nlc.hu
Szabadidő
Gasztronómiai kalandozások Itáliában

Gasztronómiai kalandozások Itáliában

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti Olaszországot és az olasz konyhát.

Gasztronómiai kalandozások ItáliábanÚgy tűnik, a könyvírásban és könyvkiadásban a biztos siker záloga a gasztronómia. A nem túl távoli múltban teljességgel nélkülöztük ezt a fajta irodalmat, vélhetően azért, nehogy kiderüljön, hogy miként is „nyomorog” a kapitalista világ népe. Talán ezért is tűnik úgy, hogy a hirtelen ránk köszöntő bőség már-már zavaró. Miután már egy tucatnyinál is több témabeli könyvet elolvastam, kijelenthetem, hogy ebben a műfajban is vannak egészen kiválók, és sajnos silányabbak is. A most ajánlott olvasmány kétség kívül a jobbak közé tartozik, méghozzá azért, mert nem kizárólag a has körüli élmények szerepelnek benne.

Írója – „civilben” angol halkereskedő – arra vállalkozott, hogy körbeutazza Olaszországot, és megismerkedik az ételekkel, illetve azok készítőivel. És talán a receptekkel is, hiszen az ételek reprodukálhatók, akár otthon, a lakásunkban is. Már előre megmondom: a magyar olvasónak komoly nehézségei támadnak, ha teszem azt, éppen a Cacciucco Livornese-t, vagyis a livornói hallevest akarja otthonában megfőzni. Mert a hozzávaló lényeges kellékek egy része (pl. skorpióhal, morgóhal stb.) nálunk biztosan nem kapható. Polentát viszont mindenki annyit főzhet, amennyit csak bír, feltéve, ha szereti a puliszkát, mivel ez a dallamos nevű étel bizony a puliszkát takarja.

William Black nem tudós, nem is polihisztor, de azért becsületes író, ami abból is kiderül, hogy mindennek igyekezett utánanézni. Különös figyelmet szentel az olasz nemzetállam kialakulásának, melynek létrehozói között egyik ősét véli megtalálni. És mivel ez az ős történetesen zsidó volt, így az olasz zsidóságról is megtudhatunk egyet s mást. Black szép egyenletesen csorgatja tudatunkba a gasztronómiai és történelmi ismereteket, megfűszerezve azokkal az élményekkel, amelyek utazásait végigkísérték. Így aztán az Al dente egy kellemes olvasmány, ami még a gyomrunkat is hozzászólalásra bírja.

Szerző: William Black
A könyv címe: Al dente – Gasztronómiai kalandozások Itáliában
Fordította: Stefanovits Péter, Szilágyi Zsófia, Zelki János
Kiadó: Tericum Kiadó, 2009

 

könyv.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top