Szabadidő

A nagy vámpírábécé

Mozikban az Alkonyat második része, az Újhold, és a Nők Lapja Cafe most felkészít vámpír témában, hogy a vérszívó-mitológiából teljesen felkészülten élvezhesd Robert Pattinsonék második nagyvásznas kalandját. Vámpírok A-tól Z-ig Újhold-kritikával.

A – Alaszka

Talán elsőre nem nyilvánvaló, de Alaszka maga a vámpírparadicsom. Az Északi- vagy a Déli-sarkkal ellentétben emberek (vagyis táplálékul szolgáló egyedek) nagyobb számban is élnek ott, és az év egyik szakaszában beköszönt a folyamatos sötétség, így a vérszívóknak nem kell a napfény elől menekülniük. Lásd Josh Hartnett újító vámpírfilmjét, A sötétség 30 napját.

B – Báthory

A XVI. században élt magyar grófnő a legenda szerint fiatal szűz lányok vérében fürdött, és egyes híresztelések szerint a vérük elfogyasztása sem állt túl távol tőle. Egyes történészek szerint mindez csak szóbeszéd volt, amelyet más nemesek azért terjesztettek, hogy megkaparintsák az özvegy birtokait és hadseregét, de az tény, hogy Báthory Erzsébet grófnő nagyban hozzájárul Drakula figurájának megszületéséhez. Életéről mostanában két film (Báthory, A grófnő) is készült.

C – Christopher Lee

Az idén 87. életévét betöltött színész bársonyos bariton hangjának köszönhetően még ma is népszerű a rendezők körében, és nála nagyobb rutinnal senki nem rendelkezik a főgonoszok alakításában (pl. Star Wars- és A Gyűrűk Ura mozik). Rutinját elsősorban a hatvanas-hetvenes évek B kategóriás brit horrormozijaiban szerezte. Listánkba azért került be, mert ő az a színész, aki karrierje során legtöbbször (közel tucatnyi alkalommal) játszotta el Drakula grófot, olyan vicces című filmekben, mint a Drakula vérének íze vagy a Drakula feltámad sírjából.

Néznivaló:

D – Drakula

1897-ben fejezte be naplóregényét hétévnyi munka után az ír Bram Stoker, és műve hamarosan legendássá vált. A vámpírokat beemelte a populáris kultúrába, Transsylvaniát kedvelt turistacélponttá változtatta, és olyan teremtményt hozott létre, melynek mind az irodalomban, mind a filmművészetben számos mesterművet köszönhetünk. A Drakula minden idők egyik leggyakrabban megfilmesített regénye. A megszámlálhatatlanul sok változat közül Francis Ford Coppola 1992-es Drakulája (főszerepben Gary Oldman és Keanu Reeves) áll a legközelebb a regény eredeti szellemiségéhez. Az elátkozott, vérszívó gróf alakjának köszönhető a legtöbb vámpírlegenda.

E – Engedj be!

Az Alkonyat előfutárának is tekinthető 2008-as svéd vámpírfilm horror helyett igazából romantikus mozi a gyerekszerelemről, csakhogy az egyik gyerek jelen esetben vámpír, akinek a túlélésért embereket kell ölnie. A filozofikus és gyönyörű Engedj be! vérfrissítést jelentett a műfajnak, és már készül is az amerikai remake-je.

Néznivaló:

 

 

F – fokhagyma

Elég kicsi az esélyünk, hogy vámpírokkal találkozzunk, de akad néhány tradicionális népi hagyomány, amely segíthet a túlélésben. Ezek közül az egyik legismertebb a fokhagyma, amelyből egy füzért fonva és a nyakunkba akasztva bárhol védetté válhatunk ellenük, bár tény, hogy a pasik sem állnak nagy sorokban a fokhagymaszagú nőkért. Alternatív megoldásnak javasoljuk a keresztet, a szenteltvizet és a vadrózsát.

G – Gayracula

„Szárazra szív téged” – hangzik az 1983-ban készült melegpornó/horrorfilm szlogenje, melyet pusztán azért emeltünk be felsorolásunkba, hogy lássuk, a vámpírok még a szexuális kultúra területére is befészkelték magukat. Egy másik tábornak szól a Leszbikus vámpírok gyilkosai című, hasonlóan tartalmas opus.

H – Hammer Film Productions

A legendás brit filmstúdiót még 1934-ben alapították, ám legnagyobb sikereiket a hatvanas és hetvenes években érték el olcsó, jól bejáratott formulákra építő horrorfilmjeikkel. Számos horrorsorozatuk közül a Drakuláról, Frankensteinről és a múmiáról szóló szériáik voltak messze a legkedveltebbek. A legnagyobb sztárjuk a Fu Manchu- és Drakula-mozikból ismert Christopher Lee volt.

