy dinamikus, színes látványvilág feledtesse a kinti szürkeséget.

Fontos novemberi változás, hogy a dizájnpiac visszatér jól megszokott téli rezidenciájára, a Gödör Klubba, ahol a legkiválóbb magyar dizájnerek várják a látogatókat.

Programok

• Egész nap: animációs vetítés by Szofita.

Szofita, azaz Tari Zsófi a MOME animáció szakos hallgatója; a filmekben előforduló dizájn és látványvilág megalkotása foglalkoztatja, de gyűrűket is készít, fantáziadús munkái a WAMP-on is kaphatók. Ahogy egy interjúban mondta, számára „egy gyűrű készítése nem más, mint a filmes látványvilág megalkotásának legkisebb formája”. A novemberi WAMP-on egyszerre kicsiben és nagyban is meg lehet nézni, mit is gondol minderről.

• Egész nap gyereksarok a NOHA Stúdió és Alkotóműhely szervezésében.

• Hangulatmester: DJ Keyser.

DJ Keyser, azaz Mozsik Tibor a Crate Soul Brothers formáció egyik tagja. Állandó DJ-partnerével, Shurikennel kifejtett munkásságát csütörtökönként a Tilos Rádióban lehet nyomon követni. A legkülönfélébb műfajokat – elsősorban dzsessz, funk, soul, afrobeat, latin dzsessz, brazil – ötvöznek új elektronikus zenékkel. DJ Keyser külföldi vendégszereplései során sok híres DJ-vel játszott együtt, ilyen például Gilles Peterson, Patrick Forge, DJ Vadim, Nicola Conte vagy Nickodemus.

• Ismét hónap dizájnerei!

Ismét itt vannak a hónap dizájnerei: az októberi WAMP-on két friss diplomás a Finlandia különdíjában részesült, ők Strohner Márton dizájner és Esztány István iparművész dizájner. További infó a hónap embereiről a WAMP-honlapon: hogy ne csak a munkáik beszéljenek róluk, hanem ők maguk is.

Időpont: 2009. november 15., 10-től 18 óráig
Helyszín: Gödör Klub
A belépés ingyenes!
További infó: www.wamp.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top