Szabadidő

Aba taano – egy igazi zenei csemege

Öt forró hang. Öt fiatal énekes tele humorral, kreativitással és életörömmel. Zene és tánc kavalkád sok-sok színnel és árnyalattal. Egyedi gesztusok és mozdulatok, ősi hangzások, mai műfajokkal fűszerezve. Tradicionális afrikai zene, gospel és rap egyveleg. Különleges zenei élmény. Ez az Aba Taano együttes, mely európai koncertturnéja során Magyarországra is ellátogat.

A zenekar, mely ugandaiul annyit jelen „Az ötök” fiatal ugandai művészekből áll és többek között szuahéli, ugandai, zulu énekeket és táncokat adnak elő. Lendületük és kifejezésmódjuk magával ragadó.

Az együttes az ugandai árvákat segítő humanitárius Natumayini project keretein belül született, melynek eltökélt célja, hogy az ének és a tánc erejével támogassa az ugandai árvákat, felhívva ezzel a figyelmet az egymásra figyelésre és az elesettek megsegítésére. A gyerekek részvételével egy gospel kórust alakítottak és az öt legkiemelkedőbb énekesből alakult meg az Aba taano. Az együttes tagjai maguk is árva gyerekekként nőttek fel siralmas körülmények között.

Freire Szilvi és Caramel decemberben Aba taano koncertre megy

Freire Szilvi ismeri Afrikát és ismeri Afrika problémáit. Mozambikban született és ott is élt 9 éves koráig. Édesanyja AIDS kutatóként dolgozott és a távoli országban ismerkedett meg Szilvi édesapjával, aki portugál származású agronómus. Szilvi családjában nem ismeretlen fogalom a támaszadás, segítségnyújtás. Nagymamája szociális munkásként tevékenykedett, édesanyja a betegeken próbált segíteni, míg édesapja agronómusként az afrikai éhínség problémáira keresett gyógyírt. Mint agronómus olyan növény és gabonafajták kísérletezésén dolgozott, melyek táplálóak de e mellett jól tudnak alkalmazkodni az afrikai szélsőséges éghajlat okozta kihívásokra.

Szilvi rögtön igent mondott, amikor megkértük, hogy az Aba taano budapesti koncertje előtt kísérje el az együttest egy itthoni gyermekotthonba és vegyen részt az együttes műsorán, amivel megajándékozzák az otthonban élő gyerekeket, felhívva ezzel a figyelmünket a másokra való odafigyelésre és a rászorulók támogatására, így Karácsony közeledtével.

Freire Szilvi és Caramel decemberben Aba taano koncertre megyMolnár Ferenc, azaz Caramel szintén sokat jótékonykodik. Elmondása szerint nem azért, hogy megnyugtassa a lelkiismeretét, csakis azért, mert tisztában van azzal, hogy mint közszereplőnek küldetése és felelőssége van. Felelőssége van másokért és tisztában van azzal, hogy mások számára súlya van az általa kimondott szavaknak és igenis fontos, hogy milyen kezdeményezéshez adja nemcsak az arcát, hanem egész lényét.

– Afrika gyerekkorom óta vonz.  Megmagyarázhatatlan honnan jön ez a vonzódás. Számomra Afrika maga a harmónia, tisztaság, érintetlenség. A végeláthatatlan szavanna elbűvöl. Az afrikai emberek szintén nagy hatással vannak rám. Mellesleg a legjobb barátom is afrikai. Számomra ők az életvidámság és a kiegyensúlyozottság megtestesítői.

Nagyon örülök, hogy olyan afrikai fiatal művészekkel fogok találkozni és remélem együtt is énekelni, akik ráadásul zenével foglalkoznak, ugyanúgy, mint én.

– Milyen kapcsolatban vagy a gyerekekkel? Voltál-e már árvaházban? Van-e saját élményed?

-Minden gyerek közel van a szívemhez. Annak ellenére, hogy nincs még saját családom, igen erős apai ösztönök élnek bennem. Sajnos sok állami gondozásban nevelkedett kisgyereket ismerek személyesen is. Nagyon nehéz életük van. Ki vannak éhezve a szeretetre, a törődésre. Az árvák mindenhol árvák, itthon és Afrikában is. Beléd csimpaszkodnak és nem eresztenek. Nagyon nagy felelősségünk van az árvaházban nevelkedő gyerekekkel szemben. Sok munkája van ezen a téren az egész társadalomnak és mindenkinek egyenként is. Nekem is.

Számomra külön nagy öröm, hogy olyan fiatalokkal fogok találkozni, akik maguk is árvaházban nőttek fel és most, hogy tehetségüknek köszönhetően a világot járják, ezzel az otthon maradott társaikon segítenek. Nagyon szép kezdeményezésnek tartom és örülök, hogy részt vehetek benne.

Az Aba taano túl van egy hihetetlenül sikeres spanyolországi és hollandiai koncertturnén, ahol óriási ovációval fogadta őket a közönség.

A formáció képviselte Afrikát a 2008 augusztusában megrendezett Zaragózai Nemzetközi Expón, ahol az Afrika pavilon hangulatát ők adták harsány és életteli előadásmódjukkal, felejthetetlen élményt okozva ezzel az odalátogatóknak.

A 2009-es európai koncertturné után 2010-ben Kanadába látogatnak.

A Pannon Produkció szervezésében 2009. december 8-án Debrecenben, a Kölcsey Központban, december 9-én pedig a Budapesti Kongresszusi központban adnak egész estés koncertet. Az esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top