I – ivás

Nem elég, hogy a vámpírok örök életre vannak kárhoztatva, de még vért is kell inniuk. Mivel a legtöbb író nem olyan kegyes teremtményeihez, mint Stephenie Meyer, így többnyire nem elég állatvért fogyasztaniuk, hanem embert kell ölniük táplálkozásukért. Természetesen a vérivás szimbolikus: ilyenkor az élőhalott teremtmény a vérrel együtt áldozata lelkét/életét is elrabolja. A vámpírok nem ihatnak normális italokat, nem ehetnek hagyományos ételeket, mivel azonnal rosszul lesznek tőlük.

J – Jesus Christ Vampire Hunter

Minden idők legidiótább című vámpírfilmje, melyben egy kisvárosban vámpírok tizedelik meg a helyi leszbikusállományt, de Jézus Krisztus jól felfegyverzett vámpírvadászként érkezik a segítségükre…

K – karó

A legismertebb és leghatékonyabb vámpírölő eszköz, amelyet fából szokás faragni, de a legendák gyakran másképp szólnak arról, hová is kell szúrni. Mi a szívet javasoljuk, de alternatívaként ott van a has vagy a száj is.

L – Lugosi Béla

A magyar származású színházi és filmszínész a húszas években költözött át Amerikába, ahol borzasztóan erős magyaros akcentusa miatt kaphatta meg a Universal stúdiótól Drakula gróf szerepét. Erősen teátrális játéka miatt máig kultusza van, karrierje során többször is vámpírbőrbe bújhatott. Életének utolsó éveiben lecsúszott, alkoholista lett, és elszegényedve halt meg kaliforniai otthonában. Utolsó filmjében, a világ legrosszabb mozijának tartott 9-es terv a világűrből című filmben is vámpírt alakított.

M – Meyer, Stephenie

Az új J. K. Rowlingként számon tartott írónő most a legnagyobb név az angolszász könyvpiacon. Az elsősorban tiniket megcélzó romantikus vámpírsorozatának első kötete, az Alkonyat ma már a 26. legsikeresebb regény a világon, és a folytatásokért sem rajonganak sokkal kevesebben. Az angol szakot végzett háromgyerekes családanya számtalan ponton szakított a vámpírhagyományokkal történeteiben, és a horror felől inkább a romantika felé vitte el a vérszívók sztorijait. Angol nyelven a sorozat négy kötete jelent meg.

Vámpírok A-Z-ig

N – Nosferatu

Az első vámpírfilm ugyan a magyar Dracula halála volt még 1921-ből Lajthay Károly rendezésében, de sajnos ennek a kópiái eltűntek, így mára az 1922-es Nosferatué lett az érdem. A német F. W. Murnau egy az egyben nyúlta le Bram Stoker Drakula-sztoriját, de szerzői jogi viták miatt nem használhatta ezt a nevet/címet. Max Schreck alakítása a címszerepben annyira hiteles volt, hogy a legenda szerint a forgatáson több stábtag is azt hitte róla, hogy valódi vámpír. Erről szól A vámpír árnyéka című mozi 2000-ből.

Néznivaló:

O – Oscar

Az Oscar-díj nem szereti annyira a horrorfilmeket, így a vámpírmozik nagyon ritkán juthatnak díjközelbe. Még a zseniális Interjú a vámpírral-t is csak a zenéjéért és a díszletekért jelölték, és Coppola Drakulája is csak a kosztümökért, a sminkért és a hangvágásért kaphatott díjat. A legkomolyabb jelölés Willem Dafoe-nak jutott A vámpír árnyékában játszott mellékszerepéért, valamint Martin Landau Oscart is kapott a vámpírt játszó Lugosi Béla megformálásáért az Ed Woodban.

P – Penge

Bár a regényekben és a szerepjátékokban a vámpírok és a kiberpunk találkozása korábban megkezdődött, a filmekben a Penge hozta el a forradalmat. A modern technóra bőrkabátban, szamurájkarddal kaszaboló napszemüveges vámpír új löketet adott Hollywoodban a vámpírmoziknak, és két folytatást is megélt. Wesley Snipes lecsúszása miatt újabb visszatéréssel már ne számoljunk.

R – Rice, Anne

Az 1941-ben született írónő azt állítja magáról, hogy fél a sötétben, ami végképp érdekes, ha tudjuk róla, hogy vámpírregényeket ír. Bár az Interjú a vámpírral csak az 1994-es filmváltozat idején vált igazán ismertté, Rice ezt még a hetvenes években vetette papírra, amikor részben kislánya elvesztése okán érzett gyásza miatt rendkívül érzelmes és fantáziadús könyvet tett le az asztalra az öröklét fájdalmairól. A mai divat szerinti klánokba tömörült vámpírtársadalom ötlete neki köszönhető, ahogy ő alkotta meg minden idők legjobb modern vámpírját is Lestat képében.

