Szabadidő

Apám, a hős – A legcoolabb faterok a vásznon

A 2012-ben John Cusack néhány óriáscunami, egy földrengés és egy vulkánkitörés elől menti meg a családját. Utánajártunk, hogy ki versenyezhet vele érdemben a legcoolabb mozis apuka címért.

Jackson Curtis (John Cusack)


Film:
2012

A német Spielberg-imádó rendező újabb ámokfutásában egy CGI-világvégét tár elénk, melyet állítólag a maják korábban már megjósoltak a címmel azonos dátumra. Földrengések, vulkánkitörések és cunamik egész sora látható a filmben, valamint több milliárd ember halála, de a rendező stílusához híven mindezt most is egy emberségről szóló tanmesébe ágyazza elég hatásvadász formában, a lehető legsablonosabb karakterekkel (bátor és fekete amerikai elnök, különc környezetvédő, kapzsi orosz üzletember…).

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Jackson Curtis csóró, szinte alig néhány olvasóval rendelkező író, aki a rezsik kifizetése érdekében limuzinsofőrként dolgozik. Elvált, a gyerekeit pedig felesége és annak új pasija neveli. Első látásra nem túl cool fazon, de amikor kitör a világvége, megmutatja, hogy a helyén van a töke, és családját sorra menti meg a legkülönfélébb természeti katasztrófáktól, mindeközben pedig van annyira jó fej, hogy még az exneje új pasijával is összebratyizik. Tiszta Bruce Willis! Ráadásul a 43 évesen is enyhén kölyökképű John Cusack játssza.

John McClane (Bruce Willis)


Film:
Die Hard 1–4.

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Az amerikai hős zsaru archetípusa nemcsak a terroristák likvidálásában igazi ász, hiszen olyankor is odateszi magát, ha a családját kell menteni. Az első két részben ugyan csak a felesége életéért küzd (tehát férjnek sem utolsó), a negyedikben azonban már a lányát is megmenti a rosszfiúk karmaiból. Ellene szól, hogy többnyire sokat dohányzik, és komoly problémái vannak az alkohollal, de az utolsó epizód tanúsága szerint ezzel meg tudott birkózni. Elvált, tehát a munkája miatt valószínűleg sokat nincs otthon, de ki ne bocsátaná meg ezeket azért a tényért cserébe, hogy a világ egyik legcoolabb csávója, Bruce Willis legyen az apja…

T-800 (Arnold Schwarzenegger)


Film:
Terminátor 2. – Az ítélet napja

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Természetesen a T-800-as robot nem lehet John Connor (Edward Furlong) igazi apja, de mindenképp afféle apapótlékként szolgál a lázadó kamasz srác számára, hiszen számtalan dologra tanítja meg őt, ami később hasznára válik a gépek elleni háborúban. Persze egy ilyen gépies apa sokakban kelthet ellenérzéseket, de gondoljunk csak bele: az oviban biztos mi nyertük volna meg az összes „az én apám erősebb a tiédnél” vitát. Nem mellesleg azért azzal már lehet vagizni az iskolában, hogy a fater elpusztíthatatlan robot, hiszen más nem tudna felmutatni hasonló őst. Ráadásul robotunknak kifejezetten olyan formája van, mint egy kaliforniai kormányzónak.

Ed Horman (Jack Lemmon)


Film:
Eltűntnek nyilvánítva

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Jack Lemmonról bizonyára igazán keveseknek jut eszébe a cool jelző, mivel karrierje nagy részében csetlő-botló kisembereket alakított, viszont egyik híres szerepében, már 57 esztendős korában megmutatta, hogy hősök nem csak a kigyúrt csávókból lehetnek még a nyolcvanas években sem. Ed Horman New York-i üzletember fia eltűnik egy dél-amerikai katonai puccs során, az öreg pedig azonnal fia nejének segítségére siet a keresésben, és minden szálat megmozgat a gyereke érdekében, nem féltve a saját életét sem. Hát nem nyerő ez az önfeláldozás? Lemmont még Oscarra is jelölték a szerepért. Ha valaki egy megbízható, anyagiakban nem szűkölködő, a gyerekeiért mindent megtevő apára vágyik, ő lehet a legjobb választás.

Tom Mullen (Mel Gibson)

Film: Váltságdíj

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Mielőtt Mel Gibson A passiónak köszönhetően teljesen elszállt volna saját magától, Hollywood egyik legmenőbb és legsármosabb pasijának számított. A kilencvenes évek közepén, negyvenéves kora körül kezdték őt megtalálni az apaszerepek, ezekből pedig a legemlékezetesebb Tom Mullen üzletemberként volt, aki szembeszáll a kisfia elrablóival, és a balul sikerült váltságdíj-átadási kísérlet után a saját kezébe veszi a dolgok irányítását. Igazán önfejű apuka, akit leginkább az üzleti sikerek és a munkája foglalkoztat, de a bajban megmutatkozik, hogy a család számára a legfontosabb, még ha adott helyzetben meg is tagadja a váltságdíjat az emberrablóktól. Mindez még hiteles is egy olyan ember prezentálásában, aki a valódi életben hét gyerek apja, és feleségétől csak közel 30 évnyi házasság után vált el (ami manapság azért nagy szó!).

Bryan Mills (Liam Neeson)

Film: Elrabolva

Apám, a hős - A legcoolabb faterok a vásznon

A cool apuka:

Egy gyerek örüljön vagy ne örüljön, ha az apja képzett titkos ügynök? A gyerekkor nem lehet túl jó, ha az apa folyton kiküldetésben van a szülinapi ünnepségekkor, viszont később határozottan jól jöhet, ha az ember lányát prostitúcióra kényszerítő bűnözők rabolják el Párizsban. Bryan Mills mellett szól az is, hogy szakmája speciális jellege miatt korán nyugdíjazzák, de pont akkor tudna sokat törődni a családjával, amikor azoknak már kevésbé van rá szükségük, és a felesége már egy új pasival vigasztalódik. A Millst játszó Liam Neeson kétméteres magasságával igazán impozáns apuka, aki mellett bármely csemete szívesen feszítene, ráadásul az öreg fél Párizst is kiirtaná, ha a csemetéjeként bajba kerülnénk arrafelé. Hát nem cuki?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top