S – Stoker, Bram

Sokan középszerű, egyregényes szerzőnek tartják a Dublinban született szerzőt, de az 1897-ben íródott Drakula miatt mégis örökké fognak emlékezni rá. Híres arról, hogy úgy írta körbe Erdélyt, hogy életében sosem járt ott, valamint arról is, hogy csak tizenhét évvel a Drakula után jelent meg a folytatása Dracula’s Guest címmel. Halálhírét annak idején elhomályosította, hogy a Titanic elsüllyedésével nagyjából egy időben hunyt el.

T – tévés vámpírok

A vámpírkultúra a tévéképernyőkre is befészkelte magát. A Sarah Michelle Gellar főszereplésével készült Buffy, a vámpírölő mára kissé lejárt darab, de a nagy népszerűségnek örvendő HBO-s True Blood a Sírhant művek alkotóitól számtalan rajongónak örvend.

U – Újhold

2009 talán leginkább várt mozija megérkezett. Amíg az első részt jegyző Catherine Hardwicke rendező még az igazi világhisztéria beindulása előtt (persze már akkor is volt sok-sok rajongó) készítette filmjét, addig Chris Weitz vállán már ott nehezedett a fanhadak elvárásainak súlya, és ő próbált görcsösen megfelelni. Számolva a tinilány rajongókkal, a kelleténél jóval többször mutatja két férfi főszereplőjét lassítva, meztelen felsőtesttel, és a romantikusnak szánt, de inkább giccses álomképeket is erősen túlzásba viszi. Elődje ebben még a jó ízlés határain belül mozgott. Az új részben Edward és családja elhagyja Forksot Bella megóvása érdekében, így főszereplőből mellékszereplővé avanzsál, de az alkotók találtak rá megoldást, hogy minél többször mutassák: amikor a könyvben a lány csak hallotta vámpír fiújának hangját, a filmben látomásként is megjelenik neki. Mivel az Újhold a sorozat eddigi legérzelmesebb része, a könyvért nem fanatikusan rajongóknak tizennyolc év felett talán gondot okoznak majd az állandó lelkizések, és a vége főcím után úgy fogják érezni, mintha csak egy kétórásra nyújtott férfifelsőtest-bemutatóval kevert szerelmi vallomást néztek volna végig. A forgatókönyv túlságosan szájbarágós: a szereplők beszédben fejezik ki minden olyan érzelmüket, amelyet esetleg kamerával is simán megmutathatnának. Akciójelenetekre ezúttal is csak a vége felé számíthatunk, bár kétségtelen, hogy ezek jobbak lettek, mint az első epizód hasonló szcénái. Az Újhold tipikus rajongói film. Akik szeretik, mindent megtalálnak benne, amitől tovább szerethetik, viszont belterjessége és a sztori túlságosan komolyan vétele miatt mindenki mást kizár abból a körből, akik élvezhetnék. Pedig az első résznél ez még nem így volt.

Vámpírok A-Z-ig

V – vámpírvígjátékok

Bármily meglepő, a vérszívókon akár még röhögni is lehet. Bár zombis vígjátékokból gazdagabb a felhozatal, Roman Polanskinak köszönhetően azért akad vicces vérszívós klasszikusunk a Vámpírok bálja képében, a seggre esős viccekért rajongók pedig próbálkozhatnak Leslie Nielsennel és a Drakula halott és élvezi című filmmel. A vámpírok és a tinifilmek között is található egy jól sikerült metszéspont Az elveszett fiúknak köszönhetően.

Néznivaló:

 

 

W – westernvámpírok

A westernkörnyezetben aktív sivatagi vámpírok előfutára az 1987-es Alkonytájt volt Kathryn Bigelow-tól (úgy tűnik, vámpír témában a nők dominálnak íróként és rendezőként), de a téma legügyesebb feldolgozását kétségtelenül a Quentin Tarantino és Robert Rodriguez közös gyermekeként számon tartott Alkonyattól pirkadatig-ban láthattuk, amelyben még a bájos Salma Hayek is vérszívóvá változott.

Z – Zita, Görög

Görög Zitát magyar vonatkozásként feltétlenül meg kell említenünk, ugyanis az exmodell egy vámpírhercegnőt játszhatott el a Magyarországon forgatott Underworldben, de szerepelhetett a máshol forgatott folytatásban is. Ugyan csak alig néhány percig láthattuk összesen, Zita sötét ruhában is dekoratív volt. Színésznő azért ezután sem lett belőle.

Vampire.lap.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top